zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Meer aandacht voor ZZPers gewenst?

Door: Ad de Beer,   17-07-2009,   13:12 uur
 

ZZPers, zelfstandigen zonder personeel, eenmanszaken, zijn er van allerlei soort. Van bouwvakkers tot verpleegkundigen, van   eigenaars van kleine kroegen tot professionele interim managers, van detaillisten tot accountants.

ZZP-ers zorgen ervoor dat de economie draait. ZZP-ers vullen de behoefte aan flexibiliteit in bij bedrijven en organisaties van alle soorten, ZZP-ers zorgen dat klanten, consumenten, op een plezierige en klantgerichte wijze producten kunnen kopen die aan hun behoefte voldoen. De vele tienduizenden ZZPers die ons land rijk is, vormen samen de motor van de economie.



De economie stagneert en de overheid pompte miljarden in banken en financiële instellingen. Bedrijven kregen de mogelijkheid om deeltijd WW en werktijdverkorting in te voeren. Ook hier schoot de overheid met vele miljoenen te hulp.

Maar wat werd en word er gedaan voor de ZZPer? Welke rechten heeft die timmerman, metselaar, schilder, stukadoor die bouwbedrijven hielpen aan geweldige om zetten en winsten? Waar kan de interim manager die veel bedrijven weer op het goede spoor zette terecht? Nergens. Geen recht op WW, het recht op de Bijzonder Bijstand Ondernemers is plotseling verdwenen, sociale diensten halen het eeuwige smoesje van "ondernemers risico" uit de kast, of beter gezegd "het kabinet"

Voor Den Haag bestaat de ZZPer niet, althans als het gaat om ondersteuning. Want als het om lastenverzwaring gaat, als het om regeldruk en bureaucratie gaat, dan weet de overheid de zelfstandigen te vinden.

Wil de overheid de economie echt op gang helpen dan zal ze zich eens wat meer moeten gaan bekommeren om de positie van de zelfstandigen. Geen extra investeringen opleggen op kleine kroegen vanwege een uit de hand gelopen rücksichtslos volgen van de anti rook lobby. Concrete maatregelen nemen waardoor de vele duizenden ZZPers die echt getroffen zijn door de crisis er weer bovenop te helpen.

Geen uitstel van belasting, dat is uitstel van ellende, maar concrete acties gericht op werk voor ZZPers. De overheid moet zijn toeleveranciers verplichten om tenminste 50% van de werkzaamheden uit te laten voeren door ZZPers, met name in de woning, weg- en waterbouw. Bij advies in interim opdrachten moet tenminste 60% van de opdrachten open staan voor ZZPers, wat overigens meteen een besparing van vele tientallen procenten zal betekenen op de kosten inhuur van externen. Voor andere diensten een verlaging van het BTW tarief tot 6% of lager. Voor ZZPers die alleen in de B2B business actief zijn het afschaffen van de BTW verplichting, waardoor kosten, met name de administratiekosten zullen dalen. Verlaging van huur en precario rechten voor winkeliers en kleine HORECA.

Een overheid die op deze manier actief is, laat zien dat ze weten waar de economie echt om draait, wat de echte motor is van de economie, de kleine zelfstandige, die 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig is om van zijn zaak een succes te maken en de economie aandrijft als nooit tevoren.

 
 Doorsturen    9 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Jerry Helmers  |   | 
17-07-2009
 | 
22:13 uur
Helemaal mee eens dat ZZP'ers in staat zijn om de economie uit het slop te trekken, maar waarom verwachten ZZP'ers toch steeds die hulp en ondersteuning van de overheid?
Een échte Zelfverzekerde Zelfstandige Professional heeft de overheid namelijk helemaal niet nodig; die dopt zijn eigen boontjes, regelt zijn eigen pensioenverzekering en zorgt dat hij aan het werk blijft.
Precies die competenties tekenen de échte ZZP'ers; de échte ondernemers dus.
Pia de Boer  |   | 
20-07-2009
 | 
09:03 uur
Inderdaad. En als extra aanvulling kan ik zeggen dat raamcontracten met grote personeelsdiensten verboden moeten worden. Deze verplichten een bedrijf alleen bij deze leverancier hun diensten af te nemen op straffe van een flinke boete. Hierdoor wordt de zzp-er volledig buiten spel gezet. Dit gaat dus nog verder dan oneerlijke concurrentie. En de overheidsdiensten doen hier vrolijk aan mee.
Frank  |   | 
20-07-2009
 | 
11:12 uur
De nog steeds groeiende groep van, naar schatting, 600.000 zzp'ers helpt de economie nu al doordat zij nergens op de payroll staan... Alleen hebben de zzp'ers daar zelf geen profijt van.
De professionele zzp'er/ ondernemer legt een substantieel deel van z'n omzet opzij en heeft zodoende een buffer wanneer hij/zij geen opdracht heeft.
Dat de overheid (en veel grote bedrijven) willen werken met minder leveranciers snap ik wel: ze zouden echter moeten kijken naar andere manieren om hun vraag naar externen snel, efficient en trefzeker in te vullen en tegen minder kosten dan hun huidige (te dure) interim- & detacheringsbureaus.
Jerry Helmers  |   | 
20-07-2009
 | 
12:06 uur
Sorry Pia, ik ben het niet met je eens. Ik word als ZZP-er regelmatig gevraagd door bedrijven die ook raamcontracten met grote personeelsdiensten hebben. En dat komt omdat ik als ZZP-er kwalitatief hoogwaardige dienstverlening lever: ik ben dus niet bang voor die oneerlijke concurrentie. Ik ga van mijn eigen kracht uit en ik zorg er gewoon zelf voor dat ik niet buitenspel word gezegd. Wanneer nemen ZZP'ers zichzelf toch eens serieus en waarom kruipen ze toch steeds in de slachtofferrol? Ondergetekende is een echte ondernemer.... waarschijnlijk zit daar de succesfactor.
Darko Jaksic  |   | 
22-07-2009
 | 
11:16 uur
Sorry Jerry, ik ben het niet 100% met u eens. Sommige dingen moeten en kunnen beter geregeld worden en dat heeft niets te maken ''echte'' ondernemerschap, maar over gelijke rechten. De markt veranderd dramatisch snel en de crisis is overal te voelen. De grote bedrijven ontslaan eigen mensen om vitaal in markt wedstrijd te kunnen blijven. Ontslagen mensen worden in het WW vangnet opgevangen. Daar uit kunnen kunnen zij met een financiële zekerheid een nieuwe baan vinden. Waarom kunnen wij niet zo'n verzekering hebben voor ZZP-ers.(net als de grote bedrijven met een betaalde WW premie!).
Jerry Helmers  |   | 
22-07-2009
 | 
23:08 uur
Darko... je slaat precies de spijker op de kop... maar wel op de verkeerde kop. Ondernemers ondernemen omdat ze ambities willen vervullen; omdat ze hun dromen willen najagen. Ik zou wer-ke-lijk niet weten waarom ZZP'ers gelijke rechten moeten hebben als werknemers. Een ZZP'er is een ondernemer, die voor eigen risico en rekening onderneemt. Als het supergoed gaat, dan zijn de winsten ook voor hem. Maar als het minder of slechter gaat, dan kan het niet betekenen dat de ZZP'er zijn hand ophoudt om steun van de staat te ontvangen.

ZZP staat voor ZELFSTANDIGE ZONDER PERSONEEL. En in dit geval betekent ZELFSTANDIG dus vooral ook ONAFHANKELIJK.

Ik wil als ZZP'er (als ondernemende(!)ZZP'er) beslist NIET op één hoop worden gegooid met werknemers.... Dáár ben ik geen ondernemer voor geworden!

Ik daag je uit om deelnemer te worden bij ZZP Netwerk Nederland: daar zitten ONDERNEMENDE ZZP'ers!
Valentijn Jak  |   | 
23-07-2009
 | 
23:39 uur
Helemaal met Jery eens: als je ZZPer bent, dan ben je ondernemer en dan moet je maar harder werken in de crisis om je omzet te halen. Al die ZZpers die omdat het niet goed gaat dan hun hand houden, zijn zeker rechts lullen en links vullen. Je bent ondernemer of niet. Djarko kan beter werknemer zijn. Stemt zeker SP of PvdA.
Richard Koopman  |   | 
24-07-2009
 | 
08:14 uur
Vreselijk, dat label ZZP-er. Brrr. Ik ben ondernemer.
Dat betekent dat ik voor de slechte tijden cash achter de hand heb en er voor zorg dat ik het heel lang kan uitzingen. Ik heb er voor gekozen onafhankelijk te zijn en heb geen steun nodig van anderen. En geloof me.. Er is nu héél veel geld te verdienen en ook nog met leuke dingen. Je moet het alleen willen zien..Vind je het niet bij een opdrachtgevers? Dan creeer je het gewoon zelf. Internet is een fantastisch platform waar ik mijn ideeen om kan zetten in leuke business, zonder afhankelijk te zijn van uurtje en factuurtje. Het leuke is dat je met de minste inspanning veel rendement kunt halen. Zet je concept neer in een aantal landen en dan gaat het helemaal hard.. Succes vandaag!
Elise Braakman  |   | 
25-07-2009
 | 
17:03 uur
Helemaal met richard, valentijn en jerry eens: ZZP'ers zijn ondernemers. Niets meer, niets minder. Dus ook niet je hand op willen houden als het misgaat. Daar heb je voor gekozen als je ondernemer word. zzpérs die vinden dat ze recht hebben op een uitkering als het misgaat, dat zijn geen echte ondernemers.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10