Rijke mensen als Branson en Zuckerman zeggen dat passie de sleutel is voor hun succes. Dus: als je ook succesvol wilt zijn, moet je je passie volgen. Dat zou eenvoudig zijn, dat kan iedereen. Maar waarom zijn dan al die kunstenaars niet succesvol? Die deelnemers aan Heel Holland Bakt? Waarom worden al die jonge, hard trainende voetballertjes dan geen succesvolle profs?
Er zijn er steeds maar een paar die winnen. De verliezers hebben misschien wel meer passie in hun lijf, maar dat blijkt toch onvoldoende.
‘Wat is je passie?’ Het is een on-Nederlandse vraag, die managers steeds vaker stellen aan hun medewerkers in een gesprek over de toekomst van deze medewerkers in het bedrijf of als ze ‘boventallig’ dreigen te raken. Het is ook een vraag die kinderen horen als ze niet weten welke vervolgopleiding te kiezen. Alsof je eruit bent als je weet wat je passie is. Dan begint het pas. Als je werkelijk wilt doen wat je het liefste doet, is het van belang hard te werken om de kansen op succes zo groot mogelijk te maken. Een gepassioneerde visser vangt geen vis in de vijver bij ons achter het huis. Hij zal zich moeten verdiepen in alles wat met vissen te maken heeft om te bepalen op welke plaats, wanneer en hoe hij de meeste kans maakt om een succesvol visser te zijn.
Wat is er eerst?
Het zijn de succesvolle mensen die geïnterviewd worden, en zij hebben het begrip ‘passie’ in de ether gegooid. Misschien is het wel andersom, moet je eerst succesvol zijn om passie te laten groeien, en verdampt de passie als je iets doet dat niets oplevert en frustreert. Nu ik een succesvol drummer ben voel ik ineens veel meer passie voor drummen dan toen ik nog in mijn eentje zat te ploeteren achter mijn drumstel op zolder.
Meer dan gewoon je werk doen
In het werk moet je tegenwoordig gepassioneerd zijn, anders ben je geen toegewijd medewerker. Je kan niet meer zeggen dat je gewoon werkt omdat je er plezier in hebt, of omdat je er je hobby mee betaalt. Veel mensen zijn in hun vrije tijd gepassioneerd fotograaf, schilder, hardloper, muzikant en weten dat ze niet goed genoeg zijn om er hun hypotheek mee te kunnen betalen, of dat ze niet van zo’n klein salaris willen leven. Lijkt me helemaal niet verkeerd, en dat betekent niet dat je geen goede, toegewijde, loyale medewerker kan zijn.
De 100.000 euro vraag
Ik krijg wel eens de indruk dat medewerkers regelmatig lastig gevallen worden met de vraag: ‘wat is je passie’ en is het moeilijk je met goed fatsoen aan deze hype vraag te onttrekken.
Ervaringen?
Vroeger deden we dat gewoon tegen een boom, of tegen een kerk of gemeentehuis. Tegenwoordig mag dat niet meer. Wildplassen heet dat, en je kunt er een stevige bekeuring voor krijgen. Wat nu? Waar kun je dan nog je plassie kwijt? Neem het heft in eigen hand, zoek een café op, bestel een trappist en breng een bezoek aan het toilet. Klaar is Kees.