Het is een bekend stokpaardje in de moderne zelfhulpliteratuur: 'Wees zelfverzekerd en heb vertrouwen in uzelf want twijfel is een van de grootste vijanden van succes!'
Mogen wij daaruit concluderen dat succesvolle mensen minder twijfels hebben dan anderen? Zijn het zelfverzekerde goden die zich door niets en niemand tegen laten houden?
Twijfels zouden mensen verlammen en hun potentieel beperken. Erger: wanneer u twijfelt zou dat een teken zijn van zelfbeperkende overtuigingen. Is dit nu écht zo? Of is het een broodje aapverhaal?
De finale
Kijk eens naar voetbalfinales. De teams die het veld betreden staan vaak bol van de spanning. Toch zijn het niet de minsten. Ze hebben de finale gehaald.
Spanning is dikwijls een uiting van twijfel. Waarom zou je gespannen zijn als je volledig overtuigd bent van het feit dat je gaat winnen?
Ook grote sprekers hebben er last van. Sommige sprekers doen het letterlijk in hun broek van de spanning of moeten overgeven voor hun optreden. Hans Wiegel verklaarde ooit dat hij stiknerveus was voor zijn spreekbeurten. Gek hé? Die man straalt toch zoveel zelfvertrouwen uit?
Twijfel: aanjager van succes
Het fenomeen van de twijfelende topper beperkt zich niet uitsluitend tot sporters, acteurs of sprekers. Ingvar Kamprad is een twijfelaar. Toch stond hij aan de basis van een wereldimperium: IKEA!
En zo kan ik nog veel meer uiterst succesvolle mensen opnoemen die constant twijfelen over wat ze doen. De twijfel is kennelijk niet het probleem. Het probleem is wat wij met die twijfels doen:
- Zetten ze aan tot nog beter presteren?
- Of geeft de twijfelaar het bij voorbaat al op, omdat het toch niks wordt?
Bepalend is hoe wij die twijfels kanaliseren. Zet de twijfel aan tot het zoeken naar betere methodes? Zet de twijfel aan tot nog harder uw best doen? Dan is de kans groot dat u in uw rol groeit.
De fnuikende werking van zelfvertrouwen
Er is niets mis met zelfvertrouwen. Maar een overdosis aan zelfvertrouwen zou wel eens averechts kunnen werken. Het is een voedingsbodem voor arrogantie of zelfoverschatting. Met alle nare gevolgen van dien.
Een overdaad aan zelfvertrouwen leidt ook dikwijls tot een fixed mindset. Het is een mentale staat waarin wij de overtuiging hebben ergens goed in te zijn of juist niet. Fixed mindsetters die zichzelf erg goed vinden hebben de neiging zich minder in te spannen. Ze staan niet open voor nieuwe ideeën. Ze vermijden risico's omdat ze dan door de mand kunnen vallen.
Conclusie
Twijfel is prima! Er is ook niets kapot dat gerepareerd moet worden. Twijfel hoort bij mensen als lucht bij ademhalen.
Aan u de keuze: uzelf de put in twijfelen of een gezond portie twijfel omarmen en er iets zinnigs mee doen.
Bekijk ook de korte videos over basketballegende Michael Jordan: 'maybe' en 'failure'
Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest.