zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Over de aard van het beestje

Door: Bart Flos,   20-02-2023,   14:10 uur
 

Ik zag een post voorbij komen waarin iemand een foto had geplaatst van een bedrijfsparkeerplaats. Op de parkeerplaats met de markering ‘directie’ stond duidelijk géén directie-bolide geparkeerd. Een werknemer was blijkbaar zo brutaal geweest zijn autootje daar neer te zetten.
 


Met een heftruck was nu een betonnen verkeersdrempel tegen de bumper van deze onfortuinlijke medewerker geplaatst, waarmee het uitrijden onmogelijk werd gemaakt. Want tja, die brutaliteit moest natuurlijk onmiddellijk bestraft worden! 



Om dergelijk menselijk gedrag te begrijpen moeten we iets heel moeilijks toepassen: negatieve empathie. Empathie is het je verplaatsen in de gevoelens van iemand anders. Dat is al moeilijk genoeg, maar negatieve empathie is het je verplaatsen in de negatieve emoties van iemand anders. 

Want ‘positief’ en ‘negatief’, ‘goed’ en ‘slecht’, ‘mooi’ en ‘lelijk’ zijn subjectieve connotaties. Wat voor de een positief is, is voor de ander negatief. Negatieve empathie is het je verplaatsen in gevoelens van iemand anders, die in jóuw beleving negatief zijn.  
 
In dit geval zul je je moeten verplaatsen in wat iemand ertoe brengt elitair gedrag te vertonen, zich verheven te voelen en anderen als minderwaardig te zien. 
 
— Wat brengt leiders en managers ertoe om parkeerplaatsen toe te wijzen aan zichzelf, zo dicht mogelijk bij de ingang en liefst overdekt? 
 
— Wat brengt leiders en managers ertoe om zichzelf altijd op de eerste rang te plaatsen bij vergaderingen, bedrijfsbijeenkomsten en events?
 
— Wat brengt leiders en managers ertoe om ‘het volk’, het personeel, de medewerkers langer te laten lopen naar de ingang, achteraan te laten zitten en te laten voelen dat ze lager in rang en daardoor minder belangrijk zijn?
 
Pas als we begrijpen waarom dat zo is, waarom we zo doen, kortom, wat de aard van het beestje is, kunnen we een begin maken met een fundamentele transformatie van leiderschapsgedrag, met het verhogen van de organisatorische volwassenheid en uiteindelijk de beschavingsvolwassenheid. 

Meer weten? Voor de website van De mens als grens klik hier.

Voor het boek De mens als grens klik hier.

De mens als grens - Over de onbuigzame barrieres van ons bestaan
 

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Bart Flos is bestsellerauteur van Het anti-klaagboek - Eerste hulp bij zeuren en zaniken. Verder schreef hij Het anti-sleurboek, Het perfecte project, De kenniskermis - Overleven in een zee van informatie (Uitgeverij Haystack) en Vooruitkijken voor Gevorderden - Hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet (Uitgeverij BlijvendBeklijven Boeken).

Daarnaast is hij componist van het Anti-klaaglied, - 't Is een kleine moeite en een groot plezier, te beluisteren en te bekijken op YouTube.

Bart Flos is gewoontedoorbreker, groepskatalysator en procesprikkelaar. Hij verleent zijn diensten op Bart Flos Veranderadvies en BlijvendBeklijven en hij blogt ook op Bart's Blog.

Kijk ook op LinkedIn, FaceBook en volg Bart op Twitter.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10