Beperkingen kunnen belemmeringen zijn. Toch kunnen de beperkingen die u tegenkomt in uw werk ook juist bijzondere mogelijkheden bieden. Deze weblog is hiertoe een bijzonder experiment. Terwijl ik dit schrijf, leg ik mijzelf een beperking op. Er ontbreekt een essentieel element in dit stuk. – ik zeg nog niet welk. Deze beperking heeft effect op mijn schrijfstijl en tegelijkertijd ontwikkel ik mijn vindingrijkheid. Door het te lezen bent u deelnemer in het experiment.
Roeien met de riemen die u heeft
U zult in uw werk wel momenten kennen in welke u moet roeien met de riemen die u heeft. Dit geeft niet enkel beperkingen; het levert u ook iets op. U leert op een nieuwe wijze te denken over problemen en oplossingen. Indien u kon roeien met de gewone riemen, ging u niet verder op zoek. Indien iets vertrouwds ontbreekt, zult u verder moeten kijken. Door uw keuzes te beperken, vergroot u soms uw mogelijkheden. Beperkingen zijn soms zelfs nodig in het leven en in het werk. Zo begrenst u uzelf in het werk voortdurend in mogelijkheden en tijd. Deze beperkingen leveren ook iets op. Ze zorgen bijvoorbeeld voor uw gestructureerde werkwijze. Restricties beperken uw keuzemogelijkheid en helpen u ook beslissingen te nemen. Ze helpen u het overzicht op het geheel te houden. Indien de dingen die u bezighouden zijn gelimiteerd, wint u ook enorm veel tijd. Een beperkte keuze of een gedwongen keuze die u krijgt, helpt u in zekere zin uw vindingrijkheid te vergroten.
Leren werken met een pijnlijke vinger
Heeft u zichzelf wel eens flink in uw vinger gesneden? Door de pijn in uw vinger werd u zich plotseling meer bewust hoe frequent u die vinger eigenlijk gebruikt in uw gewone werk. Terwijl u misschien rechts bent, werd u gedwongen om opeens veel meer met links te doen. Dit kostte u wellicht in het begin enige moeite. U merkte de belemmering bij veel kleine dingen die u deed. Iets gewoons doen bleek soms erg hinderlijk te zijn. Typen bleek vrijwel niet meer mogelijk zonder dit behoorlijk te voelen. U leerde uzelf vervolgens de gewone dingen grotendeels met links te doen. Het duurde even voor het lukte en opeens ging het een stuk beter. U begon eens serieus over uw gewoontes te filosoferen. Steeds weer doet u immers dingen op dezelfde wijze, zonder er erg in te hebben. Op een zekere wijze hielp uw beperking u uw vindingrijkheid te ontwikkelen. Uw tekorten werden nieuwe mogelijkheden.
Beperkingen gebruiken in uw werk
Het inzicht bij het bovengenoemde snij-incident geeft u wellicht ideeën die u ook in uw werk kunt gebruiken. Zonder problemen hoeft u geen oplossingen te zoeken. Door uzelf bewust beperkingen op te leggen, ontdekt u soms unieke mogelijkheden. U wordt hier enorm inventief door. Indien u de keuzes in uw denken beperkt, lukt het u soms ook om dingen opeens verschillend te zien. U kunt versteld zijn hoe veel een beperking uiteindelijk oplevert. Door uw ogen te sluiten, hoort u soms beter, om het zo uit te drukken. Hoe kunt u de kennis die verborgen zit in dit stuk nu werkelijk nuttig gebruiken in uw werk? U kunt bijvoorbeeld bij het denken over een probleem, de meest logische oplossing eens buiten beschouwing houden. Door de beste optie bewust te elimineren, krijgt u beter zicht op het overgebleven geheel. Soms blijkt een eerder gepresenteerd idee nog niet zo slecht. Het vereist slechts een vernieuwde blik op de oude conditie. Soms lukken de dingen niet op de wijze die u te voren in uw hoofd heeft. Door uzelf te beperken krijgt u soms leuke inzichten. Dit opent soms ook nieuwe mogelijkheden om problemen te beschouwen. Het brengt u misschien ook nieuwe opties om ideeën op een bijzondere wijze te implementeren.
Probeer dit experiment zelf eens
Deze weblog is niet enkel een leerrijk stukje tekst. Het is ook een bijzonder experiment schreef ik u eerder. Het is een experiment voor mij en u bent er meteen ook in betrokken. Voor mij is het geheel nieuw om op deze wijze iets te schrijven zonder het genoemde ontbrekende element. Voor u is het wellicht een leuk spel om dit element te ontdekken. U moet nog eventjes gissen. Het is trouwens zeer verhelderend om dit zelf ook eens te doen. Het is een bijzondere belevenis en u leert nog iets ook. Leuk ook om eens uit te proberen met vrienden en bekenden. Kunnen zij uw geheim ontdekken? Probeert u het eens uit een doe eens ditzelfde experiment. Schrijft u eens een epistel over een willekeurig onderwerp. Doe dit gerust in de ruimte hieronder. Gebruik hierbij dezelfde beperking die ik hier ook gebruik. Het lijkt opeens wel of u met krukken moet leren lopen. Dingen die zo gewoon zijn, moet u opnieuw leren. Hierdoor wordt u wel enorm vindingrijk. En dit kunt u ook op verschillende momenten in uw werk gebruiken.
Welke beperking heeft u ontdekt?
Kunt u mij intussen vertellen welk essentieel element er nu in deze tekst ontbreekt? Welke beperking ondervond ik, denkt u, bij het schrijven? Wellicht heeft u een beetje vreemde schrijfwijze bemerkt die ik heb gebruikt. De tekst komt hierdoor op u mogelijk iets exotisch over. Toch kunt u uw (nog steeds zere?) vinger er misschien nog niet op leggen. Ik help u een beetje verder. Gewoonlijk komt het ontbrekende element in vrijwel elke zin voor. Probeert u het eens te ontdekken. Ik nodig u met plezier uit om uw zienswijze en ideeën over dit stuk hieronder te publiceren. Ik ben erg benieuwd of u iets vreemds hebt bemerkt en het ook kunt benoemen. Wees vrij om uitgebreid te schrijven over hetgeen u denkt.
U hoeft trouwens zelf - hoewel ik dit eerder wel voorstelde - niet per se rekening te houden met de beperking in schrijfstijl die ik hier heb gebruikt. Tenzij u het een keer leuk vindt om dit ook eens te doen. Indien u in het geheel geen idee heeft welke essentieel element weg is in dit stuk of indien u de essentie uit de inhoud niet begrijpt, is het prettig om dit ook te vernemen. Schrijf hieronder bijvoorbeeld gewoon: 'Ik heb deze weblog gelezen; toch begrijp ik de bedoeling nog niet geheel.'. Elke bezoeker leest de tekst immers op zijn eigen wijze. En zo krijg ik toch een beetje een idee over uw beeldvorming hierbij. Ook indien u deze gehele tekst onzinnig toeschijnt, is het prettig om dit te horen. Zoiets is immers een kwestie van relativeren. Indien uiteindelijk geen mens hieronder iets zinnigs mededeelt, onthul ik u over een week zelf hoe het zit met de beperking die u in deze gehele weblog kunt terugvinden.
Wat is het belangrijkste gereedschap voor iemand die een tekst schrijft? Het alfabet. Maar in het hele artikel is de letter A niet terug te vinden. Een pracht van een beperking en uitdaging om jezelf al schrijver op te leggen. Dat zal heel wat vindingrijkheid hebben gevraagd. Ondanks de beperking komt de boodschap goed over. Complimenten!
Danny Hoogsteder
|
|
6
-
11
-
2007
|
10
:
47
uur
De door u opgelegde beperking is redelijk te vergelijken met het creëren van de SMS-woordenlijst (wegens ruimtegebrek). Deze is in feite een ver doorgevoerde versie. Echter heeft u nog begrijpelijke tekst geformuleerd, terwijl SMS-jes niet te lezen stukjes tekst zijn voor niet-insiders.
In de beperking herken je de meerster. Het is dus ook mogelijk met 25 (hint).
Enkel de ondertekening is voor u een onmogelijkheid. Terwijl ik de mogelijkheid heb met D.Hoogsteder te ondertekenen.
PS: inhoudelijk ben ik het ook nog eens met u eens.
Reina
|
|
8
-
05
-
2008
|
22
:
03
uur
hallo Frank,
Knap geschreven!
Door de zin: U zult in uw werk wel momenten kennen ''in welke'' u moet roeien met de riemen die u heeft, begon ik al aan de ontbrekende a te denken. Maar dan lees je natuurlijk nog even door om te checken of dat klopt.
Toen dacht ik: hmm, dan zal de a niet zo'n vaak gebruikte medeklinker zijn. Maar, in bovenstaand stukje heb ik deze letter al bijna 30 x gebruikt. Toch nog lastiger dan ik dacht..
............ OK: 2de poging
Hoi,
Goed geschreven! Door ''in welke'' in je eerste zin, ging er bij mij een lichtje op, welke mij op een zekere ontbrekende medeklinker wees.
Toch nog even verder gelezen om dit te verifieren. De theorie: minst gebruikte medeklinker heb ik snel in de ''Recycle Bin''
geschoven.
Hmm ... misschien is het eenvoudiger in het Engels?
Marjolein Vermeulen
|
|
15
-
07
-
2008
|
12
:
46
uur
Volgens mij ontbreken de voegwoorden, waardoor de zinnen kort zijn.
Joep
|
|
17
-
07
-
2008
|
10
:
50
uur
De beperking hebt U ... verborgen.
Marjolein
|
|
10
-
06
-
2009
|
23
:
27
uur
Haha, knap gedaan Frans van Marwijk! Dat navolgen zal lastig vallen.
Goeiedag,
Marjolein
Ps. Ziet u de beperking die ik mijzelf heb opgelegd in bovenstaand stukje? ;)