zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Humor: medewerkers Maxeda meest tevreden

Door: Fred Akkerma,   29-03-2007,   07:32 uur
 

De werknemers van de winkelketens Hunkemöller en Claudia Sträter zijn de meest tevreden en gemotiveerde medewerkers van Nederland. Deze bedrijven ontvingen de Effectory Awards. Beide winkelketens zijn onderdeel van Maxeda (voorheen Vendex KBB), dat in handen is van een aantal van die vermaledijde private equityfondsen. Benieuwd wat de FNV daarop te zeggen heeft...

De FNV vind dat deze fondsen ("sprinkhanen" en "flitskapitaal" zijn veel genoemde kreten) bedrijven strippen ten koste van werknemers. Dat valt kennelijk wel mee dus.



Lesje
Laat het ook gelijk een lesje zijn voor ABN Amro, Stork, Nout Wellink, Leo van Wijk Joop Wijn en al die andere criticasters van private equity.

Lees ook: Hoera, een hedgefonds

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Fred Akkerma  |   | 
3-04-2007
 | 
05:03 uur
@ Joost Soetens: graag reageer ik op jouw reactie, Joost.

1. Mooi toch. Dat is een goede prikkel om ze harder te laten werken om meer te verdienen. Of is jouw alternatief om mensen met hoge inkomens zich ongelukkiger te laten voelen? Daar groeit de economie volgens mij niet van hoor.

2. Ehm, dus? Ik geloof ook dat je van 2 miljard niet gelukkiger wordt dan van 1 miljard euro. Maar wat is je boodschap? Is het de opdracht van ons, de staat, of de ondernemers om het 'volk' gelukkig te maken? Moet de overheid een soort van 'geluksinkomen' garanderen? Ik heb liever dat werknemers dat zelf doen. Door hard te werken, ambities na te streven en levensdoelen te vervullen. Volgens mij maakt dat ook veel gelukkiger.

3. Natuurlijk zijn er meer stakeholders dan alleen aandeelhouders. Het mooie van kapitalisme is dat al die stakeholders zichzelf wel redden. Zie bovenstaand artikel. Werknemers hoeven kennelijk niet 'beschermd' te worden. In handen van 'kapitalistische' prive equitey-fondsen voelen ze zich beter dan in handen van onduidelijk bestuurde AEX-fondsen. Klanten weten ook wel wanneer ze moeten klagen, of zelfs boycotten. Dat heeft Albert Heijn recentelijk nog meegemaakt.

Het artiikel over zelfbedieningskapitalisme heb ik helaas niet gelezen (kan het in Google ook niet terugvinden - en dat als aboneee). Kun je wellicht uitleggen wat hiermee bedoeld wordt? Ook voor de lezers dezes.

Mocht je ermee bedoelen dat het kapitalisme niet zaligmakend is, dan ben ik dat hartsgrondig met je eens. (energiebedrijven, de NS - ik zie ze liever in publieke handen), maar daar waar de markt het beter kan, dan graag! Maar daar gaat dit stuk niet over. Het gaat over een bedrijf dat al in een 'kapitalistiche' omgeving moest functoneren, maar dat door slecht (gecontroleerd) management niet deed. Mensen die weten hoe je geld kunt verdienen maakten daar terecht een einde aan. En dus kennelijk ten faveure van én aandeelhouders én werknemers.
Joost Soetens  |   | 
2-04-2007
 | 
11:52 uur
Mooi werk van Maxeda, gefeliciteerd!

En, betekent dat we daarmee zonder meer de equityfondsen ongelimiteerd hun gang moeten laten gaan. Ik dacht van niet, zie Marc Chavennes in Opinie&Debat van afgelopen weekend (NRC).

Een paar aanvullingen:

1. geluk, ook dus ook de optelsom van geluk van mensen, wordt mede bepaald door inkomensverschillen.
Grote verschillen in inkomens leiden ertoe dat mensen met lage inkomens zich minder gelukkig voelen.

2. Meer geld maakt maar even meer gelukkig.
Na de gewenning blijken andere factoren een grotere rol te spelen dan geld. Wel boven een bepaald minimum!

3. Alternatief voor het zelfbedieningskapitalisme is het Rijnlandsmodel met 5 stakeholders.
Een mooi acronym is tomaat: totaal van omgeving, medewerkers, aandeelhouders, afnemers en toeleveranciers. In Nederland is deze tomaat politiek geladen :-)

In deze schijf van vijf is de balans zoek. Het zelfbedieningskapitalisme heeft de overhand.
Vraag is hoe we deze balans weer herstellen?
Tom Poes, verzin een list!

Ik realiseerme dat ik equityfondsen gelijk stel met zelfbedieningskapitalisme. Graag zie ik van Fred Akkerma het bewijs van het tegendeel :-)

Mvg

Joost Soetens
Flores van Emmerik  |   | 
3-04-2007
 | 
09:29 uur
Volgens de Amerikaanse professor Seligman wordt geluk bepaald door tevredenheid met het verleden, acceptatie van het heden en optimisme over de toekomst. Blijkbaar hebben de nieuwe aandeelhouders de eventuele trauma's van het Vendex-verleden weten te sublimeren en zit het goed met acceptatie van het heden en optimisme over de toekomst. En er is natuurlijk geen enkele reden waarom een beursgenoteerde aandeelhouder of juist de overheid of een hedgefonds deze punten beter dan een ander kan beinvloeden. Het is niet de afkomst van het management dat dit bepaalt, maar de kwaliteit van het management.
Ad de Beer  |   | 
4-04-2007
 | 
10:36 uur
Volgens mij is er geen enkele invloed van aandeelhouders op het geluk van de medewerkers.
Zeker biij beursgenoteerde ondernemingen hebben eigenaars niet echt invloed op de tevredenheid van medewerkers. De meeste invloed op tevredenheid wordt uitgeoefend door de directe leidinggevenden.
En, geld alleen maakt niet gelukkig, maar gelukkig wel rijk. Om maar weer eens een mooie one-liner in de groep te gooien.
Zegt het onderzoek ook waarom deze medewerkers zo gelukkig zijn?
Ik kan me er iets bij voorstellen dat je mooie lingerie verkoopt aan vrouwen die vast voorpret hebben om het aan hun partner te showen of aan mannen die schuchter en verlegen moeten toegeven de juiste maten niet te kennen. Ook dat kan het werk leuk en uitdagend maken.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10