Sinterklaas. Tijd voor cadeautjes. 'Geef een boek' roept Wim T. Schippers steeds op de radio. Voor managers zijn er de managementboeken. Maar dan wel een boek waar je wat aan hebt. Welk boek staat bij jou bovenaan je verlanglijstje? Of welk boek ben je van plan om dit jaar met gulle hand onder collega's te verspreiden?
Overschatting van cognitieve kennis
Het is natuurlijk prima om boeken over leiderschap, change en coaching te geven of te krijgen. Als je maar niet denkt dat je er betere leider van wordt. In onze Westerse wereld overschatten we cognitieve kennis. Het is toch onbegrijpelijk dat je een MBA kunt halen zonder op een enkele leidinggevende vaardigheid getoetst te worden. De kenniscomponent weegt veel te zwaar. We leren steeds meer over zaken, dat is heel iets anders dan leren iets te doen of iemand te zijn. Als een manager tekortschiet in emotionele intelligentie of vaardigheden, dan is het zonneklaar dat nog een boek niet zal helpen.
Lezen of leren
Natuurlijk ben ik ook voor theorie, bijvoorbeeld de theorietoets voor je rijbewijs, graag met autorijlessen en een praktijkexamen. Wat doe je als je een taal of een sport wilt leren of een muziekinstrument wilt leren bespelen? Oefenen, oefenen, oefenen. De film 'The Karate Kid' is een prachtig voorbeeld van het pad dat de onervaren enthousiaste leerling aflegt naar meesterschap. Echt meesterschap vraagt gemiddeld een investering van 10.000 uur trainen. Uit de verslavingswereld weten we dat het 90 dagen kost om iets aan- of af te leren, met veel zorg en aandacht. Als leider ben je je eigen instrument, dat je moet leren kennen, inzetten, verfijnen, slijpen en trainen om een meester te worden. Maar waar kan je dat leren? Ik zie vooral veel jonge leiders die het zelf uit moeten zoeken. De steun die ze krijgen bestaat vooral uit het praten over hun leiderschap. Zelden is er iemand die hen systematisch helpt met oefenen, trainen, experimenteren en reflecteren.
Feedback
'Waarom zou iemand jou als baas willen hebben?' is een aardig boek van Robert Goffee en Gareth Jones, zij zeggen dat je als leider vooral jezelf moet zijn, maar dan wel met een aantal goed ontwikkelde vaardigheden. In ieder geval een goede boodschap. Een keer geen patatsnijders, én ook nog een aardige titel. Sinterklaasgedichten zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om het niet-zo-handige gedrag van baas en collega's op een grappige manier aan de orde te stellen. Als een gedicht er niet in zit, dan kan je altijd nog een boek kiezen met een titel waarin de broodnodige feedback is inbegrepen. Als je weet dat slechts 5% van de managers een boek echt leest, dan heb je met een passende titel tenminste nog enige kans dat je een punt kunt maken, bijv. met:
- Verschillen leren zien en waarderen
- Ontdek je sterke punten
- Solliciteren
- Het IK boek
Lees meer over leiderschapsontwikkeling.