Een Mexicaanse collega consultant nodigde mij uit voor een feest en ik vroeg hem hoe laat het feest zou beginnen. Zijn antwoord was: ‘Als de mensen en de muzikanten er zijn, dan begint het feest.’ Ik had nog onvoldoende antwoord op mijn vraag, dus vroeg ik hem nogmaals hoe laat het feest zou beginnen. ‘Dat zeg ik Aart, het feest begint als de mensen en de muzikanten er zijn.’
Gedurende 25 jaar heb ik heel veel teams begeleid, trainingen gegeven aan managers en verandertrajecten begeleid. Als het over teams ging, dan kreeg ik vaak dezelfde soort vragen, en ik merkte dat de managers met mijn antwoorden de productiviteit en pret in hun teams met weinig inspanning een heel stuk konden vergroten. De kennis over echt teamwerk is minder wijd verspreid als ik dacht. Daarom heb ik uit alle 100-den vragen die ik kreeg 30 belangrijke en veel voorkomende vragen geselecteerd en een zelfleerpakket uitgebracht met een werkboek en cd’s waarop ik de zo vaak gegeven antwoorden heb ingesproken.
Even schrikken Wegens het grote succes en op aandrang van onze Amerikaanse associate komt het zelfleerpakket straks ook in de VS op de markt onder de titel ‘No Nonsense Tools for Teams’. De vertaling van de teksten was geen probleem, maar ik kreeg wel commentaar op bepaalde teksten die ‘politically incorrect’ zouden zijn. Dit trof bijvoorbeeld het verhaal van een Indiase kippenboer en een goeroe, een prachtig verhaal en zeer illustratief. Het werd ons door de Amerikanen ten sterkste afgeraden om dit verhaal op te nemen. Op mijn vraag naar de reden konden ze mij niet precies uitleggen waarom. Steeds als ik de toverwoorden ‘politically incorrect’ hoorde, deed ik precies wat me verteld werd, omdat ik hen niet wilde irriteren met mijn vragen.
Toen werd het tijd om het werkboek ter beoordeling voor te leggen en ik schrok echt, om meerdere redenen, van de reactie die ik daarop kreeg, overigens met een uitleg die zo helder was als glas.
Realiteit
In een gemengde samenleving als de Amerikaanse, is het vereist dat de mensen op foto’s en in tekeningen een werkelijke afspiegeling zijn van de bevolkingssamenstelling. Onze illustratrice had ik tekeningen laten maken, met zowel mannen als vrouwen, maar ik heb haar nooit iets gezegd over de afbeelding van mensen uit andere culturen. Onze Nederlandse uitgave staat daarom vol hele Hollandse mensen. Als ondernemer op kleine schaal, maar wel op mondiaal niveau ben ik mij pijnlijk bewust geworden van deze vanzelfsprekendheid in mijn denken. Ik was me er totaal niet bewust van en schrik nu van de illustraties waarmee we onze materialen verlevendigen. Ik realiseer met nu dat dit echt niet meer kan. De plaatjes zijn inmiddels aangepast, en mijn Mexicaanse vriend kan zich nu ook in de tekeningen herkennen.
Om een goed wereldburger te worden moet ik vast nog meer Nederlandse vanzelfsprekendheden aanpakken, maar dat doe ik liever dan blijven hangen in ‘trots op Nederland’.
Tja... Aart, zo gaat dat. Als je zaken doet in de VS is het altijd verstandig om iemand er naar te laten kijken, vooral vanuit juridisch standpunt, want voordat je het weet zit je in de 'legal shit'!
ton_van_de_vorst@hotmail.com
|
|
22
-
04
-
2008
|
22
:
49
uur
Goh, Aart wat ben jij goed, dat managers met jouw antwoorden het leven zoveel leuker kunnen maken. Heb je al een groepsfoto van jezelf? Behalve MCM en MA en CMC ben je straks ook nog zelfsturend team (ZST). En dat ben je helemaal in je eentje geworden dankzij dat unieke leermoment dat je mocht ervaren als ondernemer op mondiaal niveau (jij komt vast in de hemel, dat is een logische volgende stap). Echt nieuw was het natuurlijk niet voor jouw. Met 25 jaar ervaring sluipt er altijd wel een beetje vanzelfsprekendheid in je gedachtengang. Het zij je vergeven.
A@rt
|
|
23
-
04
-
2008
|
10
:
51
uur
Ha die Ton,
Dank voor je reactie.
Kan ik je misschien ergens mee helpen?