zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Is het mogelijk om uw onderbewuste te programmeren?

Door: Michel Hoetmer,   28-02-2012,   16:42 uur
 

Het is de evergreen van de moderne zelfhulpliteratuur: 'Programmeer uw onderbewuste en er gebeuren wonderen!' Men vergelijkt het menselijke brein met een computer of een machine waar je dingen in stopt en het resultaat zonder veel inspanning vervolgens uitkomt. Het is een bijzonder aantrekkelijke boodschap. Vooral het feit dat men er weinig moeite voor hoeft te doen klinkt als muziek in de oren van velen. Helpt het om uw brein te programmeren als een computer?

Ik heb al heel wat vergelijkingen langs zien komen, zoals: uw brein is als een soort cruise control, computer of een kruisraket. U programmeert het doel in uw breinmachine en dan gaat u er op af alsof een onzichtbare hand u stuurt.



Persoonlijk heb ik geen ervaring met kruisraketten. Het schijnt dat die dingen zichzelf zonder enig probleem op hun doel te storten en de boel laten ontploffen. De cruise control van onze auto doet inderdaad precies wat u hem opdraagt, zonder mitsen en maren en vooral zonder emotioneel gedoe.

De juiste snelheid programmeren voor een hardloper is al een stuk lastiger. Ik weet het uit ervaring. U kunt nog zo hard tegen uzelf zeggen 'ik kan het', maar wanneer uw lichaam aan alle kanten protesteert en uw spieren bol staan van het melkzuur, gaat de gang er onvermijdelijk uit.

De verschillen
Het grote verschil is natuurlijk dat de computersoftware geen gevoelens of emoties heeft en apparaten nooit vermoeid raken, laat staan dat machines vatbaar zijn voor verleidingen. Het zijn zielloze dingen.

De vergelijking van ons brein met machines mag plausibel lijken en in onze tijdgeest passen, ze gaat mank. Ons brein is geen emotieloos ding.

U kunt de gekste dingen in uw computer programmeren zonder een protest van het apparaat. Maar wanneer u iets in uw hoofd probeer te programmeren wat niet strookt met uw diepste gevoelens en overtuigingen, werkt het niet.

Uzelf programmeren met affirmaties?
Het is een bekend recept: 'zeg duizendmaal tegen uzelf ...' en het wordt uiteindelijk uw werkelijkheid. Men noemt dit een affirmatie.

Het zou een manier zijn om uw onderbewuste te vertellen dat het anders kan en moet. Het vervelende van die affirmaties is dat ze averechts werken voor degenen die ze het hardst nodig hebben. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook al formuleert u de affirmatie nog zo positief, u confronteert uzelf constant me uw tekortkomingen wanneer u bijvoorbeeld verkeerd gedrag wilt afleren.

Affirmaties schijnen wel te werken voor mensen die bijvoorbeeld blaken van het zelfvertrouwen. Die mensen hebben er enige baat bij omdat het hun gevoelens versterkt.

Vergeet 'snel en gemakkelijk'
Stel nu eens dat ons onderbewuste programmeren wel zou werken en het u zelfverzekerder maakt? Dan heb ik slecht nieuws voor u: uit onderzoek blijkt namelijk dat naarmate mensen meer zelfverzekerd zijn, ze minder succesvol zijn in het afleren van slechte gewoontes. Ze gooien het bijltje er sneller bij neer. Zie ook: 'Succes is een keuze'.

Ook het idee dat u verandering snel en gemakkelijk kunt bereiken druist in tegen wat onderzoekers vinden in hun research. Veranderen is juist erg moeilijk. Succesvolle verandering begint met dit feit te erkennen.

Hoe u dan wel afkomt van een slechte gewoonte? Of nieuwe betere gewoontes aanleert? Gelukkig heeft de wetenschap zich ook over die vraag gebogen en is gekomen met antwoorden die uw kans op succes een stuk groter maken. Daarover leest u meer in het artikel 'Het geheim van jezelf verbeteren'. U vindt er ook een praktisch stappenplan.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
rob van damme  |   | 
29-02-2012
 | 
09:38 uur
vind dit een heel goed artikel - ook zeker de aangehaalde links - je kan eventueel parallellen trekken met de oosterse filosofie (zoals boeddhisme/taoïsme) - zelf pas ik dit al heel m'n leven toe = positief denken - vroeger onbewust en sinds enkele maanden zeer bewust = leven in het 'nu' -> letten op je ademhaling/letten op de stappen die je zet enzovoort - en als je dan nog eens blijkbaar hoogsensitief bent dan helpt dat wel enorm :-) HSP = een gave en geen ziekte cfr de boeken van Elaine Aron (blijkbaar zijn vele kinderen die het label ADHD opgeplakt krijgen hoogsensitief want dan heb je dezelfde karaktereigenschappen!). Mocht u verdere interesse hebben in mijn 'ideetjes' dan kan u de opgegeven link bezoeken :-)
Hartelijke groet

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10