zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De terreur van positief denken

Door: Michel Hoetmer,   05-09-2010,   15:48 uur
 

Welke van de twee volgende opties verkiest u? Positieve gedachten of negatieve gedachten?  Rare vraag. Natuurlijk gaat uw voorkeur uit naar positieve gedachten. Toch is er iets vreemds aan de hand in onze maatschappij. Als je niet positief denkt of optimistisch gestemd bent, zou er volgens velen iets hopeloos mis met u zijn. Uw gezondheid loopt gevaar, u ontloopt uw verantwoordelijkheid en succes kunt u op uw buik schrijven.

Extreem positief denken en het gedachtegoed dat daarbij wordt gepredikt door talloze auteurs en zelfbenoemde goeroes heeft een stuitende omvang aangenomen. Alles moet tegenwoordig leuk zijn. De ontkenning van negatieve gedachten is naar mijn smaak een ontkenning van een deel van ons leven. 



Let wel ik heb het over de extreme nadruk en dwang die men legt op positief denken. Daar heb ik grote moeite mee. Met positieve gedachten op zich is natuurlijk niets mis.

Eenvoudig theorietje
De theorie is van een ontstellende eenvoud: als u positief denkt dan trekt u als een wandelende magneet positieve gebeurtenissen in uw leven aan. Het is dus slechts een kwestie van uw eigen blokkades opruimen. Daar helpen de goeroes en de ontelbare zelfhulpboeken u een handje mee, tegen een vergoeding (uiteraard). 

Ook uw gezondheid
Sommigen gaan nog veel verder en wijten allerlei gezondheidsproblemen aan negatief denken. Positief denken zou een helende invloed hebben. Helaas blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken helemaal niet zo'n duidelijk verband tussen uw gedachten en uw gezondheid. De helende kracht van positief denken bij vreselijke ziektes als kanker is een illusie.

Er is wel een correlatie, maar onduidelijk blijft of er ook een causal verband is. In veel gevallen niet. Ik bedoel: zijn mensen positief omdat ze gezond zijn, of zijn ze gezond omdat ze positief zijn? 

U bent stuk
Maar laten wij het gezondheidsaspect eventjes links liggen. De terreur zit vooral in het feit dat negatief ingestelde mensen overlopen van zelfbeperkende overtuigingen. De invloed van de (boze) buitenwereld wordt totaal genegeerd. 

Er is iets 'kapot' aan deze mensen. Het is hun eigen schuld als dingen verkeerd lopen in hun leven. Moeten ze die knop eindelijk eens een keertje omdraaien. Zo simpel is het. Want optimisme is de sleutel tot persoonlijke welvaart en financieel succes. Kortom: er is geen excuus voor falen. 

De 'ik-maatschappij'
Deze boodschap treft een vruchtbare voedingsbodem in onze 'ik-maatschappij'. Het is spekkie naar het bekkie van bedrijven die bezig zijn met afslankoperaties en hun personeel om te vormen tot zelfstandige ondernemers. 

Vandaar dat de positiviteitsgoeroes een leuke boterham verdienen. Hun ideeën zijn een warme deken voor het bedrijfsleven. Een goeroe inhuren lijkt duur, maar is een stuk goedkoper dan de arme werknemer lange tijd doorbetalen. Laat hem optimistisch gestemd afvloeien naar het zzp-schap. 

Het prijskaartje
De kracht van de boodschap is natuurlijk dat vrijwel alles mogelijk is als je maar positief denkt. Helaas hangt aan dit idee een bijzonder vervelend 'prijskaartje'. De ontkenning van volkomen normale gevoelens wanneer het tegenzit. Geef je jezelf er toch aan over? Dan volgt verbanning naar het strafbankje: wij praten niet meer met je. Sterker nog: de negatieve medemens belandt op de schroothopen van onze maatschappij. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Een virus
De goeroes beweren doodleuk dat u negatieve mensen moet mijden als de spreekwoordelijke pest. Deze negatieve types zijn besmettelijk en zouden uw rooskleurige kijk op het leven aantasten. 

Dus verklaren de aanhangers van deze beweging met een gelukzalige blik in hun ogen 'het ontslag / ongeluk / ziekte of andere tegenslag was het beste dat me ooit is overkomen!' Maak dat de kat wijs. De meeste mensen zijn in diepe rouw wanneer ze van het ene op het andere moment op de keien worden geknikkerd of te horen krijgen dat het mis is met hun gezondheid. 

Om maar helemaal te zwijgen van allerlei andere vreselijke voorvallen die onverbrekelijk met het leven zijn verbonden. Nee, daarover mogen wij niet treuren. U moet optimistisch blijven. Bent u het niet? Dan volgt straf. Het is maar dat u het weet. 

PS. Er is niks mis mee als u af en toe een beetje in een dip zit of u zich ergens kwaad over maakt. Het hoort bij het leven. Waar het om draait is veerkracht, de kracht om weer overeind te krabbelen en verder te gaan.

 
 Doorsturen    15 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Jacqueline  |   | 
5-09-2010
 | 
21:20 uur
Positief of negatief: dat is voor een groot deel afhankelijk van je ervaringen in het verleden. Die ervaringen bepalen het perspectief op nieuwe ervaringen. Dat is een onbewust proces, waarop je bewustzijn weinig invloed heeft. Je kunt nog zo hard denken: ik word beter... maar als je die overtuiging niet diep in je onderbewustzijn hebt, is het m.i. onmogelijk dat het invloed heeft

Er zijn wel methodes om nare ervaringen uit het verleden te ontdoen van hun lading. PMA is daar een voorbeeld van, en je ziet dat mensen na enkele sessies vaak anders tegen het leven aankijken. Maar dat is iets heel anders dan geforceerd positief doen.

Bovendien vind ik het ridicuul om daar een ander op aan te spreken. Ik hoor vaak: jij bent zo positief, daarom heb je je kanker overleefd. Of: jij hebt zo gestreden tegen je ziekte...
Onzin natuurlijk. Daar had ik geen invloed op. Ik heb een redelijk positieve instelling, maar ik geloof niet dat die bepalend is geweest bij het verloop van mijn ziekte. Ik had het gewoon in een heel vroeg stadium ontdekt.

Wat ik vooral kwalijk vind, is het impliciete verwijt dat vaak geuit wordt: Het gaat mis in je leven, met je gezondheid, in je werk omdat je niet positief bent. Ik ken iemand die behoorlijk negatief is. Hij wordt volgende week 80, zat in de directie van een multinational, heeft kanker overleefd en heeft een lieve vriendin en kinderen die enorm veel van hem houden.
Martine  |   | 
6-09-2010
 | 
07:32 uur
Eens met Jacqueline.
Stel: er gebeurt iets naars, ontslag of een vreselijke ziekte. Je gaat er 'positief' mee om, maar helaas, de ziekte breidt zich uit, of je vindt geen nieuwe baan: dan is het dus je eigen schuld, want je had veel positiever moeten zijn. Dat is althans de teneur van het positief denken. Positief denken gaat voorbij aan het leven: het leven, namelijk, bijt je soms keihard in de kont, zonder dat je daar zelf iets aan kunt doen.

Daarom, laten we vooral realistisch denken. Vergeet positief en negatief in dit geval. Realisme is het toverwoord.
Ton Plekkenpol  |   | 
6-09-2010
 | 
08:39 uur
Jammer dat dit weer zo'n ultra aards artikeltje is dat zo in een gemiddeld managementblad past. ''Wij hier op aarde weten het wel''. Verdriet en emoties horen bij het leven en zijn lessen die we leren. Aanvaarding is hier belangrijk, en uiteindelijk het lef om je te laten vallen in volle overgave. Maarja... de hele wereld wordt schoongeveegd en zien het maar niet. Ik breek graag een lans voor alle blinden, ik wil ze huggen, omarmen, verwennen en verleiden om te gaan willen zien.
Rik  |   | 
6-09-2010
 | 
08:46 uur
Positief denken, inderdaad de kreet van de eeuw. Je moet positief denken, denken ,denken. Veelal is het een loze kreet van mensen, bang voor hun negatieve gevoel die afschreeuwen. Positief denken, gelukkig zijn er ook nog mensen die negatief denken...dit brengt de drive om zaken te verbeteren, te perfectioneren en op waarde in te schatten. Want wat zal het zijn als we alles positief benaderen. HIV, Kanker, MS, dementie en etc. daarover valt niks positief te bedenken. Hoe positief je het ook wilt benaderen we willen er graag vanaf. Er voor gaan en tegenstrijden is iets anders dan positief denken. Wees negatief, angstig, bang etc, dat doet de adrenaline stijgen, haalt je uit comfort zone en laat je groeien.
Dit bericht van een eeuwinge positieveling die
zich koesterd aan de negativiteit.
T.G.A. Van de Velde  |   | 
6-09-2010
 | 
09:38 uur
Het nadeel van het ''opgedrongen''positieve denken is dat men de neiging heeft het ''negatieve''niet meer te willen horen waardoor er een soort non-realiteit wordt geschapen. Dat vind ik persoonlijk een groot nadeel van het positieve denken aangezien je dan niet de stappen neemt die eigenlijk nodig zijn om tot een adequate oplossing te komen.

Elke medaille heeft twee kanten is mij meegegeven en daar ga ik ook altijd van uit: in allerlei situaties op allerlei niveau's.

Daarnaast vind ik het een zeer negatief effect dat mensen worden veroordeelt voor zaken waar ze totaal geen invloed op hebben.. Want dat bestaat...
B  |   | 
6-09-2010
 | 
10:14 uur
Volledig eens met uw P.S. De rest misplaatst en overbodig.
Reggy Altman  |   | 
6-09-2010
 | 
11:28 uur
Laten we ons even beperken tot positief denken en optimistisch gestemd zijn op het werk.

Is het negatief om elkaar op zaken te wijzen die verbetering behoeven of is het juist positief dat er collega's zijn die zich de gang van zaken aantrekken, betrokken zijn en misstanden aan de kaak willen stellen.

Als ik optimistisch zonder regenpak op de motor weg wil ben ik blij als iemand mij attendeert op een mogelijke onweer bui. Dat scheelt mij een nat pak.

Veel negativisme komt voort uit onvrede op de werkplek.
Als het management af wil van negatieve geluiden dan zouden ze er goed aan doen te luisteren naar de inhoud van ''feed back'' die op een onhandige manier wordt gecommuniceerd.

Het is vaak de verpakking van de boodschap die aversie oproept terwijl de inhoud van de boodschap goed kan zijn.

Als er niet naar de ''ja maar'' boodschapper geluisterd wordt zal die alleen maar op een steeds meer negatieve manier ja maar gaan roepen.
Zodra je wel oprecht naar de ''ja maar'' boodschapper gaat luisteren en hem of haar feed back geeft over wat je hebt gedaan met de informatie.
Dan zal de informatie op een steeds meer positieve manier gebracht gaan worden omdat er een beloning volgt. Er wordt naar mij geluisterd.
EvaM  |   | 
6-09-2010
 | 
12:00 uur
Helemaal eens met het artikel van Michel Hoetmer. Zie ook de tedtalk van Maarten van der Weijden op TedX Rotterdam: (Klik hier)
l.g.m. peeters  |   | 
7-09-2010
 | 
07:59 uur
Positief denken en optimisties zijn is alleen maar voor gezonde millionairs.
Michel  |   | 
8-09-2010
 | 
14:33 uur
Van harte bedankt voor alle leuke en interessante reacties. Tenslotte nog een aardige van Albert Einstein:

When I examine myself and my methods of thought, I come to the conclusion that the gift of fantasy has meant more to me than any talent for abstract, positive thinking.
fritz  |   | 
14-09-2010
 | 
15:17 uur
Strontchagerijnig wordt de gemiddelde medewerker van ''allemaal blije mensen op de werkvloer'' en quasi managers die niet veel verder komen dan het emiel ratelbandgeleuter.
Martine  |   | 
16-09-2010
 | 
14:16 uur
@Fritz, waarschijnlijk worden mensen daar strontchagrijnig van omdat het allemaal zo nep (is?) overkomt.
Mensen reageren beter op echtheid en authenticiteit.
Maar goed, daar gaat dit artikel dan weer niet over :-)
Joost  |   | 
18-09-2010
 | 
19:07 uur
Mensen, mensen toch, de kracht van het positief denken is zo oud als de straat!
Gelukkig zijn er enkele hedendaagse goeroes die deze natuurwetten op een begrijpelijke manier aan de afgestompte mens uitleggen. Ik vind dat dit zelfs een verplicht vak zou mogen zijn op school.
Simpel gezegd is het de negatieveling die bij de pakken blijft zitten. De positieven onder ons hebben fantasie, stellen doelen en ondernemen actie... de superieuren. Iemand die enkel positief 'denkt' en geen poot uitsteekt is eigenlijk een verdoken negativist, de dromer.
Klein voorbeeldje nog, iemand die godgansdedag zit te kankeren, die gaan we toch vanzelf uit de weg? En mensen die iets positiefs bijbrengen of iets bereikt hebben in het leven (zoals Albert Einstein) daar willen we allemaal bij horen. (Klik hier)
Stan  |   | 
7-02-2014
 | 
11:40 uur
@ Goed punt Martine!
Job  |   | 
10-02-2014
 | 
10:43 uur
@Joost Zo is he maar net. In het menselijk contact is het belangrijk dat ieder individu zijn negatieve gevoelens even naast zich neer kan leggen. Schrijf het desnoods op voor later. Dat is goed te leren. Vooral in zoverre de oorzaken te grootschalig zijn om persoonlijk tegen te strijden.

Ga eens iets doen wat lichaam en geest prettig vinden.

Italianen zijn er meester in om de meest verschrikkelijke dingen te verpakken in mooie vormen, die mensen boeien. Bijvoorbeeld de politicus Beppe Grillo en de theaterman Dario Fo. Maar ook de Franse komiek Coluche. En Monty Python wist daar weg mee. Ieder mens heeft overigens capacteiten om met negativiteit om te gaan.

Ik geef een voorbeeld uit mijn praktijk in mijn website (klik daarvoor mijn rode URL boven aan)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10