zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Overheidssteun: ja, maar hoe?

Door: Guido Thys Thys,   30-10-2009,   09:45 uur
 

Moeten overheden grote ondernemingen in moeilijkheden ondersteunen, of ondernemerschap promoten?

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Guido Thys helpt als bedrijfsverloskundige organisaties om waarde ter wereld te brengen voor zichzelf, klanten en andere belanghebbenden. Met meer dan 160 presentaties per jaar is hij de meest gevraagde zakelijke spreker van Nederland.
Hij is de inspirator van ?Next! Coaches, een groep bijzonder dwarsliggende management- en bedrijfscoaches.
Hij is auteur van o.m. "WAKE-UP CALL: het gaat slecht dus moeten we weer even normaal doen." Werk nu mee aan zijn nieuwe boek!
Volg Guido op Twitter: GuidoThys en LinkedIn
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
2-11-2009
 | 
08:48 uur
Het MKB is de motor van de economie roept iedereen, dus daar kan het beste ondersteund worden lijkt me.
En laat juist het MKB het minst worden gesteund. Wouter laat liever zijn neus zien bij grote bedrijven, streelt zijn ego meer, komt ie meer op TV en stelt ie zijn toekomst veilig.
Daarnaast zijn veel subsidiemogelijkheden het best bewaarde geheim van de overheid. Zo is er een nieuwe subsidie sociale innovatie die 75% van de kosten voor implementatie van projecten in het kader van Sociale Innovatie vergoed. Naast de winst die door sociale innovatie kan worden gemaakt (wij garanderen 200% van onze kosten als besparing jaarlijks!) kunnen deze projecten vaak helemaal gesubsidieerd worden dus!
Daar is dus niet alleen geld te verdienen, maar kan ook de recessie beter het hoofd worden geboden.Wij geven graag meer informatie.
Rene Civile  |   | 
6-11-2009
 | 
10:11 uur
Was de wetmatigheid zakelijk nu ook niet dat je beter zaken kon doen met 100 kleine klanten als grote hofleverancier spelen bij die ene grote en hele kleine marges mag bedingen?

Klaarblijkelijk is dat bij Bos of Donner nog steeds niet doorgedrongen want juist het MKB is inderdaad de grote motor van de economie. Is dat niet meteen een akte van onvermogen en incompetentie van erudiete egotrippers? Je zou het haast gaan denken.

Eén van de speerpunten was het verminderen van de wouden der overheids regelgeving voor datzelfde MKB en hoe ver staan we nu eigenlijk. Hoe laagdrempelig is de steun van de banken geworden nu voor het MKB? De signalen die daarvan terug komen zijn bedroevend.

Nee, voor financieringen moet je niet bij de banken zijn. Zij die verantwoordelijk zijn voor deze crisis vertrouwen hun eigen klanten en consumenten niet meer terwijl Bos wel met miljardensteun, geld van het MKB en belastingbetaler, als een haas klaar stond.

Wat een farce qua profilering als de banken het geld, wat zij weer middels leningen en financieringen in de economie zouden gaan pompen, dat was immers één van de afspraken, zo flagrant naast zich neer leggen onder de noemer, de economische malaise etc etc, en levensvatbaarheid van het betreffende bedrijf of persoon. Wij hebben Bos, ook niet toen de signalen hem werden aangereikt, ook maar iets zien roepen of ondernemen.

Oh jawel, ik jok, zijn stelling was dat hij inhoudelijk niets te zeggen had overheidssteun die hij de banken had verleend. Nee, dat hadden ze zo afgesproken. Ja natuurlijk keek hij mee.

Even bekruipt mij het gevoel van ,''Wij zijn 100 dagen het land in geweest, wij hebben goed naar de mensen geluisterd.......'' En vervolgens klaarblijkelijk besloten er niets mee te doen.

Even terug naar overheidssteun voor MKB. Ik had liever gezien dat Bos samen met wellink de banken ongemeen hard had aangepakt en menig raden onder curatele had gesteld. Dan was dat geldgraaien ook niet meer doorgegaan. Maar de praktijk heeft dus anders uitgewezen. Impotente mannetjes als Bos en Wellink hebben zich met ware aard en karakter getoond.

Niet bij machte te bedenken dat er beter geïnvesteerd had kunnen worden in het MKB dan dan de banken heerlijk warm onder te zeiken. Want op dat moment heb je namelijk de echte motor, het MKB en alle werknemers, volkomen afgezeken op verschillende fronten.

Ten tijde van crisis het MKB stimuleren want die krijgen namelijk als eerste te maken met zaken, consumenten, omzet en winstmarges, niet de banken. Misschien dat er een keer een competent manager op financiën komt die dat begrijpt.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10