zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

In de VS 3: Gespannen relatie met drank

Door: Michel Hoetmer,   22-07-2007,   17:16 uur
 

Het is algemeen bekend. De Amerikanen leven op gespannen voet met alcohol. In de jaren dertig werd het land helemaal drooggelegd. Tot grote opluchting van menig burger werd deze draconische maatregel destijds na enkele jaren - waarin de Maffia groeide als kool - weer opgeheven. De regelgeving varieert van staat tot staat. In Pennsylvania slaat de burger zijn drank in via staatswinkels. Terwijl in andere staten drank vrij verkrijgbaar is. En zelfs per county wijken de regels af.

Drooglegging is niet voorbij


Jaren geleden, tijdens ons eerste bezoek aan de VS, kwamen wij in aanraking met een gepensioneerde kolonel uit het leger. De kolonel woonde in een fraaie blokhut ergens aan een meer in Kentucky. Zijn avonturen in Vietnam en Nicaragua waren hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij keek af en toe te diep in het glaasje.

Tijdens een gezellig avondje in de blokhut zei hij tegen ons: "Weet je wat de ironie is van mijn verblijf in deze streek? Van alle counties waar ik had kunnen wonen kies ik precies een county dat is drooggelegd! Nu moet ik zeventig mijl rijden om mijn drank in te slaan!" Drank wordt daar alleen geserveerd in speciale, besloten, clubs.

Maar het kan nog erger. De stokerij van Jack Daniels (bourbon) is gesitueerd in een drooggelegd gebied. Bezoekers van de stokerij mogen in de winkel van de stokerij wel een fles kopen, maar proeven is uit den boze. Misschien maar goed ook. Want een stelletje slingerende automobilisten op de weg is natuurlijk ook niks.

Totaal verbod voor onder 21-jarigen
Ben je in de VS onder de eenentwintig? Dan mag je geen alcohol kopen, in je bezit hebben of drinken. En sta je in een winkel? Dan mag je het goedje niet verkopen. Deze regels worden streng gecontroleerd. Dat merkten wij gisteren toen wij bij een supermarkt stonden en gekozen hadden voor een kassa zonder caissière. Het apparaat gilde ons tegemoet: "Deze transactie moet worden goedgekeurd door een van onze medewerkers!" De chef van de winkel keek ons eventjes aan. Tot mijn chagrijn hoefde ik mijn identificatie niet te tonen.

Geen genade
Maar niet iedereen komt er zo genadig vanaf. Hier in Chicago speelt op dit moment een proces tegen twee ouders. Hun kroost had het samen met enkele vriendjes stevig op een drinken gezet in de kelder van het ouderlijk huis. Op een gegeven moment besloten twee benevelde vriendjes het feestje te verlaten. Ze stapten in de auto, maar kwamen niet ver. Enkele honderden meters van het huis stond een boom lelijk in de weg.

De afloop was bijzonder triest: twee doden. De ouders moeten nu voor de rechter verantwoording afleggen. Want hoe kon het dat zij niets hadden gemerkt van het drinkgelag in hun kelder? Ik denk dat ze hangen. Want één van de kinderen heeft getuigd dat pa meerdere keren in de kelder is geweest terwijl de jonkies zich laafden aan de drank.

Naar de Italiaan
Gewapend met enkele flessen wijn gingen wij naar een Italiaans restaurant. Om samen met onze vrienden te genieten van een overheerlijke maaltijd.

Ja, u leest het goed. Hier in de States vind je steeds meer restaurants waar klanten zelf drank meenemen. Het restaurant zorgt voor het openen van de flessen en verstrekt de glazen. Zelf serveren ze geen drank omdat de tapvergunning flink in de papieren loopt.

Feitelijk is het een win / win situatie. Normaal betaal je in een restaurant veel te veel voor een fles wijn. In de supermarkt koop je al een aardige fles voor twaalf dollar. Voor dezelfde fles zou je in een restaurant een veelvoud moeten neertellen.

Het was een heerlijke maaltijd en na afloop lieten wij ons door een taxi afzetten bij het hotel.

 
 Doorsturen    6 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
don  |   | 
23-07-2007
 | 
11:45 uur
'drinkgelag'? Ga je schamen!
Ron Ladage  |   | 
23-07-2007
 | 
13:22 uur
Leuk artikel van Michel Hoetmer, hij geeft eigenlijk heel fijntjes aan, dat wat je ook regelt het toch nooit goed werkt.
Toevallig vanochtend een heel betoog gehoord van een Tweede Kamerlid van de PVDA, die partij die zo duidelijk ver af staat van wat er in het land echt leeft.
Deze dame stelde voor om een verbod onder de zestien jaar scherper te maken en een boete beleid op te leggen.
Winkeliers moeten natuurlijk weer de meeste controles doen en gaat er iets fout, natuurlijk de vergunning kwijt. De misdrager een boete van veel euro’s laten betalen (en wanneer hij/zij geen geld hebben, moeten dan de ouders dit opbrengen?) en daar hebben we natuurlijk voldoende blauw op straat voor lopen.
Ouders die drinkenden jongeren onder de 16 jaar hebben, moeten worden aangemerkt als een soort mishandeling en worden aangemeld bij de Kinderbescherming.
Deze organisatie moet dan de ouders en hun kinderen gaan begeleiden. Ziet u het al voor u?
De Kinderbescherming heeft nu al geen tijd en kwaliteit om alle lopende gevallen te kunnen behandelen, zwaar achterstand in het werk en onvoldoende budget.
Maar dat weet de PVDA natuurlijk niet.
Misschien kunnen we eens starten met een proef dat de politie weer mag optreden tegen 12/13 jarige jongeren, die hele buurten terroriseren, vroeger kreeg je met de lat een knal of werd je stevig bij de arm meegenomen naar de cel, waar je ouders je mochten ophalen. Helaas wordt nu de agent aangeklaagd wegen mishandeling, dus de beste man heeft tijd genoeg om drank en leeftijd te gaan controleren.
Roken moet worden verboden, drinken moet sterk aan banden worden gelegd, met het vliegtuig op vakantie gaan is vervuilend voor het milieu etc.
Soms ben ik niet echt meer blij om in Nederland te mogen wonen!




Michel Hoetmer  |   | 
23-07-2007
 | 
15:21 uur
Ik kan mij bij uw verzuchtingen iets voorstellen. Wij weten (hopelijk) allemaal dat overmatig drankgebruik slecht is, vooral voor jongeren maar ook voor ouderen. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf.

En Don ik weet niet wat jij bedoelt met drinkgelag en waarvoor ik mij moet schamen.
Rene Civile  |   | 
25-07-2007
 | 
09:17 uur
Helder artikel heer Hoetmer. Zelf ben ik enige malen in 'the States' geweest en ken aanzienlijke verschillen op dit gebied. Er is veel voor te zeggen maar ik ben een vervent voorstander van het amerikaanse systeem waar het gewoon helder is. Drinken onder de 18 verboden. Geen speld tussen te krijgen.

Je ziet daar gelukkig ook dat iedereen, van verkoper tot cassiere, deze regel kent en er ook naar handeld. Kunnen jongeren dan niet aan drank komen daar? Natuurlijk, alleen wordt dat een heel stuk moeilijker omdat iedereen daar de regels kent en zijn/haar handen niet aan wil branden.

Uitwassen zie je dan ook voornamelijk wanneer hele groepen 'minderjarigen' op holliday net buiten de VS hun vertier zoeken. Hier in NL kan men wat dit aspect betreft nog veel leren. Geen 18, geen drank PUNT! Dat is duidelijk en daar hoeft niemand nog een debat over te voeren.

Als je wat dit betreft '3 slag uit' principe toe past wordt het de jongeren smel duidelijk dat het ernst is. Zo zou het eigenlijk dan ook moeten me dunkt.
Michel Hoetmer  |   | 
25-07-2007
 | 
15:29 uur
Beste Rene,

Bedankt voor jouw reactie. Tja... hier hoor ik inderdaad winkeliers nooit klagen zoals ze in Nederland doen. Nederlandse detaillisten zitten altijd te zeuren, zoiets als: 'Verdorie moet ik ook nog politieagent gaan spelen ook! En wij hebben het al zo zwaar.' Nee, hier ervaart men dat als normaal. En kun je niet bewijzen ouder dan 20 te zijn? Geen drank. Zo simpel is het.
Rene Civile  |   | 
26-07-2007
 | 
12:07 uur
Beste Michel,

Normaal ben ik helemaal niet zo'n echte fan van de 'American way'. Wat wel een goede zaak is is dat daar dingen gewoon duidelijk zijn en niet zo worden bediscussieerd als hier ten lande.

Simpele maatregelen voor simpele problemen en anders kun je daar altijd nog naar een rechter. Als we dit alleen al hier konden bewerkstelligen werd het een heel stuk eenvoudiger.

Maar goed, Nederlanders klagen nu eenmaal graag, lets learn to live with it. ;oP

RC PM

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10