Ik vermoed dat huizenmakelaars zijn bloed wel kunnen drinken. Want de huizenmarkt zit volledig op slot. De huizenprijzen dalen. En wat doet minister Bos? Die roept dat de hypotheekrente-aftrek wellicht wordt ingeperkt.
Wat een merkwaardige uitspraak en -understatement- wat onhandig getimed!
Terwijl hij vrijwel alle grote Nederlandse banken, die bij hem aan het infuus liggen, aanspoort om toch maar geld te blijven uitlenen, ontneemt hij huizenkopers het laatste stukje lust om van onderkomen te veranderen.
Om maar in bancaire termen te blijven: Bos lijkt hiermee zijn rap opgebouwde krediet weer even snel te hebben verspeeld.
Even de feiten corrigeren: de huizenprijzen zijn al eerder gedaald. Eind jaren '70 begin jaren '80 stortte de huizenmarkt ook al eens in. What's new?
Het lijkt me een prima idee om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. Neem meteen alle andere aftrekposten en oneigenlijke subsidies ook maar mee. Dan kunnen wij terug naar een simpel belastingstelsel met een laag tarief. Hoeft ook niemand meer te zeuren dat er allerlei groepen worden bevoordeeld. Scheelt veel fouten van de belastingdienst en een enorme hoeveelheid ambtenaren.
Fred Akkerma
|
|
9
-
02
-
2009
|
23
:
34
uur
@ Michel Hoetmer
Ik ben ook niet perse tegen het afschaffen van de aftrek, mits deze -inderdaad- samengaat met het verlagen van de tarieven. Een vlaktaks heeft mijn voorkeur. Het is met name de timing van Bos, die ik hekel. Op het moment dat de overheid geacht wordt de economie te stimuleren, zegt Bos dingen die de huizenmarkt op dit moment bepaald niet van pas komen.
De timing is inderdaad wat ongelukkig (eufemisme). Als de hypotheekrenteaftrek zou worden afgeschaft is het desastreus voor de huizenmarkt. Zal zo'n slordige 30% waardedaling betekenen. Overigens is dit (afschaffing renteaftrek) al eerder in Zweden gebeurd, begin jaren '90. Daar zakte de markt ook inelkaar, om zich na enkele jaren weer te herstellen. Het zijn dus vooral de mensen die om de een of andere reden gedwongen zijn hun huis te verkopen, die het gelag van een dergelijke maatregel betalen.
Ik denk dus dat we het aardig met elkaar eens zijn.
Joost Wierdsma
|
|
10
-
02
-
2009
|
09
:
17
uur
Ik sluit me graag aan bij Michel Hoetmer: afschaffen die hypotheekrenteaftrek en alle andere gekunstelde toestanden daaromheen (huurwaardeforfait bijvoorbeeld). Ik kwam in 1978 in de wereld van het wonen terecht. In de huursector was toen nog sprake van subsidies op de exploitatie van woningen (inmiddels afgeschaft) en in de koopsector, zoals nu, de hypotheekrenteaftrek. Kortom: iedereen zat iedereen te betalen. Een fantastisch rondpompen van geld, waar een hoop ambtenaren flink druk mee waren. Wat een onzin. Ik heb toen al bedacht dat de regelingen zouden moeten worden omgezet in eenzelfde rentesubsidie voor alle partijen (huur en koop), om die vervolgens gedurende een jaar of 15 a 20 systematisch af te bouwen. Was het maar zo gedaan...........
(Mijn omgeving toen kon dit niet waarderen. De verschillende belangen waren veel te groot...)
H
|
|
10
-
02
-
2009
|
09
:
29
uur
Doe je huiswerk Fred! Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Niet een staaltje hoogstaande journalistiek die we hier zien.
Ron Ladage
|
|
10
-
02
-
2009
|
12
:
06
uur
Niet alleen de timing van Bos is verkeerd, het hele kabinet is niet in staat om deze crisis te managen. Het steeds maar roepen het gaat slecht en het wordt nog slechter, geeft de burger geen moed om nog uitgaven te doen. Dus minder inkomsten bij de winkeliers, minder bestellingen…., dat schijnen onze mensen in de regering maar niet te begrijpen.
Geld pompen in banken, die voor een groot deel de oorzaak zijn van deze malaise, meer dan 30 miljard, zonder ook maar enige voorwaarde vast te leggen in een contract.
Niet luisteren naar de zakenwereld, zich niets aantrekken van deskundigen, maar dit kan allemaal in een land waarin niemand ook er maar aan denkt om verzet te komen tegen deze onbenullen.
Inderdaad het volk krijgt die regering die het verdient en dat weet Jan Willem en Wouter heel goed. Ik spreek mij niet uit tegen veranderingen, maar dan moet je wel heel goed weten wat er dan gaat gebeuren, zodat je niet in een vrije val raakt en van recessie in depressie gaat komen.
R.V. Molenbroek
|
|
10
-
02
-
2009
|
13
:
09
uur
Niet dat het veel uitmaakt maar we schreeuwen om een recht dat we reeds lang geleden zijn kwijt geraakt.
De hypotheek aftrek is al lang met de stille trom vertrokken en dat wat we nu nog de aftrekpost noemen is niets anders als een mager aftreksel van wat is overgebleven.
Even ter verduidelijking: vroeger kon je met de aftrekpost je inkomen naar beneden krijgen voor zowel de premies en de loonbelasting. Dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig kan je alleen nog loon belasting verminderen. En dan is het alleen nog maar interesant voor de rijken onder ons. Jan met de pet wordt al jaren afgescheept met een fooi.
Als je de zaken goed op een rij zet, zie je dat het afschaffen van de aftrek eindelijk die groep gaat treffen die al jaren wordt voor getrokken door CDA en consorten.
Huisjes van rond de 2 Ton zullen echt niet veel in waarde dalen maar die riante villa's daar gaan de klappen vallen.
Maar door alle commotie die wordt veroorzaakt wordt Jan met de pet zenuwachtig, terwijl het hem eigenlijk niet treft.
Reken maar eens uit 2000 Euro in de lagere belasting schalen geeft hooguit 300 euro terug terwijl die 2000 Euro in de hogere schalen al vlug 1000 Euro terug geven.
Daarnaast houd het huidige belastingstelsel met al zijn complexe aftrek regelingen een hele hoop mensen aan het werk tegen riante top salarissen.
Met een simpel en eenvoudig belasting systeem zijn al die dure acountants niet meer nodig. Daarom is iedereen ook zo falicant tegen versimpeling.
Jan
|
|
10
-
02
-
2009
|
15
:
49
uur
Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dalen de huizenprijzen.
Dit zegt al genoeg.... Ga eerst je kennis van de geschiedenis maar eens opkrikken...
Fred Akkerma
|
|
10
-
02
-
2009
|
20
:
59
uur
@ Jan: ja, daar had Michel Hoetmer me al op gewezen (zie eerste reactie). Ik heb het nu ook in de tekst veranderd. Het doet aan de boodschap echter niets af.