zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De organisatie bestaat niet

Door: Frank van Marwijk,   30-07-2006,   06:10 uur
 

Werkt u voor een organisatie? Leuk, maar de organisatie bestaat niet! Het is in ieder geval geen eenduidige, monolithische entiteit, die zich in samenhang voortbeweegt. Eerder is het een chaotisch samenraapsel van afdelingen, projecten en allianties. Dat ten minste nog íéts. In werkelijkheid bestaat 'de organisatie' écht niet. Het is hooguit een gedachtespinsel of een afspraak, meer niet!

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden. Recentelijk is hij in het nieuws rondom het thema relativeren. In 2019 verscheen zijn boek: Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Franklin  |   | 
31-07-2006
 | 
12:32 uur
Wat een simpel woord zoveel kan oproepen!

DE organisatie bestaat niet, MIJN organisatie bestaat wel: MIJN organisatie, MIJN collega's, MIJN directeur en MIJN Leidingevenden.
Een eyeopener voor Mij: "Wij werken voor de organisatie in plaats van dat de organisatie voor ons werkt." Daar zit m.i. ook de bottleneck. Het gaat om een spanningsveld tussen een zakelijke verhouding en een emotionele beleving. Een koel hoofd en een warm hart ? Interpsychisch vs Intrapsychisch ? Ontkenning en erkenning ? Zwijgen en Praten?
Het blijft een boeiend onderwerp...................

Wellicht is het goed om bij de reakties ook je plaats in de organisatie te benoemen.

Frank (maatschappelijk werker & supervisor).

heer Karel Walg  |   | 
31-07-2006
 | 
15:38 uur
De organisatie heeft als doel het genereren van een hoger rendament dan op de kapitaalmarkt is realiseren. Zonder dit doel zou er geen organisatie ontstaan. Het menselijke gezicht dat vervolgens ontstaat dient alleen maar om de continuiteit te garanderen.
heer Eduard Maat  |   | 
3-08-2006
 | 
11:30 uur
Ik vind het niet productief om op deze manier evidente interpersoonlijke verschijnselen weg te redeneren. Zo kan er ook geen vereniging bestaan of een vakbond of een huwelijk. Sociologie en sociale psychologie zouden ophouden te bestaan.
Wel is het goed om af en toe te waarschuwen tegen reïficatie, het tot ding maken van een sociaal construct. Zo spreekt een familielid vaak over de Staat (echt met een hoofdletter als hij het schrijft), als iets dat boven het persoonlijk belang gaat en waar je dus aan moet gehoorzamen en waar je desnoods voor moet sterven. Dat vind ik zorgelijk, evenals de door Hoffmann in de VS beschreven (te) ver doorgedreven gelijkstelling van zakelijjke en natuurlijke rechtspersonen.
Naar de heer Walg: het organisatieverschijnsel is niet beperkt tot op winst gerichte ondernemingen, en kan zelfs geheel informeel zijn, bijvoorbeeld de tegenwoordig populaire 'netwerken'.
Hans Egtberts  |   | 
7-08-2006
 | 
19:20 uur
Dank u wel, Frank van Marwijk! Het is soms goed om gelijk te krijgen.
Bethe Alkemade  |   | 
18-08-2006
 | 
15:47 uur
Inderdaad: de organisatie bestaat niet! Het is een vehikel dat bestaat uit processen en structuren, dat zich ten dienste stelt aan de doelstellingen en resultaten van activiteiten. Veranderen de doelstellingen en/of resultaten, dan verandert de organisatie mee. Dat willen we graag ontkennen als mens, want we kunnen niet tegen veel dynamiek en steeds weer nieuwe verschijningsvormen. Een basisroutine is een puur menselijke behoefte. Die ruilen we niet graag steeds weer in, voor een nieuwe setting met nieuwe activiteiten en een beroep op andere competenties en gedrag. Vandaar steeds weer (re)organiseren. Dat is de nodige interventie die ons brengt naar de actualiteit.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10