Er zijn nogal wat mensen – vooral presentatiedeskundigen – die vinden dat je geen presentaties moet geven met PowerPoint. Inderdaad je redt een slechte presentatie nooit met PowerPoint. Anderzijds kunnen de dia’s een waardevolle aanvulling op uw boodschap zijn.
Hebt u een speciaal talent voor presenteren? Dan denk ik dat PowerPoint overbodig is. Er zijn mensen die geboren zijn voor het podium. Maar helaas is niet iedereen even begaafd. En dan is PowerPoint een prima hulpmiddel.
ZAP-cultuur
De deskundigen lijken te vergeten dat wij tegenwoordig dagelijks worden blootgesteld aan een enorme kakofonie van beelden en geluiden. Wij leven in een zap-cultuur. Wij zijn er aan gewend geraakt. Wellicht kunnen wij niet meer zonder. Want alleen een mannetje of vrouwtje op het podium vinden wij al gauw een tikkeltje saai. Tenzij je Yoep van ’t Hek heet natuurlijk. Om de zintuigen te prikkelen zult u haast wel mee moeten doen. Want anders raken mensen snel verveeld.
De nadelen / veel gemaakte fouten De grote weerzin tegen presentaties met PowerPoint is ingegeven door onderstaande punten. De presentator gebruikt de mogelijkheden van het programma op de verkeerde manier. Ik geef per punt enkele tips.
1) Een overdaad aan informatie
Remedie: maximaal drie regeltjes tekst en per regel maximaal 5 tot 7 woorden; bedenk dat minder vaak meer is. Vuistregel: maximaal een dia per twee of drie minuten. Hanteer de KISS-formule (Keep it short and simple).
2) Vanwege tijdgebrek de dia’s er doorheen rammen
Meestal een gevolg van punt 1; dus nogmaals: schrap, schrap en schrap nog meer. Wees niet bang dat het te kort duurt. Mensen zullen u er dankbaar om zijn. Organiseer wanneer u tijd over hebt een discussierondje! U kunt dat doen aan de hand van een prikkelende stelling.
3) Alle toeters en bellen van het programma gebruiken
Al die geluidjes en animaties werken verwarrend. Laat ze voor wat ze zijn: leuke speeltjes om niet te gebruiken. Op enkele verrassingen na en laat het daar bij. Tip. Gebruik één soort animatie voor teksten en één manier waarop de dia’s in elkaar overvloeien.
4) De ‘presentator’ leest info van het beeldscherm
De meeste mensen kunnen zelf ook prima lezen. In dat geval had u net zo goed kunnen volstaan met het uitdelen van de hand-out. Of de informatie per e-mail versturen. Rijg de dia’s aan elkaar met een verhaal dat als een rode draad door de presentatie loopt. Gebruik de beelden om het verhaal te illustreren. Licht de punten toe met sprekende praktijkvoorbeelden.
5) Het is en blijft techniek, dus kan er van alles kapot gaan.
Wees ruim van te voren aanwezig (minimaal 1 uur) en test presentatie volledig. Zorg ook voor een plan B in het geval dat de apparatuur dienst weigert.
Zelf ging ik ooit in de fout door mijn presentatie op het allerlaatste moment over te zetten op een andere computer. Die bleek anders te werken dan mijn eigen laptop. Het was een klungelige vertoning.
Meerdere zintuigen bespelen
Met PowerPoint is het mogelijk - ook voor de wat minder ervaren presentatoren - om meerdere zintuigen tegelijk te bespelen met een leuke mix van beelden (foto’s, korte stukjes video) en geluiden.
Uiteraard mogen de geluids- en videofragmenten niet te lang duren. En u moet het niet te vaak doen. Want u bent en blijft de hoofdpersoon in de presentatie (daarmee hebben de deskundigen 200% gelijk!).
Ooit maakte ik het een keertje mee dat iemand het podium besteeg. Enkele woorden stotterde de presentatie startte en vervolgens terugrende naar haar plaats tussen het publiek. Tja… dat heeft niets met presenteren te maken.
Prachtige illustratie Korte beeld- en geluidsfragmenten kunnen het verhaal op een prachtige manier illustreren. Zelf gebruik ik ook enkele dia’s met geluidsfragmenten die precies zijn afgestemd op de tekst. De reacties zijn meestal heel erg positief! Overdrijf het niet! Met een kort geluidsfragment bedoel ik maximaal 10 tot 15 seconden. En liever nog korter. Ook een stukje video kan de boodschap de nodige kleur geven. Het moet dan wel 100% in de presentatie passen en ook nu mag het weer niet te lang duren.
Zo kan het ook
Ooit zag ik iemand een presentatie geven aan de hand van een serie foto’s. De dia’s bevatten geen tekst. Het was een perfecte illustratie van het verhaal. Een verhaal dat klonk als een klok.
Nog een voordeel
Als u een presentatie voor de eerste keer geeft is PowerPoint een prima geheugensteuntje. En ja, u kunt ook gebruik maken van kaartjes en PowerPoint laten voor wat het is. Maar waarom zou je niet de mogelijkheden benutten die de techniek ons biedt?
Ik ben benieuwd naar uw suggesties, tips en ideeën voor geslaagde presentaties via PowerPoint!
Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest.
Nog een tip: probeer meteen in het begin het publiek nieuwsgierig te maken. Dit is mogelijk door direct met een filmpje te beginnen die voldoet aan de tip “Prachtige illustratie”. Een andere mogelijkheid is om met een leuke/interessante anekdote te beginnen waarin het onderwerp verwerkt zit.
Op zich een goed idee om nog eens op mogelijke PoPo'fouten' te wijzen. Toch adviseer ik om ook eens naar het blog van Tom 'In Search of Excellence' Peters te gaan: tompeters.com.
& Zie daar (entry 12/11) de PoPo die hij recent gaf in Antwerpen.
(nb: 'tip van sluier': Tom bezondigt zich aan alle fouten die op PoPo-gebied mogelijk zijn....)
Mark Boessenkool
|
|
14
-
11
-
2007
|
23
:
52
uur
Laatst zag ik een tip van iemand over powerpoint waar ik even over moest nadenken.
Diegene gaf namelijk als tip om het punt waar je mee bezigt bent op te laten lichten in je presentatie. En dan heb ik het niet alleen over de regel tekst maar mogelijk ook een stukje van een afbeelding.
Aan de ene kant heeft de persoon die me dit vertelde gelijk. Dit Powerpoint laten doen is beter dan een laserpointer gebruiken of te wijzen naar het scherm. Aan de andere kant wordt je dan wel meer gedrukt in een vast lijn voor je verhaal.
Verder denk ik dat je altijd een aantal algemene tips hebt kwa presenteren:
- Zorg voor een levendige presentatie. Met andere woorden houdt de aandacht van het publiek vast. Interactie is dan altijd een goed middel. Vraag je publiek naar ervaringen over hetgeen je presenteert.
- Bereidt je goed voor. En wees ook voorbereid op het onverwachte. Je kunt altijd in de situatie terecht komen dat je voor een andere doelgroep gaat presenteren dan je aanvankelijk dacht, pas je verhaal dan wel her en der aan op je publiek! Ga dus niet het verhaal dat je voor de kantoorleiding hebt gemaakt presenteren voor een groep mensen van de werkvloer.
En zo zijn er veel tips die je op internet en in boeken kunt lezen.
Ad de Beer
|
|
16
-
11
-
2007
|
07
:
05
uur
PowerPoint of niet (ik was een fan van Skala, waarbij vergeleken PP een slap aftreksel was) het gaat om de presentatie.
Een grap af en toe kan best, maar de voorwaarde is wel dat je een grap kunt vertellen.
De gemiddelde aandacht bedraagt 10 minuten, dus na een minuut of 10 even de mensen weer bij de les halen.
Ik gebruik wel eens de gewaagde ''na 10 minuten presentatie zijn er bij mannen twee mogelijkheden, ofwel ze slapen ofwel ze denken aan sex, ik zie er maar één slapen!'' Heeft vaak succes en je kunt er weer 10 minuten tegen.
Zag een tijdje geleden een presentatie waarbij de man overal over sprak, behalve dat wat op de sheets stond, was best indrukwekkend, maar ik kon maar weinig met de handouts.
Ik ontving onlangs een geweldig filmpje over dit fenomeen (titel: life after death powerpoint)te vinden op YouTube. Directe link: (Klik hier) Onderschrijft vooral wat niet te doen.
icnivad
|
|
16
-
11
-
2007
|
10
:
24
uur
Rommelen met popo is natuurlijk best wel leuk.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud.
nadeel van te gelikte presentatiemiddelen is natuurlijk dat niemand meer op de presentator let...
Het is de presentator die met vuur en passie de groep aan zich bind.
Nog iets dat we bij PoPo wel eens vergeten: lachen! Zorg dat je toehoorders genoeg te lachen hebben. Liefst meteen aan het begin, zeker ook aan het eind en graag ook veel daar tussenin.
En lach zelf ook eens! Je staat toch iets moois te vertellen?
Johan Falix
|
|
16
-
11
-
2007
|
11
:
27
uur
Powerpoint is niet geschikt om ''Life'' professioneel te presenteren. Voor een offline presentatie is het prima, vooral als de klant /toeschouwer zelf rustig kan klikken via een goed opgezet menu.
Bij Life presentatie is het scherm te afleidend en verdringt het alle communicatie met de klant of toeschouwer.
Een goede presentator(trice) is getraind in effectief communiceren, zelfs op een open veld.
Het advies is dat indien U onzeker bent en uw dienst of product serieus wil presenteren het niet Life te doen maar off-line. (Dat kan met een speciaal voor dat doel gemaakte dvd, brochure etc) of gewoon iemand in te huren die het wel perfect kan.
Het slechtste dat men een klant aan kan doen is om zijn/ haar tijd te verprutsen met een onhandig verhaal waar gebruik wordt gemaakt van allerlei futiele hulpmiddelen.
Michel Hoetmer
|
|
16
-
11
-
2007
|
17
:
28
uur
Bedankt voor de vele leuke suggesties! Beste Hans dat filmpje op Youtube is inderdaad erg leuk en behandelt in enkele minuten de grootste valkuilen van PP op een hilarische manier!
En Johan Felix? Uit de poll blijkt dat de meerderheid het niet met je eens is. Je kunt PP (of soortgelijke software) best gebruiken als je het maar op de juiste manier doet.
Nog een belangrijke conclusie: de presentator moet er iets moois van maken en PP is daarop een aanvulling (niet andersom).
J.T.T. Smeets
|
|
19
-
11
-
2007
|
12
:
50
uur
Powerpoint presentaties zijn perfect als je hem niet laat vertellen door een dooie mus.
Gebruik je theatertalenten en stemverheffingen en houd het levendig. Prikkel je toehoorders en vertel wat je wel kwijt wilt en wat niet.
Succes gegarandeerd. Bij ons werkt dit verdomde goed.
Michel Hoetmer
|
|
19
-
11
-
2007
|
17
:
14
uur
Beste Petra,
Je zegt 'zorg dat mensen veel kunnen lachen'. Ik vind het een heel erg sympathieke tip. Maar ook levensgevaarlijk! Stel dat je eerste 'grap' niet goed wordt ontvangen? Dan is de kans groot dat je presentatie in duigen valt. Een presentatie kan ook uitstekend verlopen zonder dat iemand lacht. Naar mijn smaak is het een misvatting dat alles 'leuk' moet zijn.
Dat geldt evenzeer voor het advies (van dhr / mw Smeets) om je theatertalenten aan te spreken. Daarin zit ook een kern van waarheid. Op dooie mussen zit niemand te wachten. Een beetje expressie is altijd goed. Maar pas op met overdrijven!
Ad Beer
|
|
19
-
11
-
2007
|
18
:
04
uur
Je hebt gelijk Michel.
Ik probeer de aandacht wel eens te vangen door te vragen of iedereen het goed kan horen, dan is er meestal wel een figuur die nee roept. Reactie is dan weer ''hoe kun je de vraag dan horen''.
Ik deed een keer een presentatie over mijn boek en er reageerde niemand. Volgende grap dus ''ik denk dat dit een avond voor doven en slechthorenden is'' Rechts van mij kwam er een nogal eng kreetje ''ohhh'' van een dame die beter niet naar Youp van het Heck kan gaan.
Die avond met kromme tenen het nummer afgedraaid. Maar gelukkig kunnen de meeste mensen een beetje humor best waarderen.
PowerPoint staat vandaag de dag synoniem voor saai.
Wekelijks begeleid en inspireer ik organisaties en management teams beter te presteren door anders te presenteren. Inclusief de realisatie van aansprekende dia's. Wat is je boodschap? Welke structuur? Op welke wijze kan je verhaal versterkt (of duidelijker) worden door beelden?
Mijn missie is Nederland te verlossen van de saaie PowerPoint presentaties. Niet in de vorm van presentatie trainingen, daar zijn anderen beter in. Wel door op een ander manier te laten denken over presentaties en over een andere manier te laten denken over het gebruik van PowerPoint.
Ik hoor regelmatig over het gebruik van een flipchart of whiteboard in plaats van PowerPoint. Daar ligt de oorsprong van PowerPoint en soortgelijke programma’s. De combinatie van een verhaal (horen) en beeld (zien) kan een boodschap sterker maken. Een boodschap die begrepen wordt en onthouden.
Richt je eerst op de kern van je verhaal, dan de structuur en vervolgens grafieken, diagrammen, beelden die je verhaal kunnen ondersteunen. Verplaats je in je publiek.
Overdaad schaadt. Er heeft zelden iemand geklaagd dat een presentatie te kort is…..