Iedere mossel neemt in zijn leven eigenlijk maar één belangrijk besluit. Als weekdier is de beslissing, waaraan hij zich zal vasthechten, cruciaal. Als de mossel dit besluit ten uitvoer brengt kan hij niet meer terug. De rest van zijn leven blijft hij, via zijn hoofd (!), op dezelfde plaats zitten. Test of jij ook een mossel bent.
Eigenlijk vergaat het veel managers op precies dezelfde manier. Ze zijn zodanig vastgehecht aan hun positie, salaris, status, gewoonten, procedures, dat ze niet meer in beweging te krijgen zijn. En zichzelf ook niet meer in beweging brengen.
Met negatieve gevolgen voor de persoonlijke ontwikkeling en vaak ook voor de mensen die worden aangestuurd en de resultaten voor de organisatie.
Ben jij ook een mossel? Of twijfel je erover? Doe voor de zekerheid de mosseltest!
De mosseltest (Vrij naar Manfred Kets De Vries)
Instructie De vragen hieronder kun je het beste snel beantwoorden. De eerste associatie of gedachte is het belangrijkste. Beantwoord de vragen met waar of niet waar.
1. Ik ben altijd stipt op tijd.
2. Voor mij zijn procedures heilig.
3. Afspraak is afspraak, ongeacht de omstandigheden.
4. Ik onderneem geen enkele actie zonder een duidelijk plan.
5. Mijn levenswijsheid is: ‘gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt’.
6. Als ik naar anderen luister ben ik snel afgeleid.
7. Ik ben een snelle denker. Als anderen praten heb ik al de oplossing.
8. Netwerken heeft voor mij geen prioriteit.
9. Samenwerken, met andere afdelingen, is niet functioneel.
10. Samenwerken, binnen de afdeling, ervaar ik niet als plezierig.
11. Bij voorkeur doe ik alles zelf. Dat gaat altijd efficiënter en effectiever.
12. Ik spreek bij voorkeur over mijn medewerkers.
13. Medewerkers zijn afhankelijk van mij en daar is niets vreemd aan.
14. Ik belast medewerkers niet graag met informatie; ik houd zoveel mogelijk voor mezelf.
15. Informatievoorziening aan medewerkers heeft voor mij geen prioriteit.
16. Beleid ontwerp ik alleen.
17. Het beleidsplan hoeft niet door iedereen te worden goed gekeurd.
18. Mijn visie op de afdeling / organisatie is het meest praktisch.
19. Ik verruil niet graag van baan / positie.
20. Veranderingen ervaar ik als een belasting.
De interpretatie: Tel de keren op dat je ‘waar’ hebt gescoord:
- tussen 1 en 6 keer waar: je eet af en toe een mossel. Met jouw veranderingsbereidheid zit het wel goed.
- tussen 7 en 13 keer waar: je kunt niet meer zonder mosselen leven. Het is voor je ontwikkeling nodig om te werken aan je veranderingsbereidheid
- vanaf 14 keer waar: je bent een mossel. Helaas. Je geringe veranderingsbereidheid is een heftige blokkade voor je ontwikkeling.
Mosselen leven aan de kust en zijn daar het meest voorkomende dier. Ze hebben een harde en dunne schelp en vestigen zich bij voorkeur op een harde ondergrond. Hoe geschikter de ondergrond, hoe meer mosselen er zijn. Het lijken wel managers of kenniswerkers.
Het zijn niet de sterkste soorten die overleven, ook niet de meest intelligente, wel de soorten die zich het beste kunnen aanpassen aan verandering.
Charles Darwin
Zekerheid, stabiliteit en voorspelbaarheid zijn niet meer de onmisbare ingrediënten voor succes in je loopbaan. Of voor succesvolle organisaties. Niet langer tellen alleen leeftijd en ervaring. Integendeel! Tegenwoordig gaat het vooral om je competenties, je netwerk, je geboekte resultaten en je reputatie – ongeacht je leeftijd. Per saldo gaat het om het vermogen continu te blijven leren. Dat vormt de beste garantie om je eigen loopbaanontwikkeling voortdurend aan te passen aan de steeds wijzigende omstandigheden. Het is heerlijk om mosselen te eten, maar daarom hoeven we ons nog niet hetzelfde te gedragen.
Mail je ervaringen met managers of collega’s die zichzelf als een mossel gedragen. Of eigen mosselgedrag..? Laat anderen profiteren van best practices in jouw loopbaanontwikkeling.
· Architect van toekomstbestendige oplossingen om mensen & organisaties meetbaar met 70:20:10 oplossingen beter te laten presteren.
· Auteur van boeken met het doel hrd te versterken zoals '70:20:10 naar 100% performance', ‘Kostbaar Misverstand; van training naar business improvement’ en ‘Liever (g)een training’.
· Samen met Charles Jennings en Vivian Heijnen heb ik het 70:20:10 Institute opgericht om dit gedachtegoed in cocreatie met onze collega's in de wereld te verspreiden en te verbeteren.
Je moet in het citaat van Darwin van overlegen even overleven maken. Staat netter. En dan kan deze boodschap weg. Leuke vondst, die mosseltest, overigens.
Jos Arets
|
|
24
-
01
-
2007
|
14
:
31
uur
Hartelijk voor je reactie. Inderdaad een slordig typefoutje.
mevrouw M.A.J. Rijsbergen
|
|
24
-
01
-
2007
|
21
:
06
uur
ik vind dit een hele goede vergelijking,ik ben zelf 50 jaar en ben opgeklommen van huishoudelijjk medewerkster,tot facilitair manager,ik ga van de ene verandering naar de ander,maar steeds leer ik bij ,en het gaat er niet om wie je bent maar wie je kent,want als je makkelijk met veranderingen omgaat leer je ook veel meer mensen kennen in verschillende vakgebieden,waar je dan ook weer dingen van opsteekt dus inderdaad je bent nooit te oud om te leren,want iedere stap vooruit kan er een achteruit zijn maar je weet dan wel wat de juiste richting is
anthony
|
|
25
-
01
-
2007
|
02
:
22
uur
En wat nu als je een gekweekte mossel bent... dan hoef je zelfs de eerste keuze niet te maken..
Ontmosselen!
Edwin Foudraine
|
|
29
-
01
-
2007
|
12
:
39
uur
Wat aardig dat u de mossel als metafoor gebruikt voor het vastgeroest zitten in een baan, situatie of omgeving. Nog aardiger vind ik het dat u het eten van mosselen heerlijk vindt, want dat is uiteindelijk waar ik mij de hele dag bezig houd. Mensen plezier laten beleven door het eten van de beste schelpdieren. ( Van Prins & Dingemanse uiteraard)
Mosselen hebben inderdaad zeer weinig bewegings mogelijkheid, zo kunnen ze niet zwemmen, lopen of vliegen. Toch weten zij zich in bepaalde situaties heel goed te verplaatsen, dat wil zeggen aan de bedreiging te ontsnappen. Namelijk wanneer ze onder het zand dreigen te raken, duwen zij zich met hun "voet" naar boven. En misschien is dat juist een eigenschap die managers wat beter zouden moeten beheersen. Niet weglopen,vliegen of zwemmen maar juist in de bestaande situatie, zich boven de modder uitwerken zodat de eigenlijke functie weer naar behoren kan worden uitgevoerd. Het filteren van de informatiestroom ( water) en hieruit de voor het bedrijf ( organisme) essentiele voedingsstoffen halen.
Zo ziet u dat we naast genieten ook nog veel kunnen leren van een mossel ( als metafoor)
Evert
|
|
30
-
01
-
2007
|
14
:
15
uur
Laatst sprak ik een mossel. Hij vroeg zich af wat zijn dat toch voor wezens die zich wel vrij, beweeglijk, elastisch en doorzichtig door het water bewegen.
Wel, beste mossel, het meeste wat je ziet zijn kwallen.