zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De manager als psycholoog

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   13-12-2006,   11:09 uur
 

Elk jaar verschijnen er weer nieuwe psychologische tests en modellen. De kleuren, cijfers, namen en rollen vliegen je om de oren. De markt is groot en ‘coachend’ Nederland lust er wel pap van. Maar hoe verstandig is al die aandacht voor de psyche van onze medewerkers?

 
 Doorsturen    6 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michel Hoetmer  |   | 
13-12-2006
 | 
11:40 uur
Beste Aart,

Helemaal mee eens. Ik zie dat zelf ook terug in mijn trainingen. Managers die teveel met hun medewerkers bezig zijn maken er vaak een puinzooi van. Daarentegen kwam ik pas bij een bedrijf met een prima verkoopsysteem. Ik moest ze nog wat nieuwe dingetjes leren. Toen viel mij pas op hoe 'matig' deze verkopers waren. Maar door het goed doordachte systeem behaalden ze toch prima resultaten.

Michel Hoetmer
Aart Pijl MCM MA CMC  |   | 
17-02-2007
 | 
21:57 uur
Ha die Werner,

Als jij nu in een goed bedrijf werkt omdat jij kennis van het enneagram toepast, dan is dat natuurlijk fantastisch.
De vorming van teams zit helaas iets ingewikkelder in elkaar dan enkel de juiste personen bijelkaar zetten en ze persoonlijk aan kunnen spreken op hun stijl. Kijk naar voetbal of andere teamsporten en je zult moeten beamen dat talent en ervaring een belangrijker rol spelen. Voor bedrijven en ook voor teams is het hebben van een helder doel en een goede strategie / procedures vaak belangrijker dan of een baas mensen op hun persoonlijkheidsnummer kan aanspreken. Het meest effect hebben managers als ze de juiste systemen voor hun medewerkers ontwikkelen. Maar dat is vaak knap lastig.

Je kunt ook eens de teamtest doen op onze website.
www.changecompany.nl en onder producten de gratis teamtest.
mevrouw FJM Lamers  |   | 
21-02-2007
 | 
12:35 uur
Volgens mij zijn tools als een enneagram beslist wel waardevol en functioneel. Een manager met inzicht in zijn team draagt naar mijn smaak ook zeker bij aan de productie van het team. In het artikel wordt echter gesteld dat de manager niet als een fulltime/amateurprycholoog aan de slag moet om zodoende zijn club succesvol te maken. Er zijn veel meer gebieden waarbij de manager zijn club kan optimaliseren zoals ook boven beschreven is. Ik ben het daar mee eens.
Psychologie en kennis daarover kunnen heel handig zijn, maar het kan ook je gewone gezonde verstand en oordeel aardig vertroebelen, als je echt gaat sleutelen aan vermeende persoonlijkheidskenmerken van je teamleden.
Werner Zandstra  |   | 
17-02-2007
 | 
12:23 uur
Ik ben het mee oneens, het ennegram is een goed systeem. het is de manier om je medewerkers te kunnen motiveren..Het is ook om beter inzicht in je medewerkers te krijgen.Het is een goed manier om een team te vormen.zodra je een goed team hebt,heb je een goed beleid,en een goed bedrijf
Johan Wieles  |   | 
21-02-2007
 | 
17:35 uur
Psychologie op de werkvloer is juist heel belangrijk denk ik alzijde 5 jaar ongeveer gepest te zijn met geweld erbij gebruikt.

de gevolgen voor zijn zo oa

-emotioneler er door
-zelfvertrouwen een enorme deuk opgelopen.

Daarom is psychologie heb zo ptss opgelopen op de werkvloer

Johan Wieles ,www.pestenisgeweld.punt.nl
Marijke  |   | 
21-08-2010
 | 
23:36 uur
Mee eens. Managers willen alles psychologiseren tegenwoordig, want het geeft ze macht/grip op hun medewerkers. Hierdoor verliezen ze echter de effectiviteit van een organisatie uit het oog. Die wordt niet beter van managen op de milimeter van privelevens. Alleen bange managers bestuderen ieder detail van een medewerkers leven/karakter. Goede prestaties beginnen bij respect en het geven van ruimte aan mensen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10