zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zo houdt u uw goede voornemens vol

Door: Pieter Frijters,   10-01-2011,   00:51 uur
 

Heeft u ook goede voornemens voor 2011? Bent u 1 januari definitief met roken gestopt? Of bent u direct begonnen met afvallen? Gaat u voortaan vier keer per week sporten of drinkt u ineens door de week geen alcohol meer? Of gaat u minder werken en meer tijd maken voor uw gezin? Maar wat nou als het niet lukt? Wat zijn de gevolgen voor u zelf en uw omgeving?

Na de 1e maand


Naar schatting valt binnen een maand al 70 procent van de goede voornemens in duigen en een maand later nog eens 15 procent. Slechts een klein percentage houdt het hele jaar stand. Als u zich niet houdt aan uw voorgenomen afspraak met u zelf, dan is dat voor u zelf niet iets waar u trots op bent.

Deuk in je zelfvertrouwen
Zodra u weer begint met roken of stopt met lijnen, dan geeft dat een deuk in uw zelfvertrouwen. Zodra u een afspraak met u zelf niet nakomt dan wilt u die ook naar u zelf kunnen onderbouwen. U zult dus eerst een aantal redenen bedenken waarmee u het niet nakomen van uw afspraak, voor u zelf legitimeert. 

Het gevolg
Vanwege het legitimeren naar u zelf begint het oude gedrag weer opnieuw. Immers, uw verstand heeft er vrede mee en de verklaring daarvoor heeft u direct bij de hand. Als u rookt dan gaat u waarschijnlijk meer roken dan daarvoor en als u stopte met lijnen gaat u meer meer eten. Was u een drinker dan gaat u meer drinken en had u weinig tijd voor uw gezin dan blijft er nog minder tijd voor uw gezin over. Uw omgeving heeft u ook teleurgesteld en ook al laten ze het niet merken, u weet dat het zo is. 

Waarom mislukt het zo vaak?
U neemt u iets voor waar u huizenhoog tegen op ziet, omdat u het gevoel hebt dat u iets wordt afgenomen. Wanneer u verslaafd bent aan roken dan lijkt uw voornemen om definitief met roken te stoppen gemakkelijk, als u nog een sigaret aan het roken bent. Van enige stress voel t u op dat moment niets.
Tenslotte is 1 januari nog meer dan twee maanden weg en heeft je tijd genoeg om aan het idee te wennen. Met een lekkere hamburger in uw hand is een voornemen om te lijnen al even gemakkelijk en ziet u op tegen lichamelijke inspanning dan stelt uw voornemen om over twee maanden te gaan sporten, in uw luie stoel niets voor. Rokers zullen ongetwijfeld herkennen dat ze de dag voordat ze willen stoppen, heel veel meer gaan roken. Om diezelfde reden zullen de voorgenomen lijners op de laatste dag van het jaar nog vlug alles eten dat ze dikker maakt. 

Moeten
De afspraak met u zelf om per 1 januari uw leven te verbeteren houdt ‘iets moeten’ in. Immers een afspraak ‘moet’ u nakomen. Juist dat MOETEN is funest. Ieder volwassen mens is allergisch voor iets moeten. Het ‘moet’ me lukken, het ‘moet’ gewoon van mezelf, er ‘moet’ iets veranderen enz. Het is funest. Als uw partner jou zegt: ‘Je MOET vanavond mijn schoenen poetsen’. Dan komt alles in u in opstand, want dat gaat u echt niet doen. Het ‘moeten’ van uzelf is nog veel erger. U kunt nu eenmaal niet van u zelf weglopen en u neemt zich zelf overal mee naar toe. Stop liever met ‘moeten’ van u zelf en gebruik daarvoor in de plaats de woorden : ‘mogen’ of ‘willen’. U MAG stoppen met roken en u MAG gaan lijnen enzovoort. De druk op u zelf wordt daarmee afgenomen.

Voorkom Nieuwjaar stress
Des te meer u nadenkt over iets, des te moeilijker wordt het. Een verandering komt voort uit een wens. Zodra uw wens duidelijk is, droom er over en maak die droom zo prettig mogelijk. Hoezo per 1 januari veranderen? Het goedkoopste moment is altijd het moment NU. De wens is er en als de droom ook aangenaam is, zet dan die verandering meteen in. Het kost u geen energie, geen twijfel, geen gepieker en het levert u per direct wat op.

Mind navigatie
Wanneer u met de auto naar mijn praktijk in Waddinxveen wilt, dan voert u in uw navigatie exact het adres in. Het is nauwelijks voor te stellen dat u invoert: ‘Niet naar Antwerpen’. Zo zit het ook met uw bovenkamer. Vertel jezelf duidelijk wat u wél wilt en NOOIT wat je niet wilt. Zie het resultaat van wat u wenst duidelijk voor u en dan komt de rest vanzelf. In de plaats van stoppen met roken zou u kunnen zeggen: ‘Ik zal uitsluitend nog schone lucht inademen en goed voor mijn lichaam zorgen’. Wilt u afvallen: ‘Ik zal uitsluitend nog voedsel tot me nemen waarvan ik weet dat het gezond voor me is en regelmatig eten en bewegen’. 

Neem een besluit
De kracht van een besluit is dat het definitief is. Een besluit hoort een grondwet te zijn. Ik vroeg mijn vader na 40 jaar huwelijk of hij wel eens was vreemd gegaan? Hij antwoordde: ‘Nee jongen, nog nooit. Ik heb ooit het besluit genomen om met je moeder te trouwen en daar heb ik me altijd aan gehouden. Ik zal ongetwijfeld kansen hebben gehad, maar hoefde daar niet over na te denken. Dat is de kracht van een besluit’. Stoppen met roken of wat dan ook levert nauwelijks afkick verschijnselen op, mits u zich houdt aan een besluit. Een echt besluit maakt het gemakkelijk. Een half besluit zorgt ervoor dat het weer mis gaat. Neem daarom voordat u een verandering inzet: ‘een besluit’!

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke ''sneltraining'' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Onlangs verscheen 5 jaar ouder, 10 jaar jonger met bijbehorende website 5-10.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
R de Jong  |   | 
11-01-2011
 | 
10:50 uur
ik geloof zeker dat zijn methode werkt, evenzo Silva.nl (heb ik gedaan), waar zijn methode deels op lijkt. Deze is wel minstens 3x zo goedkoop, en zeker effectief. Mijn leven is zeer positief veranderd. Niet onbelangrijk als je beurs kleiner is. De slagingskans valt of staat in beide (alle) gevallen met je eigen wil om te veranderen, en je te laten motiveren met de successen die je daarmee boekt. Heerlijk om te weten dat je jezelf kunt resetten. Dus navelstaren (ander item in nieuwsbrief)is zeker niet negatief, maar actie is een pré (ik vermijdt hier het woord moeten).
m. van Leeuwen  |   | 
12-01-2011
 | 
16:02 uur
bedankt Pieter, voor de tip. Verander je denken van moeten naar mogen en willen. Fantastisch bedacht en zo simpel uit te voeren. Het gaat me nu lukken om gewicht te verliezen.

Hartelijke groet.
M. van Leeuwen
pauline schakenbos  |   | 
17-01-2011
 | 
16:16 uur
Goede tips en ook zo'n duidelijke beeldspraak. ''Je navigatiesysteem geef je ook niet de opdracht 'niet naar Antwerpen'.''
Zo eenvoudig kan de oplossing zijn na talloze keren mislukken.

Ik verdiep mij in de samenwerking tussen bewustzijn en onderbewustzijn bij menselijk gedrag en welbevinden.
Dit zijn waardevolle tips.


 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10