Opeens is spreken voor de webcam van je laptop of pc het nieuwe normaal. Om te vergaderen, motiveren, verkopen, coachen, solliciteren, mensen op te leiden, of een presentatie te geven.
Nederland telt bijna 4500 burn-outcoaches, allemaal met een eigen aanpak. Dat zorgt voor keuzestress. Want: welk hersteltraject is voor jou het beste? Zes tips die je helpen om een beslissing te nemen.
Ooit las ik het volgende verhaal. Misschien ken jij het ook? Twee zoons groeiden op bij een alcoholistische vader. De een raakt verslaafd aan de alcohol en belandde in de goot. De ander werd een succesvol zakenman, stichtte een gezin en leidde een leven vol geluk en voorspoed.
Niet wàt je vertelt, maar hòe je dat doet, bepaalt in overgrote mate of je geloofwaardig bent. En of de boodschap van jouw presentatie beklijft. Het heeft alles te maken met ritme van spreken.
Feilloos de regie nemen. Vrijwel alle deelnemers aan mijn presentatietrainingen worstelen ermee. Het is letterlijk een eye opener als ik ze leer hoe je dát doet. Want stel, je hebt een goed verhaal. Je bent helemaal klaar voor je toehoorders. Zijn zij dan ook klaar voor jou? Muisstil dus? En in gespannen afwachting van wat jij gaat zeggen?
Je woont een presentatie bij van een collega. Een kei in zijn vak. Zijn nieuwe plan is briljant. Ook het stappenplan is waterdicht. Toch blijf je naderhand zitten met een heel ander gevoel. En niet alleen jij. Het overtuigde niet, de presentatie. Oorzaak: verboden stopwoorden.
Pas zag ik op tv drie psychiaters in het programma Buitenhof. Zij spraken over burn-out. Even was het alsof ik in een tijdcapsule, zoeff, naar het verleden afreisde. Maar nee, de tijd heeft gewoon stilgestaan.
Burn-out lijkt je leven in één klap op z’n kop te zetten. Maar het is juist andersom. Burn-out betekent dat je eindelijk met beide benen op de grond bent beland… Het is geen vloek, maar een zegen. Geen blokkade, maar een kans. Geen ziekte of zwakte, maar een teken van krachtig zelfhelend vermogen.
Mocht u voor het aanemen van een nieuwe arbeidskracht twijfelen tussen twee kandidaten waar van er één burn-out is geweest, twijfel dan niet langer en kies de kandidaat met de verwerkte burn-out.
Haal vantevoren even diep adem, is een advies dat u zomaar kunt krijgen voor het geven van een presentatie. Dat is geen goed idee, aldus Pieter Frijters in zijn eerste vlog op Managersonline.nl.
Misschien is het even schrikken, maar de grootste energiekiller bevindt zich niet buiten je. Het is niet je baan, een collega, je baas, je partner, de omstandigheid waarin je verkeert… Maar wat dan wel…? Je bent het zelf! En dat maakt het des te gemakkelijker om deze voorgoed om zeep te helpen. De enige die je kunt veranderen ben je immers zelf.
Burn-out wordt vaak als een zwakte gezien. Niet alleen door mensen die totaal opgebrand zijn zelf, maar ook door buitenstaanders. Dit is echter een grote vergissing. Burn-out is geen zwakte, maar een teken van STERKTE!
In mijn vorige column heb ik uitgelegd dat je je gedachten kunt leren managen en daarmee je persoonlijke succesfactor vergroot. Met name als het gaat om het oplossen van burn-out en de snelheid waarmee dit gebeurt. In deze tweede aflevering meer tips om een gezond, constructief denkpatroon te creëren en meester te worden over je gedachten.
Sinds de term burn-out vanuit Amerika naar Nederland overwaaide, struikel je over de aanbieders van burn-out-oplossingen. Elke therapie kent succesverhalen en mislukkingen. Ook al zijn behandelaars over dat laatste niet altijd even eerlijk. Hun cliënten echter wel. De conclusie is simpel: elke therapie KAN werken. Maar waarom duurt het bij de meeste behandelingen zo lang voordat het leven weer prettig en dynamisch wordt? En is die lange duur noodzakelijk?