zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Goede voornemens? Mmmmwwwoooaaahhh ……

Door: Peter Siks,   29-12-2009,   19:31 uur
 

Nee, ik wil me niet beter voelen dan ik nu doe. En ja hoor, er mogen best een paar kilootjes bij. En ik wil volgend jaar ook wat meer alcohol gaan drinken en ik denk dat ik ook weer ga roken in 2010. En de verhouding tussen werk en privé is me de laatste tijd ook wat teveel in balans; ik moet maar eens wat meer gaan werken!


Een grote groep mensen is – zonder dat ze het weten - allergisch voor goede voornemens. Ze doen er bewust of onbewust alles aan om ze níet uit te laten komen. Als u zelf ook vooral wilt dat uw goede voornemens niet uitkomen is het heel verstandig om dit artikel te lezen. Er staat precies in wat u moet doen.


 
Bedenk uw goede voornemen zo laat mogelijk.
Waarom vooraf tijd verspillen aan zoiets onzinnigs? Neem 10 minuutjes, net voordat de conference begint, op oudejaarsavond en schrijf ze in steekwoorden op een WC papiertje dat u direct na het opschrijven moet doorspoelen.
 
Praat er met niemand over
Zie het hebben van een goed voornemen als uw grootste geheim,  een geheim dat het daglicht niet kan verdragen. Liever dood dan openhartig hierover te zijn. Zwijg als het graf en deel het met niemand.
 
Wees zo wollig mogelijk
Zorg ervoor dat de goede voornemens vooral blijven hangen in algemeenheden zoals: "ik wil me gelukkig voelen", of "iets meer gaan bewegen". Zorg er goed voor dat het vooral niet concreet en meetbaar wordt! Of dat er een schema voor op te stellen is.
 
Stel uit
Als er dan toch goede voornemens zijn stel dan het uitvoeren ervan zoveel mogelijk uit. Dat minder drinken hoeft echt niet direct in te gaan op één januari met alle nieuwjaarsrecepties in het vooruitzicht. Medio februari is vroeg genoeg, toch?
 
Kies zoveel mogelijk goede voornemens
De kans dat er 1 goed voornemen uitkomt als ik er 32 heb is toch veel groter dan me te focussen op 3? Dat is toch logisch? Pure kansberekening. Dus maak zoveel mogelijk goede voornemens!
 
Blijf hangen in oude goede voornemens
Waarom ook dit jaar weer nieuwe dingen bedenken? Recycle de goede voornemens van vorig jaar die niet uitgekomen zijn en voel de frustratie nog dieper als ze ook dit jaar weer niet uit gaan komen!
 
Lange termijn effecten 
Het is belangrijk om niet te denken over de consequenties van goede voornemens op lange termijn. denk liever niet over de gevolgen van het goede voornemen maar als dat onvermijdelijk is, focus dan alleen op de korte termijn.
 
Geef snel op
Als het na 1 x niet lukt is het prima om te zeggen:"Zie je wel, ik kan het gewoon niet!" Het is heel belangrijk om vooral niet naar alternatieven te gaan zoeken of door te zetten. Sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn!
 
Liefst grote verandering
Het is belangrijk om bij goede voornemens onmogelijke doelen te stellen. Dus schrijf je vooral als ‘niet-hardloper’ in voor de halve marathon van Egmond op 10 januari. Want u weet, er is niets motiverender dan succes.
 
En last but not least, realiseer u goed dat de kans dat uw goede voornemens uitkomen maar 12% procent is en gelukkig niet de ruim 50% die de goedgelovigen denken…
 
En als u nog een hap van uw appelbeignet neemt op oudejaarsavond bent u één van de weinigen die weet hoe het beste met goede voornemens om kunt gaan. 
Een mooi en succesvol 2010 toegewenst!

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Peter Siks, initiatiefnemer van www.simpelveranderen.nl. Dit is een netwerkorganisatie die organisaties ondersteunt bij effectief veranderen door middel van training, workshops en advies.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
4-01-2010
 | 
10:01 uur
Nieuwjaar is een menselijk artefact, een heidens gebruik. Om een specifieke datum te verbinden aan een verandering in lifestyle, gewoontes of rituelen is, zoals terecht aangegeven, om Maxima te citeren, ''een beetje dom''.
Wil je veranderen, stel het niet uit tot een datum, maar doe het direct, dan ben je er ook weer snel van af.
En gezien het weer kan de politiek, die wel volhoudt het vaste voornemen de belastingen per 1-1 te verhogen, de CO2 mythe in de koelkast zetten en op zoek gaan naar een andere hobbie om ons voor de gek te houden.
Francy Hurkens  |   | 
10-01-2010
 | 
22:32 uur
De Amerikaanse celbioloog Dr. Bruce Lipton (The Biology of Belief) geeft ons een duidelijk perspectief om te begrijpen waarom het zo moeilijk is om je patronen te veranderen of je goede voornemens te realiseren.

Volgens hem heeft dit alles te maken met de werking van je onderbewuste ten opzichte van je bewuste geest. Je onderbewuste geest is te vergelijken met een tape. Alles wat je leert en ervaart gedurende je leven wordt er opgeslagen. Op stimuli vanuit de omgeving reageert het onderbewuste automatisch zoals het gereageerd heeft in eerdere ervaringen, ‘als een druk op de knop’.

Als je jezelf bewust wordt van deze onderbewuste programmering en besluit dat je hierin iets wilt veranderen, ben je eigenlijk aan het verkeerde adres. Je bewuste geest maakt slechts voor 5% de dienst uit. Dit is ook waarom affirmaties of goede voornemens maar mondjesmaat resultaat geven. Je onderbewuste is als informatieverwerker 1.000.000 maal krachtiger dan je bewuste geest.

Het is geen probleem om je onderbewuste programmering te veranderen, maar je kunt deze niet veranderen door ertegen te praten. Je moet de directe toegang vinden tot je onderbewuste en daar de ‘tape’ opnieuw opnemen.

Bruce Lipton beveelt het PSYCH-K proces aan om direct toegang te krijgen tot je onderbewuste geest en hiermee je beperkende overtuigingen te vervangen door positieve bekrachtigende overtuigingen. De integratie vindt in het onderbewuste plaats via een eenvoudig proces dat je in een 2-daagse workshop kunt leren en helemaal zelf kunt doen. Een gewenste verandering realiseren wordt zo een vanzelfsprekende en moeiteloze ervaring. Stress, blokkades en belemmeringen verdwijnen en je potentieel zal zich steeds verder openen.




 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10