Deze week, het zal niemand ontgaan zijn, heeft Minister Vogelaar, zoals het zo netjes heet, haar portefeuille ter beschikking gesteld. Naast de politieke consequenties heeft deze zaak ook een aantal interessante HR elementen.
Ontslaan van medewerkers.
Het ontslaan van medewerkers is een proces waar ratio en emotie hand in hand gaan. Ook in dit geval was de twijfel binnen de landelijke politiek over de kwaliteiten en resultaten van Vogelaar groot. Diverse keren had de oppositie al een motie van wantrouwen ingediend, niet alleen om politieke redenen, maar ook omdat Vogelaar opvallende fouten maakte, de kamer onvolledig informeerde en geen kennis had van belangrijke gebeurtenissen.
Ook in de alledaagse praktijk van de personeelmanager komt dit voor. Ieder bedrijf, iedere organisatie, krijgt te maken met medewerkers of managers die onvoldoende presteren, verschil van visie hebben met andere managers of op andere manieren niet aan de verwachting voldoen.
Rationalisatie
Uit de verhalen die Bos verteld kunnen we opmaken dat er lang is gesproken over deze zaak en dat uiteindelijk geen ander besluit kon worden genomen. Zeer herkenbaar, al is het vaak zo dat als de gesprekken beginnen diep in het onderbewustzijn het harde besluit al genomen is. We willen het alleen rationaliseren, al is het maar om ons geweten gerust te stellen. Het is niet meer dan normaal dat deze rationaliseren ook achteraf steeds worden gebezigd. Door rationalisatie kan de emotie worden verdreven, maar ook wordt daardoor naar de achterban en de kritische toeschouwers het ontslag geëxcuseerd. Schoonvegen van het geweten, schoonvegen van straatje.
Volgens de verhalen is Vogelaar per MSM mee gedeeld dat naast Bos ook andere mensen bij het wekelijks overleg aanwezig zouden zijn. Niet echt gelukkig, waarom niet even bellen, dat is persoonlijker. Maar ja, we zien het vaker. Soms wordt ook de secretaresse ingezet, persoonlijk contact wordt in de fase vlak voor "het " gesprek vermeden. Waarom?
Het slechtnieuwsgesprek.
Hoe dan ook, het gesprek lijkt zo te zijn gevoerd dat de aanwezigen Vogelaar langzaam maar zeker, nauwkeurig geregisseerd, naar haar ontslag hebben geleid. Dat is het slechtste gedeelte van dit proces. Als eenmaal besloten is dat iemand ontslagen moet worden, gaat worden, deel het aan het begin van het gesprek mee, duidelijk, met redenen, maar wel zo dat geen discussie mogelijk is. Als we de verklaringen van Vogelaar en Bos mogen geloven heeft Vogelaar eerst nog tussen hoop en vrees geleefd. Het rouwproces, ontkenning, woede, berusting, is daardoor te lang in de ontkenningsfase blijven hangen. In de verklaringen en interviews aansluitend aan het ontslag zien we Vogelaar nog steeds vechten tussen ontkenning en woede. Het resultaat van een slecht slechtnieuwsgesprek.
Het vervolg
Ondertussen stond haar opvolger al klaar. Strategisch een sterke zet van de partijleiding van de PvdA. Daardoor wordt in ieder geval voor alle betrokkenen duidelijk dat er sprake is van een onomkeerbaar proces. Hoe dramatisch het ook is voor de vele betrokkenen. Hoe vaak staat de interim manager al klaar in de kamer naast de betrokken manager?
Enkele tips
Van deze hele zaak kunnen we toch veel leren op het gebied van HR.
1. Let bij de aanstelling van mensen op kwaliteiten en competenties. Politiek mag nooit een rol spelen bij een aanstelling. Vogelaar is ook geplaatst omdat de PvdA balans wil hebben en tonen tussen mannen en vrouwen. Ook hieraan is deze mislukking te wijten.
2. Bereid een ontslagzaak zorgvuldig voor. Bespreek alle opties, zorg voor een goed en gedegen dossier, zorg dat er voldoende duidelijke functioneringsgesprekken zijn gevoerd.
3. Kom in het slechtnieuwsgesprek meteen ter zake. Deel, gemotiveerd, het besluit mee, geef geen ruimte tot discussie. Nodig de medewerker wel uit voor een vervolggesprek om de details te regelen.
4. Geef ruimte aan het rouwproces. Blijft de medewerker in de ontkenningsfase hangen, schroom niet om hem of haar in de woedefase te brengen. Dat leidt sneller tot berusting.
5. Geef uw eigen emoties ruimte. Rationaliseren van het besluit helpt daarbij, ook naar uw omgeving toe. Voelt u geen emotie, laat een ander de gesprekken voeren.
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren.
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”.
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
En de rol van Dig Ishta ? Wel toevallig dat hij twee weken geleden 'uit de school klapt' over Vogelaar. Spindoctor spin nog maar een keer !
P. Alm
|
|
17
-
11
-
2008
|
11
:
06
uur
Het willen tonen van balans tussen mannen en vrouw is niet een geldig argument. De leiding was kennelijk niet capabel genoeg om te kiezen uit kwalitatief goede mannen en vrouwen, die bovendien bereid waren om te conformeren in een bepaalde richting. De betreffende minister hanteerde een eigen stijl bij de werkuitvoering, en koos bewust voor een andere toon dan haar voorganger. Een toon die gaandeweg als onwenselijk werd ervaren door leden van de partijtop. Ondanks het groeiend waarderen en vertrouwen vanuit bewoners en ondernemers in het locale werkveld. Politiek lijkt eerder de doorslag te zijn geweest voor dit ontslag. Brengt in herinnering de wond waar wijlen Pim F. de vinger op legde. Een goede leider behoort hier open en eerlijk over te zijn.
Carl Brüsewitz
|
|
17
-
11
-
2008
|
12
:
27
uur
De eerste tip moet de PvdA natuurlijk ter harte nemen, maar dat de PvdA een balans wil tonen tussen mannen en vrouwen hoeft niet per se te betekeken dat in het geval van Ella Vogelaar niet goed genoeg is gekeken naar haar kwaliteiten en competenties.
Theo
|
|
28
-
11
-
2008
|
14
:
18
uur
Geachte hr. de Beer,
Na dit artikel moge duidelijk zijn waar u op stemt.
Het is niet te geloven dat dit gebeuren niet tot het ontslag leidt van meneer Bos.
Ik heb ook gezien dat ze vele fouten heeft gemaakt en vele zaken heeft laten lopen.
Toch vind ik dat er absoluut niet menselijk is gehandeld ten aanzien van mevr. Vogelaar.
Wanneer ik een ontslag voorbereid heb ik het in eerste instantie met betrokken persoon over de zaak en dan ga ik op zoek naar een ander.
Ik spreek een tijd af dat ze kan uitwerken, als ze dat niet kan zitten we even zonder, jammer dan, kwestie van verkeerd kiezen in eerste instantie.
Ik woon in het buitenland dus ik mag niet eens stemmen in Nederland dus een voorkeur heb ik niet.