Waarom klagen wij toch zo veel in Nederland? Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Zelf woonde ik vroeger een tijdje in Egypte. Egyptenaren hebben voldoende redenen tot klagen. Er is veel armoe, corruptie en weinig democratie. En toch hoorde ik destijds weinig geklaag. Waarom zijn wij dan toch zulke zeurpieten? Bart Flos meent daarop het antwoord te hebben gevonden: ga anti-klagen! Of luister eventjes naar zijn anti -klaaglied.
Ik hoop dat u achter uw computer zit te grinniken. Emoties zijn tenslotte besmettelijk, het kan dus haast niet anders.
Nu terug naar onze volksziekte nummer één. Ga maar na: zelfs als wij het prima naar ons zin hebben en iemand vraagt aan ons 'hoe gaat het met je?' dan hoor je menigmaal 'ik mag niet klagen!' Hm... dat zou positiever kunnen.
Verwend? Zelf heb ik het altijd uitstekend gehad. Wellicht zit daar wel het probleem. Helaas ben ik ook niet immuun. Neem weer die Egyptenaren. Het is er voor een aanzienlijk deel van de bevolking bittere armoe. Als je die mensen iets geeft, zijn ze verschrikkelijk blij.
Of de trein. Treinen reden er nooit op tijd. Als de NS hier ook maar eventjes in de fout gaat is het gemopper niet van de lucht. In Egypte mopperde je juist wanneer de trein wel op tijd was, want dan was je zelf te laat. Maar dat kwam gelukkig zelden voor. Tja... alles went, dus ook te laat komen. Je gaat er rekening mee houden en je maakt je niet meer zo druk.
Ook de werkers werden in het land van de Faraos net ietsje minder in de watten gelegd dan in ons kikkerlandje. Uiteraard pleit ik niet voor slechtere omstandigheden. Maar wij mogen er toch wel een beetje dankbaar voor zijn dat wij het hier zo goed hebben. Zelfs de armste sloeber in ons land baadt in weelde vergeleken met Egypte. De familie is er het sociale vangnet en niet de staat.
Meer redenen?
Of dat de enige reden is voor ons klaaggedrag? Geen idee. Het verbaast me toch wel dat de Zweden, op dit moment mijn stekkie, minder gestrest zijn en ook minder mopperen. Dus is onze welvaart wel de échte reden? Of zitten wij in Nederland als ratten op elkaar gepakt?
Of zijn het soms de dingen waarop wij blindelings vertrouwen? Zoals elektra. Dat viel destijds in Egypte elke dag wel één of meerdere keren uit. Als dat in Nederland zou gebeuren, is het land rijp voor een revolte. Maar ook daar leerde ik gewoon mee leven.
Of neem de gigantische keuze die wij hier hebben. Keuze van beroep, keuze van producten en diensten, van regering, noem maar op. Het maakt ons kennelijk vreselijk onzeker.
Anti-klagen: het recept Toegegeven ik ga, zoals wel vaker, weer eens heerlijk kort door de bocht. Bart Flos preekt niet in zijn Anti-klaagboek, hij is onder andere muzikant en geen dominee. Klagen mag volgens hem best, maar geef er in ieder geval een positieve draai aan. Het is zoveel prettiger.
Dus zullen wij samen ook eens bekijken wat er allemaal zo leuk is aan ons mooie landje? En aan ons geweldige leven? En als wij dan toch eens reden hebben om te mopperen, gewoon eindigen met een positieve opmerking? Of luister anders nog eventjes naar het anti-klaaglied!
PS. Hebt u een zeurende collega? Stuur hem dan de link naar het Anti-klaaglied. Dat is uw antwoord op zijn gezanik.
Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest.
Zelf vind ik klagen een bewijs dat je geen verantwoordelijkheid neemt.
Klagen over file's.... terwijl men er zelf instaat en dus een bouwsteen is van die file. Klagen over het televisie-aanbod terwijl met zit te zappen... pak een boek of bel die vriend eindelijk eens op. Klagen over de hufterigheid en zelf je middelvinger opsteken als je gesneden wordt. Klagen over de groeiende berg zwerfafval terwijl men er over heen stapt... terwijl het zo'n kleine moeite is het op te pakken en in de dichtstbijzijnde afvalbak te dumpen.
Ik ben me er van bewust, dat ik nu loop te klagen over het klaag gedrag van anderen. En ik neem mijn verantwoordelijkheid ; (Klik hier)