Met ingang van deze week is op Managersonline.nl een nieuwe rubriek te vinden. In deze rubriek worden regelmatig nieuwe video's toegevoegd. Te beginnen met de eerste aflevering van SeriousManagement.tv.
De titel van deze weblog is een kleine variant op die van Simon Rosendaal op Elsevier. In Europa heerst soms de mening dat mensen die succes hebben, dit kennelijk ten koste doen van anderen. Zo ook Rabobank-baas Bert Heemskerk. Hij moet volgens beleggersclub VEB zijn excuses aanbieden voor de kredietcrisis. Dat is zoiets als goed gedrag bestraffen en slecht gedrag belonen.
Op dit moment kunt u uw favoriete Topvrouw van het Jaar nomineren, maar ook uw favoriete coach. Op Managersonline.nl is maar één coach favoriet en dat is natuurlijk: Asha Kalijan, die al meer dan vier jaar lang vragen van lezers beantwoordt. Mocht u haar bijdragen graag lezen: stem op haar!
Wilt u de kredietcrisis begrijpen van a tot z? Bert Heemskerk, nog even de baas van de Rabobank, legt het goed uit tijdens zijn presentatie van de jaarcijfers van zijn bank. Wat er verkeerd ging. Waarom banken domweg minder geld kunnen uitlenen. En waarom dat ook nog eens goed is. Aanrader!
De Funda voor opleidingen worden: dat stond initiatiefnemer Ruben Timmerman voor ogen toen hij de website Eduhub startte. En hoewel de opleidingenportal nog verre van compleet is, is het al wel de grootste opleidingensite van Nederland. Het totaalaanbod aan duizenden opleidingen wordt vanaf deze week ook via Managersonline.nl ontsloten.
Ik vermoed dat huizenmakelaars zijn bloed wel kunnen drinken. Want de huizenmarkt zit volledig op slot. De huizenprijzen dalen. En wat doet minister Bos? Die roept dat de hypotheekrente-aftrek wellicht wordt ingeperkt.
De ooit prestigieuze Nyenrode University is dit jaar uit de top-100 van beste business schools gevallen. Vorig jaar stond de universiteit in Breukelen nog op de 82ste plaats op de lijst die elk jaar wordt opgesteld door de Financial Times. Update 29/1/2009: Nyenrode in de mail
Vandaag maakte het weblog GeenStijl bekend een publieke omroep op te gaan richten. De website, sinds enige tijd volledig eigendom van de Telegraaf Media Groep (TMG), lijkt hiermee de aanval te kiezen als beste verdediging. Want principieel moeten de vrije jongens van GeenStijl natuurlijk niks hebben van gesubsidieerde 'staatstelevisie'. Maar ja: die marktverstorende miljoenen zijn -zeker nu- van harte welkom. Ergo: if you can't beat them, join them.
Maakt ING een zeperd door het merk Postbank op te heffen. Al geruime tijd wordt het Nederlandse volk voorbereid op het samengaan van de twee merken. Unilever wilde het merk Andy opheffen, maar kwam snel tot bezinning. Misschien moet ING dat ook doen.
De Amerikaanse overheid staat op het punt om General Motors (bekend van Opel, Chevrolet en Saab) van het faillissement te redden. Vooral de Democraten zijn daarvoor, maar aangezien de nieuw gekozen president Obama en de nieuw gekozen Congres-leden pas in januari 2009 aantreden, hebben Republikeinen nog de nodige macht. En die willen geen reddingsplan voor de automobielsector in de VS. Terecht.
Het redden van banken en verzekeraars door de westerse overheden is een grote vergissing. Het zorgt ervoor dat slecht presterende banken beloond worden en goed presterende banken gestraft. Dat zegt beursgoeroe Jim Rogers in een interessant interview met Quote.
De huidige chief financial officer, Peter Voser, wordt vanaf 1 juli 2009 de nieuwe bestuursvoorzitter van de Royal Dutch Shell. Voser volgt Jeroen van der Veer op als topman van het Nederlands-Britse concern. Het had ook Linda Cook (vrouw dus) kunnen worden. Maar niet dus.
ABN Amro en Fortis Nederland zijn genationaliseerd, onderdeel van de Nederlandse overheid. Dat was nodig om het vertrouwen in het banksysteem te behouden. Maar het heeft ook een keerzijde.
Is de bankencrisis nog maar net begonnen of zijn de reddingsplannen in de VS en Europa het begin van het einde daarvan. Niemand die het weet. Staat uw geld wel veilig? Update: We hebben een e-mail van SNS