Raymond van Barneveld is sinds 2 januari wereldkampioen darten. Niet iedereen vindt het een leuke sport, maar toch bleven veel mensen tot middernacht kijken wie zou winnen. Wat ik leuk vind aan darts is dat, net als met andere volks- en vaardigheidsspelen, je direct resultaat ziet. Het doel is duidelijk, en je weet meteen je score.
… is het halve werk. Dit geldt zeker voor het aangaan van contacten in de eerste week van januari. Nieuwjaar wensen maakt netwerken een stuk eenvoudiger. U kunt iemand die u nog niet zo goed kent gemakkelijk benaderen, terwijl u daar normaal een plausibele reden voor moet bedenken. Toch kent Nieuwjaar dilemma's waarover ik elk jaar opnieuw vragen krijg. Hoe maak je contact op een receptie? Mag je elkaar zoenen met Nieuwjaar? Hoe moet je dat juist voorkomen?
Net als in elke relatie kunnen collega's op het werk het behoorlijk oneens zijn met elkaar. Soms betreft het een onenigheid over concrete zaken, maar in veel gevallen gaat het over dingen als jaloezie, gunnen of mogen. Zo'n conflict kan zeer persoonlijk worden. Voor de lieve vrede trachten de beide partijen zich gedeisd te houden, maar die stille strijd kan wel eens vervelende vormen gaan aannemen. Een heftige woordenwisseling is in veel gevallen beter dan het alsmaar te laten sudderen.
De meeste mensen zijn liever alleen dan in het gezelschap van hun baas. Vermoedelijk ook met Kerst. Een belangrijke tip voor meer kerstgeluk is dan ook: breng de Kerst niet met je baas door. Woon je echter met je baas in één huis en ook nog op dezelfde verdieping? Ga dan verder naar de volgende tips uit de kerstbewerking van 100 Geluksversnellers. Leer anders te kijken en te denken over kerstgeluk en kerstdagen…
Sommige mensen gebruiken het internet als een veredeld woordenboek. Om uit te vinden wat de juiste spelling van een bepaald woord is, tikken zij dat in in een zoekmachine. Ze typen het woord dan zoals ze vermoeden dat het geschreven moet worden. Als het scherm vervolgens gevuld wordt met vermeldingen waarbij dit woord op deze manier voorkomt, gaan zij er klakkeloos vanuit dat het dan wel goed geschreven moet zijn. Wie dat op deze manier probeert, komt vaak bedrogen uit.
U kent hem vast wel, Jochem de Bruijn, het boegbeeld van de RABO Bank. Natuurlijk is dat niet zijn echte naam. Maar wat doet het er ook toe. Jochem heeft binnen een paar jaar tijd het ietwat kneuterige imago van de boerenbank omgetoverd tot een frisse bank waarmee elke yup graag zaken doet. En nu danken ze hem af. De nieuwe ster is Fatima Moreira de Melo, bekend van hockey.
Ouderen onder ons kunnen het zich vast nog wel herinneren. Bestelde je vroeger bij de slager een onsje ham, dan begon de nijvere detaillist driftig te wegen tot hij zelf een ons woog. De weegschaal gaf gek genoeg altijd iets meer aan. Vervolgens vroeg hij op onschuldige toon: “Mag het ietsje meer zijn?” Menig consument ging daarmee morrend akkoord. Dat was vroeger. TNT post laat de oude tijden volgens het consumentenprogramma KASSA! weer herleven.
De tijd van de Kerst- en Nieuwjaarswensen is weer aangebroken. De winkels puilen uit van de kaarten met allerlei standaardwensen. Daar kiest niet iedereen voor. Wellicht vindt u het origineel om uw relaties iets moois in een andere taal toe te wensen. Bij deze wens ik u alvast Mele Kalikimaka & Hauoli Makahiki Hou (om maar een voorbeeld te noemen). Kunt u uit de lijst met vele moeilijk uitspreekbare wensen geen wijs, dan vindt u onder de afbeelding nog een aantal non-verbale kerstuitdrukkingen.
Elk jaar verschijnen er weer nieuwe psychologische tests en modellen. De kleuren, cijfers, namen en rollen vliegen je om de oren. De markt is groot en ‘coachend’ Nederland lust er wel pap van. Maar hoe verstandig is al die aandacht voor de psyche van onze medewerkers?
Het zou je maar overkomen: je bent winkelverkoper en komt er op zaterdagmiddag om vijf voor vijf een klant binnen die een grote aankoop wil doen. Zat je net te mijmeren over een heerlijk weekendje stappen en worden je dromen wreed verstoord door zo’n lamlendige klant die voor jou ongeveer het slechtst mogelijke moment uitkiest om te gaan shoppen. Wat een shitberoep!
Een selectiegesprek is een belangrijk contactmoment tussen de sollicitant en u. Beide partijen steken veel tijd in de voorbereiding. Er hangt veel vanaf zou u denken. Toch kan zo’n gesprek totaal anders uitpakken dan u zou verwachten. Heeft u wel eens meegemaakt dat u het na de eerste kennismaking al had gehad met de sollicitant? Zit u het gesprek dan nog uit of zegt u hem dat meteen? Of heeft u de ervaring dat een kandidaat halverwege het gesprek opstond en vertrok? Wat was daarop uw reactie?
Uit onderzoek blijkt dat mensen regelmatig liegen: gemiddeld zeven tot tien keer per dag. Deze ‘leugentjes om bestwil’ heb je in het sociale verkeer nodig om met collega’s, klanten en je baas samen te kunnen werken. Lees hoe je op een effectieve manier functioneel kunt liegen zonder schade te berokkenen voor jezelf en voor de organisatie.
Voor sommige managers is vergaderen een bijna permanente activiteit. Ze lopen vergadering in en uit, weten dat het een kostbare manier is van communiceren en weten ook dat de effectiviteit ervan vaak te wensen overlaat. Het verhaal van de Pavlov vogels is illustratief voor wat vaak gebeurt.
Een mooie uitspraak in dit kader is: “Het leven is 10% wat gebeurt, en 90% is onze reactie daarop”.
Feedback geven met een negatief motief: dat is feedbackgif. En daar hebben veel mensen op het werk last van. Check of jij ook het slachtoffer bent van feedbackgif. Of ben jij soms een van die mensen die feedbackgif in organisaties verspreidt..?