We worden niet gelukkiger van vakantie. Dat is de conclusie van psycholoog Jeroen Nawijn. Al vroeg dit jaar presenteerde hij zijn onderzoek naar de perceptie van vakantie. Nu hij er uiteindelijk op gaat promoveren, liet hij zich verleiden tot een opmerkelijk advies aan journalist Peter de Jaeger.
Gelukkigst van voorbereiding
Al in maart vertelde Jeroen Nawijn van de Universiteit Tilburg de belangrijkste conclusie in het AD: ‘Vakantiegangers zijn niet per definitie gelukkiger dan thuisblijvers. Alleen mensen die een hele relaxte vakantie hebben gehad, voelen zich daardoor echt beter’. Nawijn onderzocht onder 1530 Nederlandse volwassenen het effect van vakanties. Hij keek met name naar geluksverschillen op lange termijn tussen vakantiegangers en mensen die nergens heen gaan. Volgens Nawijn werden de onderzochte vakantiegangers het gelukkigst van de voorbereiding van hun reis.
Stress Voor de beleving tijdens de vakantie peilden Nawijn en zijn onderzoekspartner Ruut Veenhoeven onder andere de stemming bij buitenlandse toeristen in Nederland. Bij die groep bleek het vakantiegevoel een dip te beleven in de eerste én de laatste dagen van de vakantie. Nawijn wijt die eerste dip aan de wellicht vermoeiende reis, de tweede dip aan inpakstress en het vooruitzicht van weer een lange reis.
De stress van die eerste dip is ook boven water gebracht door Ad Vingerhoets, die geldt als deskundige op het gebied van vakanties. ‘Sommigen hebben last van hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs hartfalen’, zegt hij.
Draad moeilijk weer op te pakken: blues
Eén van de andere redenen dat het plezier van vakantie zo vergankelijk is, zou volgens Nawijn wel eens het vooruitzicht van een berg achterstallig werk kunnen zijn. Bovendien: ’op vakantie ben je helemaal lós van je werk. Je past je dan moeilijk weer aan het werk aan’, denkt Nawijn. In de Twentsche Courant Tubantia vroeg Peter de Jaeger hem naar een oplossing. Nawijn komt met een naar mijn mening wel heel opmerkelijk advies: ‘Dat je helemaal van je werk losraakt, kun je voorkomen door een Blackberry of laptop mee te nemen. E-mail beantwoorden verlaagt misschien het plezier tijdens je vakantie, maar het maakt wel dat je de draad daarna weer makkelijker oppakt.’ Doe je dat niet, dan loop je het risico van wat Nawijn een vakantie-blues noemt.
Meer aan de hand Ik denk dat de vork heel anders aan de steel zit. Als je ná je vakantie niet meer op gang komt omdat je er een paar weken helemaal tussenuit bent geweest, heb je geen vakantie-, maar werk-blues. Er is mijns inziens dan structureel iets mis met wat je als je werk ervaart. Om dan maar je werk mee te nemen om die breuk te voorkomen, is een advies van het kaliber ‘drink maar verder, dan voel je je kater niet’.
Het zou me niet verbazen als bij het blues-slachtoffer iets anders aan de hand is. Die kan de omschakeling niet of nauwelijks meer maken omdat de verbinding, de verbondenheid met het werk weg is: om een reden die veel dieper ligt. Die zit dan echt niet te wachten op werkgerelateerde e-mails tijdens de vakantie!
Verplicht laptop inleveren! Ik hoop dat Nawijn nog de tijd neemt om zijn onderzoeksgegevens vanuit een andere invalshoek te bekijken. En voor de blues-types: met je P&O‘er om de tafel zou ik zeggen. Die laatste trouwens, zou er goed aan doen om vóór de vakantie aan de poort laptops en Blackberry’s in te nemen. Achter slot en grendel ermee!
(Nu al bluesy? Lees in de vakantie dit artikel over hoe het maken van nieuwe keuzes. Nú printen, geen laptop mee!)
Interessant artikel. Heb zelf overigens nooit echt las van 'De Blues'. Ik ben ondernemer geworden en doe hetgeen ik leuk vind. Dus terug naar het werk is geen straf.
Overigens ben ik het met een ding niet eens (wellicht is dat ondernemer-eigen).
Mijn laptop gaat echt wel mee, ik krijg anders vakantieblues. Wil de rust hebben dat er niks echt 'fout' gaat terwijl ik weg ben. Wel hebben we de afspraak op kantoor dat er alleen gemaild wordt als er ECHT wat aan de hand is. En ik check mijn mail niet vaker dan 2x per dag!
Bovendien denk ik dat, als onderdeel van Social media strategie, 3-4 weken afwezigheid op Twitter ook niet voor iedere goed zou zijn. Alles is steeds vluchtiger en je bent heel snel 'digitaal vergeten' als je een tijdje niet actief bent op deze sociale mediakanalen.