Op mijn blog "alleen de toekomst komt er nog aan" zijn diverse interessante reacties gekomen. Tijd voor een vervolg, waarin ik reageer op deze reacties en probeer een aanzet te geven tot die toekomst.
@Bianca, Dank voor je uitgebreide reactie.
Helaas is een verhaal en de film die ervan gemaakt is fictie. Er zijn talloze film gemaakt met dit onderwerp, Back to the Future, The Butterfly Effect. Pas zag ik nog een film met Nicolas Cage, waar de titel me maar niet te binnen willen schieten over een man die ongeveer 2 minuten in de toekomst kon kijken en daarmee een aanslag met een atoombom kon voorkomen.
Teruggaan is de tijd kan alleen maar, als we Einstein mogen geloven, door met een snelheid groter als die van het licht, gaan reizen. En ook dan kunnen we toekomst alleen maar zien, niet beïnvloeden. Ons rest alleen de toekomst.
Iedere seconde hebben we als mens, uitgaande van het gegeven, de veronderstelling, dat alles, dus ook ons leven, eindig is, meer verleden en minder toekomst. Somber? Niet echt, want het geeft ons de plicht om er nu, in het heden, voor te zorgen dat er toekomst is.
Kan dat door middel van spirtualiteit zoals Tom stelt. Spiritualiteit is afgeleid van Spiritus, ziel. Daar waar enkele decennia geleden wat lacherig werd gedaan over de ziel, staat die sinds de jaren ’90 weer midden in de belangstelling. Mensen hebben een ziel en kunnen daarom bezield raken. Bezieling geeft een positieve drive, waardoor de mogelijkheid tot verandering ontstaat. In dat kader kan spiritualiteit, los van het zweverige, worden gezien als een motor voor verandering. Het negativisme dat momenteel de boventoon voert werkt remmend op verandering. Pessimisme werkt verlammend. Pennington de Jongh stelt dat hebzucht naast angst de reden is van de recessie die komen gaat (hij is er nog niet in Nederland, we zitten op een groei van nul procent). Juist dit soort stellingen verlammen. Hebzucht hoort bij de mens, de hele geschiedenis zien we overal hebzucht. Alexander de Grote, Caesar, Napoleon, Hitler, de Kerken en religies, zijn allemaal gebaseerd op hebzucht. Dat roei je niet uit, daar moeten we mee leren leven, hoe idealistisch we ook zijn.
Dat probeerde ik te zeggen in mijn betoog. Slechts een collectieve bezieling kan een positieve beweging op gang zetten. Leidt dat tot een ander economisch bestel? Ik weet het niet. Economen hebben in ieder geval weer jaren werk om het verleden dat vandaag wordt gemaakt te analyseren, nieuwe modellen te ontwikkelen die door mensen weer tegen 100 in het uur worden gefalcificeerd.
Worden we bij beweging doodgeschoren? Ik weet het niet. Van Kooten en De Bie schreven een keer in de helaas ter ziele gegane "Bescheurkalender" "Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt krijgt stèrke nekspieren, die hakken ze er niet zomaar zijn kop af". Verandering vraagt waaghalzen, dat is waar, waaghalzen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, wetend dat ze een risico lopen, maar ook wetend dat ze de toekomst vorm kunnen en zullen geven.
Dat is keuze die we hebben, rustig in een hoekje zitten wachten tot de crisis over is, of de nek uitsteken en verandering in gang zetten. De tijd is er rijp voor. De enige vraag die ons rest is "wie wol de Messias zijn?"
Mijn kleine bijdrage is ondermeer de site www.ikdoenietmeemetderecessie.nl. Vanuit mijn vakgebied zet ik me in om organisaties te laten beseffen dat het beter is de organisaties op de mensen, de medewerkers aan te passen, in plaats van vruchteloze pogingen te doen om mensen aan te passen aan organisaties. Van daar uit kan ook het besef komen dat ook de maatschappij aangepast moet worden aan mensen. Geef mensen vrijheid en de kans om zich te ontplooien in plaats van betutteling, verboden en verplichte levensstijlen.
IK ben benieuwd naar de reacties.
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren.
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”.
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
Beste Ad,
Weer een heel aardig stuk waar ik me voor het grootste deel in kan vinden. Diegenen die het lef hebben boven het maaiveld uit te steken zijn niet alleen de mensen met lef maar ook de mensen die zich aan beperkt denken, meningen van anderen en beperkende conventies niets gelegen laten liggen.
Het maakt feitelijk helemaal niet uit op wel terrein dit zich voorsoet, positief en negatief. Je noemde hebzucht als een negatief. Ik noem mensen zoals Martin Schreuder, Eckart, Branson, Anita Roderick, Bell, Marconi, Einstein en vele anderen. Velen hadden gemeen dat ze een 'visie' hadden. Waarop die visie is gestoeld is minder relevant.
Dat ze een visie hadden en die najaagden, ongeacht meningen van anderen. Dat ze 'het maakten' is wat uiteindelijk telden. Wat ik hier dan ook graag naar voren breng. Het is niet zo spannend dat veel mensen, als je zo eens om je heen leest, graag punten en comma's aan het neuken blijkt, en dat er maar weinig zijn die relativerend roepen dat we gewoon vooruit moeten kijken.
Wat een regelrechte dooddoener is, me dunkt, is dat bijvoorbeeld politici er experts in zijn krankzinnige budgetten van de belastingbetaler te spenderen om,''lessen te trekken voor de toekomst.'' Door eigen politieke en ambtelijke incompetentie zijn ze niet in staat heel snel en simpel conclusies te trekken.
Eckrt schreed in zijn 'Notes' Hou dingen klein, zelfstandig en spannend. Dan kun je alles aan. Hoe groter hoe logger. Als ik nu dan ook om me heen kijk is het vreemd genoeg negatief 'Geneuzel' wat de klok slaat en ik zie te weinig mensen die gewoon zeggen,''Stop met zeiken en aan de slag.'' Vandaar dat ik me graag achter jou standpunten schaar.