zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Bent u slim?

Door: Wout Plevier,   29-06-2010,   21:02 uur
 

Mensen lezen gemiddeld 240 woorden per minuut en met een begrip van 70 %. Terwijl het brein met gemak in staat is 1500 woorden per minuut te lezen met 90 % begrip. Geen probleem als u niets te lezen hebt. Echter de hoeveelheid informatie neemt met factor elf per week toe. Geen wonder dat mensen gestrest raken. Ontdek hier de tien chronologische stappen hoe u een snellezer kunt worden.

Weet u nog hoe u hebt leren lezen? De meeste mensen volgens de zie-klank methode: of u had een plankje met aap – noot - mies of u leerde de letters van het alfabet uitspreken. In beide gevallen vervolgde u dan uw weg door deze klanken uit te breiden richting grotere woorden. U las met uw vinger hardop en later werd u verzocht dit zonder de vinger te doen en stil lezend. Het gevolg: weg focus, laag tempo en een stem die enorm afleidt tijdens lezen.



En dat is juist het probleem. Lezen is de enige vaardigheid waar de mens zich niet verder in bekwaamt. Kortom, u hebt geleerd te kruipen en kruipt nog steeds. De hoogste tijd om u te voorzien van de tien krachtige stappen uit het Master Read System. Volg deze route, oefen ermee en ontdek dat ook u in staat bent om met 600 – 1500 woorden per minuut te lezen!

1. Motiveer uzelf: stel actief doelen en vragen voordat u begint met lezen. U activeert hiermee uw Reticulair Activeringssysteem dat ervoor zorgt dat u onbewust overal zaken effectiever gaat waarnemen. Saaie stof: stel uzelf activerende triggervragen: wat zijn de drie slechtste passages uit dit rapport? Uw onbewuste zal beter zaken gaan waarnemen en de focus wordt beter.

2. Kijk vanuit een brede perifeerblik: mensen gebruiken slechts 20% van hun blikveld tijdens lezen. Ze zien enkel wat recht voor hen verschijnt. Ze bewegen hierdoor ook vaak hun hoofd wat de interne stem "aanzet". Schakel uw 100% blikveld "aan". Kijk hiervoor naar een regel en focus tegelijkertijd ook op de hoeken van de pagina. Neem deze bewust waar. Focus daarna op de witregels tussen tekst. Droom als het ware naar tekst en wees u bewust dat u de gehele pagina ziet, terwijl u naar de regel kijkt. U neemt meer waar en de stem wordt minder dominant. Een staande positie boven uw boek geeft u automatisch een breder blikveld!

3. Ontspan door rustig laag te ademen. Het effect is dat uw brein een rustigere hersengolf zal produceren waarin uw alertheid en ontspanning optimaal zullen zijn.

4. Neem een actieve leeshouding aan: zit rechtop met de voeten stevig op de vloer. De afstand tot uw leesmateriaal is veertig tot zestig centimeter. Mensen zitten vaak te dicht op hun leesmateriaal waardoor lezen enkel mogelijk wordt vanuit centrale blikveld. Onderuitgezakt lezen leidt echter weer tot slapen!

5. Scan en skim de tekst: voordat u begint met lezen verkent u uw leesmateriaal. Beweeg uw vinger in een grove beweging langs de tekst. Overal waar uw oog bij blijft hangen, neemt u kort waar. Focus op waarnemen van kopjes – subkopjes – inleidingen- centrale vragen – samenvattingen en de eerste en laatste regel van elke alinea. Onderzoek hoe de tekst is opgebouwd. Werkt de schrijver volgens een vaste structuur? Hanteer vijf tot zeven seconden per pagina.

6. Stel actverende vragen en verwerk deze bij voorkeur in een visueel schema zoals een mindmap. Uw brein is nu geheel bewust en onbewust geactiveerd om informatie waar te nemen, te associëren en op te slaan in uw lange termijngeheugen.

7. Bepaal leesroute en leesmodus: volgens welke route gaat u de tekst lezen? We hebben allemaal geleerd van boven naar beneden en van voor naar achteren, terwijl een eigen route vaak veel efficiënter en effectiever werkt om begrip te krijgen. Varieer daarbij in leessnelheid. Op basis van doel en moeilijkheidsgraad stemt u uw snelheid en begrip af.

8. Snellees de tekst: sla een pagina om en bepaal eerst waar u gaat samenvatten. Lees dan met een pen, markeerstift of uw vingers (lees pointer). Voordat u begint bent u zich bewust dat u de gehele tekst kunt waarnemen, terwijl u de zin waar u op focust ziet staan. Geleid uw ogen vervolgens over de pagina heen met een Z- of een S-beweging. U beweegt hiervoor de pointer onder de tekst door in een Z of S. De tekst die boven uw pointer verschijnt is continue scherp. De pointer is vaag. Focus op waarnemen van zo'n groot mogelijke logische clusters van woorden. Deze  (meta)geleiding geeft aan waar u bent en zorgt voor een consistent tempo. Bovendien leert u uw gehele blikveld te gebruiken tijdens lezen. Houd als begintempo de secondewijzer van de klok aan. Gaat dit te langzaam? Versnellen! De meest gemaakte fouten zijn dat de ogen en pointer niet gelijk lopen en dat men springt tussen scherp focussen op enerzijds de tekst en anderzijds de pointer. Ook de typemachine is erg in: dralen aan het einde van een zin en ultiem snel terugschieten naar de volgende zin. De pointer staat dan nog rechts en het oog links. Men ziet in al deze gevallen niets! Goed uitvoeren is dus essentieel!

9. Kijk aan het einde van het blok tekst weg naar een punt zes tot tien meter van u vandaan. Ontspan uw ogen en vat in eigen woorden samen wat u hebt gelezen. Visualiseer hetgeen u gelezen hebt. Kijk vervolgens terug naar de tekst en markeer de belangrijkste woorden en sta nog even stil bij zaken die u belangrijk vond of data die u gemist hebt. Verwerk uw bevindingen mogelijk nog in een aantekening. De kunst van snellezen is een ding tegelijk doen met hoge mate van focus! Herhaal deze stap tot u gereed bent. Lees niet langer dan 45 minuten!

10. Ontspan en ga iets anders doen. Herhaal vervolgens wat u gelezen hebt en deel dit door middel van een gesprek, schrijven van een email of rapportage. Gebruik uw aantekening als steun bij herinneren!

Succes met oefenen en deel uw ervaringen als snellezer eens met ons! Speed up en wordt een sprinter!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Opent snellezen extra potentieel bij u?
 
Ja
Nee
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10