Kent u dat ook? U bent aan het browsen en u komt een artikel tegen dat uw interesse wekt. Tijdens het lezen verwijst de auteur met een link naar een ander artikel dat nóg interessanter lijkt en... u bent zó een half uur verder. Een half uur dat u helemaal niet hád. Verdorie!
Niet nu, maar straks
Met de komst van apparaten waarmee e-content goed te lezen is, zoals e-readers, iPhones en iPads, dient zich ook een nieuwe generatie applicaties aan. Met browser-plugin's wordt het steeds makkelijker om een webpagina te bewaren voor 'straks'. We kenden al de favorietenlijst, waarmee u het adres van een specifieke vast kon leggen en weer kon terughalen. Die lijst groeide echter en groeide... en was PC gebonden, want op een andere machine kon u niet bij die lijst. Google vond daar wat op, maar ook dat leverde een almaar groeiende lijst op. Toen was er Evernote, waar je een URL plakte in een notitie; dat vroeg nogal wat voorbereiding (onder welke Tag moet het bewaard worden) en wat handwerk.
Nieuwe generatie hebbedingetjes
Met de komst van handzame apparaten met een steeds groter scherm, heeft u niet persé meer een PC nodig om content te lezen. Dat kon al op uw smartphone, maar het forsere scherm van de iPhone was een hele stap vooruit. Daarna raakte ik zelf verslingerd aan mijn Sony ereader voor het lezen van documenten, maar om web-content te kunnen lezen moest ik toch weer eerst kunstgrepen uithalen. De iPad heeft al deze nadelen niet: u kunt er gewoon mee browsen op een WiFi- of 3G-netwerk.
Nieuwe generatie software
Juist om het tijdstip voor het lezen van webcontent wat makkelijker zelf te bepalen, zijn programma's als ReadItLater (RIL)bedacht. Software is eigenlijk niet de goede benaming, want het is gewoon een kleine add-on; een toevoeging op uw browser. U krijgt er in het geval van RIL drie knoppen bij. 'Bewaar', 'Lijst' en 'Wissen.
Tijdens het vlug scannen van artikelen klikt u op 'Bewaar' en de URL staat op uw persoonlijke 'te-lezen-lijst'.
Lezen wanneer het u uit komt
Omdat u wachtwoord-toegang hebt, kunt u ook met een ander apparaat bij uw lees-lijst: zoals met uw telefoon, uw iPad of uw PC thuis. Alternatieven voor ReadItLater zijn nog Instapaper of Laterloop. Met die laatste kunt u bestanden uit uw leeslijst ook om laten zetten naar tekstfiles, ze laten inpakken en toegestuurd krijgen als zipbestand. ReadItLater en Instapaper gaan nog weer een stap verder, want daarmee kunt u simpelweg met een USB-kabel e-pub bestanden op een e-reader zetten die geen web-verbinding heeft. Met Instapaper is het zelf een simpele muisklik: eenvoudiger kan het niet zijn.
Bijblijven zonder papier
U ziet: het tijdperk van het uitprinten van webcontent en dat als een berg papier achter u aanslepen, is geweest.
Zo krijgt u een kans om reistijd en wachttijd stukken effectiever te gebruiken: waar ‘bijlezen’ er nog al eens inschoot, wordt het nu een leuke bezigheid om gaatjes te vullen. En een smoes om een iPad of e-reader aan te kunnen schaffen…