Een laag zelfbewustzijn en onvoldoende kennis van psychologische processen. Dat zijn mijn gedachten als ik op radio en tv steeds weer hoor dat politici en managers 'met de kennis van nu' andere beslissingen hadden genomen. Ha, laat me niet lachen.
Ik zat in een zaal met dokters en specialisten in de VS rond het thema Dikke Kinderen. Al gauw hoorde ik weer dezelfde riedel. Voorlichting zou helpen, gebrek aan kennis was het probleem. Toen iedereen het daarover eens leek te zijn, haalde één man met een geweldige dreun die hele discussie onderuit met: 'Kijk nu eens rond. Kijk naar jezelf en je collega's. Denk je dat hier sprake is van een gebrek aan kennis?'
Doen
Het is als met de 3 kikkers die aan de kant van de sloot zitten. De middelste kikker besluit in het water te springen. Hoeveel kikkers zitten er nog op de kant? Twee? Helaas fout!
Het antwoord is drie, want kikkers zijn net als mensen. Het gaat er niet om wat ze beslissen, maar om wat ze daadwerkelijk doen.
Aan de orde stellen
In een bedrijf geldt de regel dat een medewerker recht heeft op een leaseauto als hij/zij meer dan 15.000 km rijdt. Er rijden een aantal medewerkers rond met een leaseauto, die dat bij lange na niet halen. Iedereen weet het, niemand doet er iets aan. Dan komt er een nieuwe manager. Zij stelt het aan de orde bij de directeur. Wat denk je dat er gebeurt?
Niets. De directeur heeft eigenlijk geen boodschap aan de mededeling van de nieuwe manager. 'Laat maar', daar komt zijn reactie op neer. De manager laat het er ook maar bij zitten, dit is blijkbaar alleen maar tekst.
Zwarte Pieten
Leiderschap vraagt om lef. Lef om te doen wat goed is voor de organisatie, ongeacht persoonlijke belangen. Het onderzoek naar de economische crisis stemt me wat dat betreft droevig. Achteraf is het makkelijk oordelen. Echte leiders handelen op het moment dat het nodig is. Niet de leiders bij de banken, de toezichthouders, de regering, niet de MP en ex-MP. De Nederlandse Bank geeft wel een vergunning aan DSB, terwijl ze nog niet aan de criteria voldoen, en verbindt er ook geen voorwaarden aan. Sinterklaas spelen, dat is makkelijk.
Recht staan
Weg met die Sinterklazen. Als we niet doorpakken kunnen we fluiten naar onze positie in de branche, op de wereldmarkt. Mijn held en grote voorbeeld hierin is Neelie Kroes. Dat is een toezichthouder met ballen. Zij blijft recht staan, neemt een beslissing en voert die ook uit. Woede met orkaankracht van leiders in politiek en bedrijven krijgen haar niet omver. Die directeur schrikt al terug van een medewerker die tegen gaat spartelen als hij zijn leaseauto moet inleveren. Slappe publieke leiders verdienen geen navolging. Helden moet we hebben, mensen die op durven staan om de artsen te confronteren met hun eigen vetzucht, goede voorbeelden met hart voor de zaak.
Mijn held en grote voorbeeld is Aysel Erbudak. De Neelie Kroes van de handel. Of moet ik zeggen: Aysel, die van een non-profit organisatie een profit organisatie weet te maken!
En dat ondanks kritiek en 'tegenwind' uit een aantal richtingen tegelijk.
Lef, visie, strategie, ondernemerschap, leiderschap, (eigen) inzet, doorzettingsvermogen en eigen koers varen met zeer positief resultaat. Groot respect voor.