Het is tijd voor sociale exploitatie.
Het Nederlands bedrijfsleven heeft behoefte aan nieuw leiderschap.
Leiderschap dat zich richt op menselijk kapitaal, met focus op vergroten van kennis en het aanleggen van open netwerken tussen bedrijfsleven, universiteiten en andere kenniscentra.
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat Nederland achterblijft in innovatieprestaties en dat er toenemende verplaatsing van activiteiten naar opkomende economieën zoals India en China is waar te nemen.
Het gevolg van deze achterblijvende innovatie is dat steeds meer kennisintensieve activiteiten zoals: onderzoek, ontwikkeling, productontwerp en productengineering verdwijnen.
De afgelopen drie jaar ging het slecht met onze economie. De focus van onze "leiders" richtte zich voornamelijk op: kostenverlaging, herstructurering en efficiëntieverbetering. Er was geen oog voor investeren in menselijk kapitaal en innovatie.
Wij hebben in Nederland behoefte aan een vitale kenniseconomie en sociale innovatie/ sociale exploitatie. Ook bij de huidige, krappe arbeidsmarkt blijven investeringen in menselijk kapitaal zwaar achter. Menselijk kapitaal staat bijna, in elke subadministratie, als kosten geboekt.
Onze boekhouders zijn goed, in het voorspellen van het weer van gisteren en staan veel te ver af van strategisch ondernemerschap en missen in veel gevallen creativiteit.
Er is behoefte aan strategisch leiderschap. Leiderschap met focus op vernieuwing en groei, dus ondernemers, onderzoekers met oog voor kansen voor de toekomst.
Daarnaast mogen we best oog hebben voor de structuur van organisaties. De structuur van onze organisaties staan vaak de ontwikkeling van onze medewerkers in de weg. Het werk anders organiseren. De mens centraal stellen en niet de functie.
Wat we in dit verhaal niet moeten vergeten is de innovatie van arbeidsverhoudingen de rol van de vakbonden en ondernemingsraden. Ondernemingsraden hebben in hun huidige rol hun langste tijd gehad. Ondernemingsraden moeten professioneler worden en meer invloed op strategisch niveau krijgen. C.A.O’s die ons uit de markt prijzen moeten we gewoon afschaffen. De rol van de vakbonden is achterhaald, hun organisatiegraad is zwaar onvoldoende. Een minderheid kan een meerderheid gewoon niet vertegenwoordigen.
Communicatie tussen medewerkers en bedrijfsleiding is cruciaal.
De kwaliteit van de onderlinge communicatie zal in de nabije toekomst het verschil maken.
Bij investeren in menselijk kapitaal, gaat het niet alleen over dingen juist te doen, maar vooral over de juiste dingen doen.
Over de auteur:
Albert Desaunois is organisatieadviseur, trainer/coach en eigenaar van Adamant-HRM.
Brijant in alle facetten van HRM en Medezeggenschap.
Liefde voor het vak en vanuit betrokkenheid en oprechte interesse in organisaties en de mensen die er in werken.