Bazen zijn op zoek naar goede medewerkers, en dat is niet makkelijk. Medewerkers zijn veeleisend. Ze willen goed werk, goede arbeidsvoorwaarden en prettige collega’s. Medewerkers willen ook een goede baas. Daarbij gaat het niet alleen om iemand met veel kennis en inzicht. Net als iedereen willen ze een leidinggevende met een goede ‘grondhouding’, In deze natte zomer is de jonge pup van mijn buurman boer een belangrijke inspiratiebron.
De weilanden staan blank en de koeien voor het hek: ze houden niet van de regen en willen naar binnen. Buurman boer Nico is ook niet blij met de plensbuien waar hij steeds doorheen moet om de koeien te gaan halen voor het melken. Sinds kort heeft hij daarbij gezelschap van een jonge labrador Bautista, die niet van plan is om het plezier in het leven te laten verknallen door het weer. Hij rent en vliegt door de wei en de plassen. Als een echte waterhond laat hij zich op zijn buik in de modder vallen en draait zich een paar keer rond in de derrie van water, losgetrapte grond en koeienstront. Wat een lol!
Geur en atmosfeer
Eigenlijk houd ik niet van analogieën met het dierenrijk, maar vooruit het is zomer en ik ben instant verliefd op Bautista. Met plezier denk ik terug aan Aran, de hond die ik zelf had. Wat een attitude, wat een presence! Het maakt zo’n verschil of je alleen loopt of met een hond, en een huis is gelijk gevuld met een hond. Mijn eerste baan was bij een bedrijf waar mensen hun hond meenamen en dat had echt invloed op de atmosfeer in het gebouw en de op de relaties tussen de mensen die er werkten.
Fantastische grondhouding
Wat mij zo aanspreekt in de ‘werkhouding’ van honden:
- Iedereen die binnenkomt krijgt een enthousiaste begroeting.
- Iedere dag vinden ze meerdere moment om te spelen.
- Als ze weten dat ergens iets lekkers verborgen ligt, dan graven ze tot ze het hebben.
- Als honden blij zijn, dan zijn ze dat met hun hele lijf, en daar wordt je zelf ook blij van.
- Honden genieten van simpele dingen zoals een wandeling.
- Altijd als ze naar buiten gaan genieten ze van de frisse lucht, de wind, alle nieuwe geuren die ze opdoen.
- Ze voelen aan wanneer het beter is om even te luisteren en zich koest te houden.
- Als de baas een slechte dag heeft blijven ze in de buurt en doen zo aardig mogelijk.
- Ze zijn heel duidelijk als iemand het eigen territorium ongewenst binnendringt.
- Eerst grommen als iets niet bevalt, dan pas bijten (geldt niet voor alle honden).
In dit hondenweer, als de boer de koeien om 16.30 uur ophaalt om te melken, ga ik vaak even naar buiten om onze nieuwe buurhond te begroeten. Het maakt niet uit hoe hard het regent, uitbundig vrolijk komt hij op me af, en dat is wederzijds.
Honden wassen zich nooit, vooral langharigen stinken vaak. Ze willen altijd meeeten en bedelen bij het zien dat de baas een lekker hapje eet. Ze blaffen en janken als de baas er eventjes niet is. Ze hebben hun eigen territorium en gunnen anderen niet in hun contrei te komen. Ze hebben duidelijk behoefte aan leiding, samenwerken kunnen ze niet uit zichzelf. Honden moeten de ruimte hebben anders gaan ze zich bezighouden met het vernielen van de baas zijn spullen. Honden moeten uitgelaten worden anders bevuilen ze hun eigen omgeving en die van de baas.
Nou geef mij maar katten.
Beste Aart, leuk verhaal maar waarom altijd weer die vergelijkingen met dieren als het over mensen gaan en je niet van analogien met dieren houd.
anne riem vis
|
|
30
-
07
-
2007
|
19
:
53
uur
Vandaag kwam de hond van de buren me weer voor de zoveelste keer blaffend tegemoet. Ik moet dan tekeer gaan en schreeuwen, anders gaat het beest niet uit de weg. Misschien zou aanhalen op den duur helpen, maar dan douwt ie je omver, waarschijnlijk. Het beest heeft niet geleerd dat er grenzen zijn, en wordt ook niet terug geroepen door de bazin. Vrijheid blijheid, maar een hond zonder een baas die hem/haar aanstuurt is geen lolletje.....
Aart
|
|
31
-
07
-
2007
|
13
:
40
uur
Beste Eduard en Anne Riem,
Niet iedereen haalt inspiratie uit de hond van de buren, jullie voorbeelden zijn ook voor mij zeer herkenbaar. Inspireren en geïnspireerd raken is dan ook geen rationeel proces. Waarschijnlijk heb ik mij door die hondenogen laten betoveren. Maar als hondenman is het voor mij moeilijk om me voor te stellen dat een kat kan inspireren.
anne riem vis
|
|
31
-
07
-
2007
|
21
:
56
uur
Tja, ik ben niet zo zakelijk (vandaar ook dat ik m.o.l. lees) maar ik vind een kat, die rustig zit en ontspant, en waarvan ik soms tussen de ogen denkrimpels denk te zien zelfs, zo'n kat, die ineens vliegensvlug in actie komt als er prooi is, dat vind ik zakelijk.... en dan de onafhankelijke geest, die eigen originaliteit en creativiteit, die noodzakelijk is voor innovatief ondernemerschap...
Eduard
|
|
1
-
08
-
2007
|
09
:
24
uur
Beste Aart,
Hieruit blijkt maar weer dat inspiratie en geinspireerd raken erg persoonlijk is en afhangt van het moment en de omgeving.
Groet Eduard
Angelika Holland
|
|
1
-
08
-
2007
|
09
:
44
uur
Een hond heeft een baas; de kat IS de baas...
ha ha!
Groeten en... hopelijk (voorlopig) geen hondenweer meer!
Het artikel vind ik wel grappig. Is het een droomwens van een manager of zomaar een overpeinzing? Wanneer dit werkelijk diens maatlat is voor het werkelijke leven mag wel een maand met mij mee lopen.
Hij zal dan dubbel zo blij zijn met de hond van de buren. Gaat het dan zo erbarmelijk? Nee, ik ben een tevreden mens en ik denk de meesten bij ons wel. Alleen, hoezeer mensen op dieren kunnen lijken, zie de chinese dierenriem ;o), mensen blijven mensen en beredeneren zaken vaak anders dan een dier.
Een dier doet gewoon wat gevoel en genen het ingeeft. Dat kan nu eenmaal niet in de mensenwereld want daar heersen volkomen andere normen en waarden die het dier niet hoeft te kennen.
Als artikel grappig maar als managers materiaal een 'joke'.
RC PM
Oscar
|
|
2
-
08
-
2007
|
13
:
44
uur
Grappig artikel en grappige reacties. Als collega hondenliefhebber zeer herkenbaar. Zoals wel vaker met dit soort artikelen en zeker ook met de duur betaalde trainingen; haal er uit wat je kan gebruiken. De rest is verpakking.
Zowel Eduard en Anne Riem schetsen het beeld van een niet opgevoede hond. De geschetste acties van deze honden komen m.i. in dit artikel niet voor. En zoals menig hondentrainer zal zeggen; dit zijn honden met een eigenaar in plaats van een baas. En zo geldt het ook voor management, ben je echt manager of accepteer je dat je personeel maar wat ''aanklooit''.
De werkhouding is goed gevonden en een aantal punten herkenbaar. De toevoeging bij het laatste punt ''(geldt niet voor alle honden)'' geldt echter voor meer punten.
Ton
|
|
2
-
08
-
2007
|
18
:
16
uur
Hondenforum?
Komkommertijd?
Humor?
Wil deze baas werknemers die zich gedragen als honden?
Goed ik ben een hondenliefhebber, herdershonden om precies te zijn.
Momenteel bezit ik een eigenwijze duitse herdershond.
Ik krijg haar niet afgeleerd in de tuin te graven, zelf door een fikse pets op het achterwerk als ik haar betrap tijdens het graven helpt niet. Ook krijg haar niet afgeleerd om andere honden die aangelijnd zijn aan te vallen.
Verder kan men haar niet alleen in de kamer laten omdat we haar niet afgeleerd krijgen geen plaats te nemen op de bank als wij de kamer verlaten.
Ach, het is verder best een lief en sportief dier, altijd panisch als we haar alleen laten en steeds weer blij als we gaan wandelen.
Maar alle grenzen blijft ze steeds weer verkennen en testen dat zit nu eenmaal in haar karakter denk ik. In een roedel geeurt dat ook, steeds weer de rangorde op de proef stellen.
Inderdaad, dat herken ik ook in teams.
Jaren geleden was ik als leidinggevende vaak 's nachts de enige op het vrij grote bedrijventerrein van een sluitend chemisch bedrijf .
Het was destijds inderdaad leuk om de hond mee te nemen. De bedoeling was dat ik een oogje in het zeil hield, de waterzuivingsinstallatie en de stoomketels en het terrein in de gaten hield 's nachts. Samen met mijn hond voelde ik me een echte bewaker. Hoewel dat eigenlijk niet echt mijn functie was bij het bedrijf zou ik dit echt tot mijn pensioen willen hebben gedaan. Dus als iemand nog een nachtwaker zoekt met hond?
Zolang mensen spreken over baas, dan hebben ze het over die persoon die een hond heeft.
We leven in 2007 dus manageronline stop dit soort onzinnige artikelen, ze zijn onvolwassen en ver verwijdert van onze tijd waarin we leven! We leven in Nederland en niet in een onderontwikkeld land.
I alles is een kern van waarheid te vinden alhoewel ik het wel met je eens kan zijn dat het als artikel een beetje minder vind. Misschien zouden ze voor dergelijke artikeltjes een collumn in het leven roepen wellicht.
Aan de andere kant wel ludiek voor de komkommertijd. In andere woorden,'lighten up and smile.' ;o)
Aart
|
|
3
-
08
-
2007
|
19
:
12
uur
Inspiratie is een mooi fenomeen. Wanneer je een moeilijke beslissing moet nemen, wat extra energie nodig hebt of wat nieuwe denkrichtingen dan helpt het als je inspiratie hebt. Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Soms van mijn oude mentoren, een oudere collega in mijn eerste baan, een oud leraar, wijze spreuken uit een schriftje, processen in de natuur. Door daaraan te denken komen er vaak als vanzelf nieuwe ideeën, gedachten, invalshoeken en energie. Hoe zouden zij het aanpakken, wat zouden zij zeggen, welke processen zijn analoog aan waar ik nu mee worstel?
Ik haal mijn inspiratie en ideeën niet alleen van Martin Luther King, Nelson Mandela of Mahatma Gandhi, nee zelfs Bautista,de hond van de buurman boer, brengt mij wat.
Is dat een prachtig managementgereedschap of niet?
Anne Riem Vis
|
|
3
-
08
-
2007
|
21
:
49
uur
In feite vind ik het allemaal nogal zweverig, deze chat. Maar via de site kwam ik wel, o.m. bij tien tips voor een betere relatie met uw baas (wat is dat toch voor 'n term. Leidinggevende is een betere ). wel zinnige reakties tegen, die aanwijzingen geven, en waarschuwingen m.b.t. valkuilen bij leiderschap. Ik stop hierbij met 't kat-en hondspelletje,voor mij mag het onderwerp sluiten. Anne
Eduard
|
|
6
-
08
-
2007
|
09
:
22
uur
Zijn er overeenkomsten tussen hondenliefhebbers en hun manier van leidinggeven evenals kattenliefhebbers en hun manier van leidinggeven? Zijn hondenliefhebbers eerder geneigd te denken en te handelen in een hierarchisch baas-ondergeschikte-relatie en kattenliefhebbers meer in een leidinggevende-medewerkers-relatie?
Immers datgene wat je aanspreekt (hondenhierarchie of kattenanarchie) bepaald ook je manier van denken en handelen in je omgang met anderen lijkt mij.