Mijn oog viel op het artikel* "Nieuwe organisatievormen hebben ook duistere kanten". Schrijver Ard-Pieter de Man waarschuwt daarin voor de trend om organisatievormen van hippe internetbedrijven over te nemen. Rücksichtslos kopiëren daarvan zou onder andere leiden tot banenverlies en tweedeling in de samenleving. Meer nog dan de boodschap intrigeerde de titel mij.
Lang niet iedereen kan ‘nee’ zeggen. Daardoor laten ze zich allerlei klusjes opdringen waarvoor ze eigenlijk geen tijd hebben. Dat brengt ze in tijdnood en dat weer komt hun eigen resultaat niet ten goede. Het ergste is dat het iets doet met hun zelfbeeld. Maar eigenlijk is het daar al mee begonnen.
Frustratie ontstaat wanneer jij je ergens over opwindt, dat feitelijk buiten je invloedssfeer ligt. Stephen Covey noemt dat jouw ‘cirkel van invloed’. Lees hoe je voorkomt dat je je energie verkeerd richt.
Stress op de werkvloer is nog steeds beroepsziekte nummer 1. Daarmee wordt niet de gezonde druk bedoeld waaronder we juist prettig presteren, maar negatieve stress. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op overspannenheid of burn-out en daarmee op verzuim. Het psychisch verzuim van de één, vergroot ook nog eens de werkdruk bij de anderen in de organisatie.
Wanneer het ons over de schoenen dreigt te lopen, nemen we ons voor om onze werkweek strakker te plannen. Om zo niet de stress te hoeven ervaren die ons anders in zijn greep krijgt. In de loop van de tijd zijn daar allerlei tools voor ontwikkeld. Maar ze blijken keer op keer niet te werken. Hoe komt dat toch?
Als teamleider heb je soms gewoon het beleid van de directie uit te voeren. En dan stuit je uiteraard op weerstand in je team, hoewel dat vaak niet openlijk gebeurt. Maar als je het dan zelf bespreekbaar maakt, raak je misschien wel in de problemen. Wat doe je dan?
In de afgelopen weken las je in de media over bijna niets anders dan werkstress. Als je het al niet had, zou je het ervan krijgen. En dan was er nu een hele week lang nog meer van hetzelfde. Je zou er zo van in een herfstdip raken…
Heb je dat ook weleens? Dat je dagen voorbij vliegen en dat je aan het eind van de dag het idee hebt alleen bezig te zijn geweest met… niets bijzonders? Dat je een voornemen had om dingen te doen, maar dat je de hele dag druk bent geweest met andere dingen? Zie hoe je een beter gevoel aan je dag kunt overhouden, door je onbewuste te gebruiken! (video, 4'35")
Werkdruk is een actueel thema. Veel mensen hebben er last van: ze ervaren stress, zoveel soms dat ze er ziek van worden. Werkdruk- of stressgerelateerd verzuim kost handenvol geld. Het is dus goed om er wat tegen te doen. Maar: wat is nu écht het probleem? (duur: minder dan 5 minuten)
Werkdruk heet op dit moment het grootste beroepsrisico van Nederland te zijn. In veel beroepen, en niet alleen in de zorg en in het onderwijs, leidt stress tot langdurig verzuim. Toch is dat verzuim terug te dringen. Als manager of teamleider kun je met wat eenvoudige tips al veel zelf doen.
Werkdruk en -stress staan hoog op de agenda, lijkt het. Zowel in het onderwijs als in de zorg krijgt het alle aandacht. Onlangs bleek dat ook in de ICT en in de financiële wereld de stress hoog is opgelopen. ‘Er moet wat gebeuren’, is de algemene opinie. Maar wat kun je er als leidinggevende aan doen? [Leestijd: 2,5 minuut]
Sommige mensen houden niet van structuur. Van een agenda krijgen ze de kriebels, van een planningsoverleg krijgen ze uitslag. Het zijn de vlinderaars: elke bloem is mooi, elke taak is leuk. Ze vinden zichzelf flexibel en hebben daarom een hekel aan alles wat die flexibiliteit inperkt.
Onder de lezers van managersonline.nl inventariseerde ik de meest belangrijke Tijdrovers. Op nr. 1 staat "onderbrekingen of "dingen-tussendoor". Liefst 63 procent van de lezers gaf aan dat verstoring van hun werkproces de belangrijkste ergernis is. Lees wat je eraan kunt doen!
Onder de lezers van managersonline.nl inventariseerde ik de meest belangrijke Tijdrovers. Op nr. 2 staat "e-mail". We worden geacht 24/7 onze e-mail te lezen en daarop actie te ondernemen. Hou eens op!