De beste wensen voor 2015! I Hoe gaat het met u? Heeft u nog steeds de rust en het overzicht op uw werk of loopt u achter? Dit artikel geeft u 10 tips en een leuke instructiefilm hoe u snellezen en productief werken kunt toepassen. Dit geeft u snel meer controle. Ik coach nu 15 mensen om hierop succesvol te zijn en hun goede voornemens eens echt te realiseren. Ik wens u hetzelfde toe. Veel plezier!
Hoeveel informatie moet u per week verstouwen?
Kunt u dit snel en behoudt u rust en overzicht?
Of bent u met regelmaat gestresst?
Hebt u goede focus om rustig tot de beste resultaten te komen?
Dat kan namelijk echt anders. We hebben het enkel nooit van iemand geleerd. Ik startte pas op mijn 33e met snellezen en snelleren. Inmiddels lees ik 10 pagina's per minuut, heb ik meer dan 4700 boeken gelezen (terwijl ik vroeger een hekel had aan lezen) en als kroon op mijn 14 jarige ontdekkingsreis heb ik onlangs al mijn oud docenten van mijn HBO opleiding getraind in bezield en versneld lesgeven met behulp van breintechnieken. En dat was superleuk.
Voor nu: u vindt hier de 10 basisvoorwaarden en een leuke korte video van 5 minuten. U kunt eerst de video kijken en dan de 10 stappen nog eens doorlezen. Als u weinig tijd hebt, bekijk dan enkel de video of lees enkel de tekst. U kunt dan ook goed vooruit!
Wat zijn de randvoorwaarden om het goed te leren?
1) Singletask
U bent eraan gewend geraakt dat u de woorden hoort tijdens het lezen, of u springt terug of treuzelt als u leest. U gaat er nog niet met volle overgave voor zitten om zo veel mogelijk informatie uit een te lezen tekst te halen. Om een snellezer te kunnen worden, moet u uw gewoonte om langzaam te lezen overboord gooien en uzelf beloven op een hele nieuwe manier te gaan lezen. Dit is de grootste aanpassing die u dient te maken. Laat uw perfectionisme, gemakzucht, streben, overdenken, overmatig analyseren en sprinkhanengedrag los. Ruil dit in voor 1 ding tegelijk doen en afmaken. Word een meester in singletasking!
2) Focus als een laserstraal
Snellezen vereist meer herseninspanning, concentratie en doorzettingsvermogen van de lezer. Om te kunnen snellezen, moet u zichzelf intens concentreren om, naast de woorden, ook af te stemmen op de gedachtegang, redenatie en op de strategieën van de auteur. U moet tijdens het lezen onderscheid maken tussen het hoofdonderwerp en de details. U weet wat uw leesdoelen zijn en om deze te bereiken, bepaalt u zelf wanneer u vertraagt en wanneer u weer versnelt. Concentreer hierbij niet door te fronzen en uzelf af te sluiten van uw omgeving. Hierdoor wordt u juist afgeleid. "Denk niet aan een blauwe olifant". Focus u door terwijl u leest bewust te blijven van de omgeving. Voordat u begint checkt u of u de hoeken van de pagina kunt waarnemen, terwijl u naar de startzin kijkt. Uw ogen staan daardoor wat breder en het wordt gemakkelijker om de tekst waar te nemen en te begrijpen. Deze staat lijkt op dagdromen. U bent alert en toch ontspannen.
3) Zien, niet zeggen
De meeste mensen vocaliseren tijdens het lezen (ze horen de woorden als ze deze op de pagina zien staan). Vocaliseren vertraagt. Als u een snellezer wilt worden, is het dus essentieel dat u de woorden ziet en zich meer daarop concentreert dan op de stem in uw hoofd. Om te voorkomen dat u de woorden 4) Spring niet terug Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen. Mensen hebben verschillende redenen om terug te springen, maar wat deze reden ook is, het verlaagt uw leessnelheid en vermindert uw begrip. Om te voorkomen dat u terugspringt, moet u simpelweg zorgen dat u de neiging onderdrukt. Bepaal tot welk blok tekst u zult lezen en lees dan ook door tot dat einde. U zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als u wel dacht. Uw focus wordt hierdoor beter omdat u uzelf verplicht alles binnen een keer waar te nemen.
4) Spring niet terug
Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen. Mensen hebben verschillende redenen om terug te springen, maar wat deze reden ook is, het verlaagt uw leessnelheid en vermindert uw begrip. Om te voorkomen dat u terugspringt, moet u simpelweg zorgen dat u de neiging onderdrukt. Bepaal tot welk blok tekst u zult lezen en lees dan ook door tot dat einde. U zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als u wel dacht. Uw focus wordt hierdoor beter omdat u uzelf verplicht alles binnen een keer waar te nemen.
5) Verbreed uw blikveld
Een van de belangrijkste doelen van snellezen is het vermogen meerdere woorden tegelijk te lezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet u uw blikveld verbreden (het aantal woorden dat u zowel horizontaal als verticaal op de pagina kunt lezen). Hoe meer woorden u tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller u kunt lezen. Een goede snellezer kan tien tot veertien woorden tegelijk in zich opnemen. Leer uzelf aan om tijdens het lezen minimaal vier woorden tegelijk in u op te nemen. Dit kunt u doen door de woorden niet als geluiden, maar als afbeeldingen te zien en te verwerken en door uw blikveld letterlijk te verbreden. Probeer om zinsdeel voor zinsdeel of zelfs zin voor zin te lezen, in plaats van woord voor woord. Focus daarbij op logische woordgroepen. Deze zijn direct herkenbaar en vergeet u ook niet meer. Bv: Er staat een bruin paard / in een groene wei / waar blauwe bloemen groeien.
6) Beschouw voor!
U kunt uw leessnelheid verhogen, door een tekst voor te beschouwen. Kijk voor u een boek gaat lezen eerst naar de inhoudsopgave en de index. Als u een artikel gaat lezen, kijk dan eerst naar de koppen, onderkoppen, bijschriften, grafieken en schema’s en lees citaten. Door voorbeschouwen ziet u de tekst een keer extra. Uw brein houdt van gelaagd leren. Daarnaast kunt u dan bepalen hoe, hoe snel en volgens welke route u de tekst leest. Telkens als u een pagina omslaat kijkt u ook even vooruit. U bepaalt dan telkens: ik lees het wel of niet. Ik lees het globaal of gedetailleerd. Dit wordt mijn route door de tekst. Dit bespaart u 25% tijd.
7) Varieer uw leessnelheid
Dat u een supersonische snellezer bent, betekent niet dat u altijd met de snelheid van het licht leest. Weten wanneer u langzamer moet lezen en wanneer u kunt versnellen is een onderdeel van het snellezen. Als u bij een ingewikkelde passage of alinea komt die meer dan de normale hoeveelheid concentratie vereist, ga dan wat langzamer lezen. Lezen is niet zozeer het zien van woorden op de pagina, maar het begrijpen van woorden en soms moet u vertragen om de woorden te kunnen begrijpen. En als u vervolgens bij een passage of alinea komt die minder van uw concentratie vergt, dan gaat u gewoon weer op volle snelheid verder. De snelheid zal voor snellezers minimaal twee keer zo snel zijn dan hun conventionele snelheid.
8) Zoek de hoofdpunten
U kunt niet een snellezer en een pietje precies zijn. Als u teveel aandacht besteedt aan details of teveel waarde hecht aan minder belangrijke argumenten, hebt u wellicht meer moeite met het herkennen en begrijpen van het hoofdonderwerp. Probeer te achterhalen hoe het materiaal rond het hoofdonderwerp is opgebouwd en als u het belangrijkste onderwerp hebt gevonden, stort u daar dan op. U hebt tot doel te achterhalen wat de boodschap van de auteur is, niet het onderwerp tot in detail te beheersen.
9) Gebruik de oogveeg
Als u aan het eind van een regel komt en naar de volgende regel moet gaan, blijf dan niet dralen — veeg snel met uw ogen over de volgende regel. Dit verhoogt uw leessnelheid en versterkt het gevoel dat u haast hebt, wat u bij het snellezen nodig hebt. Onthoud! Als u leert snellezen, kunt u een aanwijzer gebruiken waarmee u snel en direct naar de volgende regel kunt gaan. Ik raad u echter af lang gebruik te maken van een aanwijzer. U ontwikkelt snel genoeg de gewoonte om met uw ogen over de volgende regel te vegen en kunt de aanwijzer dus snel aan de kant leggen.
10) Beweeg de ogen door het midden Lukt bovenstaande punt goed, wen uzelf dan aan door het midden te lezen. Kijk maar naar het volgende getal 0735225656 is moeilijker van links naar rechts dan door het midden kijken en de zijkanten meepikken 0735225656 ! Hetzelfde geldt voor snellezen. Kijk door het midden en geleid eerst met een pointer uw ogen, terwijl u de linker en rechterkolom in uw perifeer meepakt. Krijg zo meer rust en overzicht. U kunt dit oefenen met de subtitels van een film. U hoort dan meteen of u het correct hebt gezien. Kijk daarvoor precies in het midden van 2 regels en neem de onder- en bovenliggende regel in 1 keer waar. Mogelijk moet u iets meer "dromen" naar het beeld. U concentreert niet, en fronst niet en beweegt ook niet van links naar rechts. U blijft gewoon rustig hangen in het midden van de 2 zinnen. Oefening baart de kunst.
Werkt het ook bij digitaal lezen vanaf tablet/smartphone/ pc?
Jazeker, enkel gebruikt u hierbij niet de aanwijzer. U leest door het midden, meerdere regels tegelijk en focust daarbij op zien van de logische woordgroepen. De informatie beklijft door goede precisievragen, regelmatig samenvatten in eigen woorden en door gebruik van goede geheugentechnieken.
Conclusie
Zo gezegd: snellezen is niet "the holy grail". Snel onderscheid kunnen maken tussen wat wel en niet belangrijk is, de belangrijke stukken snel kunnen begrijpen, opslaan en verwerken en aequaat aanwenden wel. Het maakt het onderscheid tussen bijzijn en achterlopen, tussen goed geinformeerd zijn en maar wat doen, tussen ontspannen overzicht hebben en gestresst werken.
Cadeautje
Vond u het interessant en wilt u zichzelf uitdagen eens ECHT de goede voornemens te laten uitkomen.
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656
https://woutplevier.nl
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.