zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Drie manieren om uw geld veilig te stellen

Door: Fred Akkerma,   07-10-2008,   02:00 uur
 

Is de bankencrisis nog maar net begonnen of zijn de reddingsplannen in de VS en Europa het begin van het einde daarvan. Niemand die het weet. Staat uw geld wel veilig?
Update: We hebben een e-mail van SNS


Mensen en bedrijven met (spaar)tegoeden maken zich de laatste weken zorgen. En terecht. Want 'vertrouwen' is voor het bankwezen wat 'veiligheid' is voor de luchtvaartbranche, zoals voormalig bankdirecteur Hein Blocks onlangs in Buitenhof opmerkte. Als het vertrouwen weg is, valt de sector in elkaar en vervolgens de hele economie. Dan haalt iedereen zijn geld van de bank, kunnen banken geen geld meer uitlenen, kunnen bedrijven en burgers geen geld meer uitgeven en komt -dus- de gehele economie in een zware crisis. Dat wil niemand.



Vertrouwen behouden
Geen wonder dus dat overheden op dit moment ingrijpen. In alle Westerse landen, de VS voorop, worden commerciele banken en verzekeraars genationaliseerd. Dit alles om de tegoeden van burgers en bedrijven te garanderen en daarmee om het vertrouwen in het bankwezen te behouden.

Veilig, veiliger, veiligst
Als iedereen inderdaad vertrouwen houdt, is er niet zoveel aan de hand en zijn uw spaartegoeden waarschijnlijk veilig. Maar wat als het toch mis dreigt te gaan? Hoe kunt u zich daar financieel het beste op voorbereiden? Drie manieren, van veilig tot veiliger tot veiligst.

1. Controleer uw bank
Hoe financieel stabiel is uw bank? Precies weten doet u het niet, maar er zijn wel wat indicaties. Dat Aegon de laatste dagen flink op verlies staat op de beurs is geen goed teken. Bezoek ook de website van kredietbeoordelaar Moody's. Na gratis registratie kunt u op deze website gratis checken hoe het staat met de kredietwaardigheid van uw bank. De ratings gaan van AAA, naar AA1, AA2, AA3, A1, A2, A3 etcetera. AAA is de hoogst mogelijke rating. Naarmate de rating lager is, is de kredietwaardigheid lager. Ter illustratie: Rabobank scoort AAA, SNS Reaal A3.

2. Koop staatsobligaties
Koop staatsobligaties, zegt onder meer beursgoeroe Rienk Kamer (video). Staatsobligaties staan bekend als een van de veiligste beleggingen, maar daardoor ook als minst renderend. Maar om rendement maken de meeste spaarders en beleggers zich de laatste tijd niet zo druk. U loopt wel enig risico als de economie alsnog in een depressie raakt. Dan schieten de prijzen omhoog (inflatie) en wordt uw geld -ook belegd in staatsobligaties- minder waard. In plaats van te beleggen in staatsobligaties kunt u ook gaan bankieren bij ABN Amro of de Fortis Bank, want die zijn nu in staatshanden. Of stal uw spaargeld in Duitsland of Ierland, want die landen garanderen uw tegoeden voor 100 procent.

3. Stap in stenen en edelmetaal
Nog veiliger dan staatsobligaties zijn stenen en goud. Vastgoed dus en klompen goud of kilo's koper. Niet dat de markt voor vastgoed en/of goud niet gevoelig is voor een recessie, maar vastgoed en edelmetalen behouden altijd waarde en beschermen daardoor tegen inflatie. Ga NIET in vastgoed- of edelmetaalfondsen, maar koop gewoon 'echte' huizen en goudstaven.

Update (8 oktober 2008): We hebben een e-mail van SNS Bank. SNS Reaal heeft als geheel een rating A3. De bank (als zelfstandige entiteit) heeft echter de rating A (dat is aanzienlijk hoger).

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10