zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Gemakkelijk sneller lezen: kan dat eigenlijk? Ja en Nee!

Door: Wout Plevier,   02-09-2016,   14:29 uur
 

Mensen worden overladen met info en lezen gemiddeld 240 woorden per minuut, met 70 procent begrip. Terwijl het brein met gemak in staat is om 1500 woorden per minuut (of meer) te lezen met 90 procent begrip. Geen probleem als je niets te lezen hebt. Echter de hoeveelheid informatie verdubbelt elke zeven maanden. Geen wonder dat mensen gestresst raken. Ontdek hier de tien chronologische stappen hoe jij ook een snellezer kunt worden.

Wat is mijn relatie met snellezen?


Ik ben Wout Plevier en ik ben al 17 jaar gespecialiseerd in versneld lezen en leren. 13 september start de training Snellezen voor Professionals weer in Utrecht en net als de mensen die daaraan deelnemen, kende ik ook een tijd dat ik overladen werd met informatie en gewoon niet bijgelezen raakte. Ik liep gewoon altijd achter. Op een gegeven moment was ik het zat en dat zijn de beste momenten. In je brein maak je dan de gecommiteerde beslissing om werkelijk het probleem aan te pakken en dus de koe bij de hoorns te pakken.

Nu, 17 jaar later, ben ik op dit vakgebied een echte pro. Ik heb samen met de grondlegger van Snellezen Richard Sutz, onderzoek gedaan hoe je mensen sneller en beter kunt laten leren en lezen. Inmiddels heb ik meer dan 60.000 mensen persoonlijk getraind in snellezen. Ik ben auteur van Win tijd door Snellezen, Co auteur van Snellezen voor Dummies (NL versie) en ontwikkelaar van de leerportel SLiM, waar meer dan 25.000 mensen online hebben geleerd hoe ze kunnen snellezen, versneld kunnen leren, hun geheugen kunnen trainen, mindmappen kunnen integreren in hun werkzaamheden en hoe ze kunnen leren veel tijd te besparen door gericht te focussen. 

Ik vind het een prachtig spel. Vooral omdat ik vroeger heel langzaam las (perfectionist) en vanuit thuis verplicht was te leren (Havo/ Vwo/ HBO/ HBO+). Maar het ging veel te langzaam. Na volgen van diverse trainingen in versneld lezen en leren bij o.a. Iwan Marckmann, Kevin Trudeau, Literacy Company, lezen van honderden boeken, ontdekte ik dat ik eigenlijk van nature een supersnelle lezer ben. Ik had enkel de verkeerde leerstrategie aangeleerd. Inmiddels 17 jaar later heb ik meer dan 5000 boeken gelezen, lees ik gemiddeld tussen de 2500 en 4200 woorden per minuut en mijn begrip ligt langdurig tussen de 75-90%. Ook gebruik ik techniek als autoresponders, workflowprogramma's en een handige Virtual Assistant om snel de juiste informatie te krijgen en af te handelen. Maar ook SLiM! zaken te automatiseren. Het resultaat: het voelt persoonlijk aan, het gaat automatisch en bespaart veel tijd en de documenten die ik moet lezen, lees ik dan ook ultra snel. Werk is nooit af, informatie ook niet maar ik heb nu wel significant meer grip en overzicht... en dat is heel fijn.
 
Niet iedereen kan leren snellezen 
Ik heb ontdekt dat niet iedereen dit kan, wil of moet leren. Het vergt namelijk veel discipline, heel goede begeleiding en vooral ook doorzettingsvermogen om het direct en overal consequent toe te passen. Daarom dient elke beginnende cursist minimaal 40 dagen te trainen om het tot 2e natuur te maken. 

Voor wie is het echt moeilijk om aan te leren: 
  • mensen die zwaardere vorm hebben van dyslexie
  • mensen die motorisch lezen
  • mensen die overmatig detaillisme/ perfectionisme vertonen
  • mensen die niet bereid zijn hun oude manier van lezen en leren los te laten
Wat is het resultaat als je er voor gaat?
Als je er voor gaat, dan zul je gemiddeld 3-6 keer sneller lezen (van 1/2 pagina naar 1,5 - 3 pagina's per minuut), je begrip stijgt naar 90 procent en je kunt je langdurig herinneren wat je hebt gelezen. Ook worden je analyses beter, krijg je meer plezier in lezen en bespaar je gewoon veel tijd. Enerzijds omdat je sneller leest, anderzijds omdat je veel duidelijker belangrijke zaken van onbelangrijke zaken kunt scheiden. Je bespaart ook tijd, doordat je de wereld om je heen gaat zien als een wereld vol met aparte informatiekanalen, die je regisseert vanuit 1 centrale lijst. Dit levert je rust, overzicht en gemiddeld 67% tijd op.

Wat is de succes strategie voor snellezen?

 1    Motiveer jezelf: stel actief doelen en vragen voordat je begint met lezen. Je activeert hiermee je Reticulair Activeringssysteem. Dit zorgt ervoor dat je onbewust overal belangrijke zaken effectief waarneemt.

 2    Kijk vanuit een brede perifeerblik: mensen gebruiken slechts 20% van hun blikveld tijdens lezen. Ze zien enkel wat recht voor hen verschijnt. Ze bewegen hierdoor ook vaak hun hoofd wat de interne stem "aanzet". Schakel dus je 100 procent blikveld "aan".

 3    Ontspan door rustig laag te ademen. Het effect is dat je brein een rustigere hersengolf zal produceren, waarin uw alertheid en ontspanning optimaal zullen zijn.

 4    Neem een actieve leeshouding aan: zit rechtop met de voeten stevig op de vloer. De afstand tot je leesmateriaal is veertig tot zestig centimeter. Mensen zitten vaak te dicht op hun leesmateriaal, waardoor lezen enkel mogelijk wordt vanuit centrale blikveld. Onderuitgezakt lezen leidt echter weer tot slapen!

 5    Scan en skim de tekst: voordat je begint met lezen, verkent je het leesmateriaal. Focus op waarnemen van kopjes – subkopjes – inleidingen- centrale vragen – samenvattingen en de eerste en laatste regel van elke alinea. Onderzoek hoe de tekst is opgebouwd. Hanteer vijf tot zeven seconden per pagina.

 6    Stel actverende vragen en verwerk deze bij voorkeur in een visueel schema zoals een mindmap. Je brein is nu geheel bewust en onbewust geactiveerd om informatie waar te nemen, te associëren en op te slaan in je lange termijngeheugen.

 7    Bepaal je leesroute en leesmodus: volgens welke route lees je de tekst dadelijk? We hebben allemaal geleerd van boven naar beneden en van voor naar achteren, terwijl een eigen route vaak veel effectiever werkt om begrip te krijgen. Varieer daarbij in leessnelheid. Op basis van doel en moeilijkheidsgraad stem je je snelheid en begrip af.

8    Snellees de tekst: sla een pagina om en bepaal eerst waar je de tekst zult samenvatten. Beginnend snellezer: lees met een pointer. Geleid je ogen vervolgens over de tekst heen met een Z- of een S-beweging via de pointer. De tekst die boven uw pointer verschijnt is continue scherp. Gevorderde snellezer: beweeg je ogen ritmisch door het midden en focus op waarnemen van zo'n groot mogelijke logische clusters van woorden. 

9    Kijk aan het einde van het blok tekst weg naar een punt zes tot tien meter van je vandaan. Ontspan je ogen en vat in eigen woorden samen wat je hebt gelezen. Visualiseer hetgeen je gelezen hebt. Kijk vervolgens terug naar de tekst en markeer de belangrijkste woorden en sta nog even stil bij zaken, die je belangrijk vond of data die je gemist hebt. Verwerk je bevindingen mogelijk nog in een aantekening. De kunst van snellezen is 1 ding tegelijk doen met hoge mate van focus! 

10    Ontspan en ga iets anders doen. Herhaal vervolgens wat je gelezen hebt en deel dit door middel van een gesprek, schrijven van een email of rapportage. Gebruik je aantekening als steun bij herinneren!

Elke stap die je uit de strategie weglaat, wij noemen het ons Master Read Systeem, vermindert je snelheid en begrip. Je brein houdt namelijk van leren in laagjes en van meer visueel leren. Daarbij dienen alle zintuigen aan te staan en mee te werken. Om dit te kunnen leren dien je heel veel verschillende soorten oefeningen te doorlopen gericht op doelbepaling, skimmen, ademhaling, oogspiertraining, snellezen, tempelen, geheugentraining, mindmaptraining en life hacking. Door deze leuke oefeningen en het bijkomende resultaat, vinden onze deelnemers Snellezen voor Professionals altijd "een van de leukste trainingen die ze ooit hebben gevolgd".

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Ik heb last van informatieoverload en probeer grip te krijgen op mail, rapporten en sociale media.
 
Ja
Nee
Een beetje
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10