De meeste innovaties zijn "onnovaties". Een goed idee is immers nog geen innovatie, en een nieuw product evenmin. Het begint pas interessant te worden wanneer het waarde heeft voor de klanten die dat uitdrukken door er geld voor te geven.
Maar het is pas een innovatie wanneer het tot ruilprocessen leidt die waarde leveren voor alle belanghebbende van de organisatie: de klanten vinden het de moeite "waard", het verschaft werk, het levert geld op en het richt in de omgeving geen schade aan.
Sommige producten en diensten zijn vanaf het begin onnovaties, zoals de producten van de meeste start-ups, New Coke, de Hummer, de iLiad en complexe financiële producten om er maar een paar te noemen.
Andere beginnen als innovaties en eindigen als een blok aan eenieders been, zoals Windows en vooral Office, bureaucratie en websites. Het enige positieve aan onnovaties is dat ze een prachtig platform bieden voor echte innovaties want ze gieren als hongerige zombies om klantbehoeften heen.
Produceert uw organisatie producten of diensten die geen waarde opleveren?
Over de auteur:
Guido Thys helpt als bedrijfsverloskundige organisaties om waarde ter wereld te brengen voor zichzelf, klanten en andere belanghebbenden. Met meer dan 160 presentaties per jaar is hij de meest gevraagde zakelijke spreker van Nederland.
Hij is de inspirator van ?Next! Coaches, een groep bijzonder dwarsliggende management- en bedrijfscoaches.
Hij is auteur van o.m. "WAKE-UP CALL: het gaat slecht dus moeten we weer even normaal doen." Werk nu mee aan zijn nieuwe boek!
Volg Guido op Twitter: GuidoThys en LinkedIn
Een heel grappig artikeltje waarvan ik hoop dat de term 'onnovatie' dan ook een leuk plekje krijgt als buzzword.
Ik wil wel even opmerken dat windows nou niet per definitie een onnovatie is. Immers, het gebruik van het platform en de office producten heeft geleid tot enorm veel ruilhandel doordat communicatie en email werden gestroomlijnd.
Dat mensen daardoor een verwachtingspatroon kregen die vervolgens niet helemaal uit is gekomen, moge ook duidelijk zijn. Nu zijn wij in Nederland werkelijk een landje van zeikerds geworden. Over van alles en nog wat zonder te willen kijken waar we nou werkelijk profijt van hebben waar soms ook wel eens een minnetje aan te bespeuren is.
Maar at is dan weer een andere discussie senk ik dan. Hoe het ook zij, ik ben geen groot fan van windhoos maar heb er wel de voordelen van.