De mens is een groepsdier. We hebben elkaar nodig om te overleven, samenwerking zit in onze genen. Maar vrouwen zijn daar toch net een stukje beter in dan mannen.
Hoewel we sinds de oertijd een flinke ontwikkeling lijken te hebben doorgemaakt, vertoont de mens nog veel trekken van onze voorouder, de jager-verzamelaar die vanaf 200.000 jaar geleden op deze aardbol rondloopt. Net als die voorouder leven wij bijvoorbeeld in groepen, en werken we samen om bepaalde doelen te bereiken. Een mammoet of een tijger versloeg je niet in je eentje, daar had je de hulp van anderen voor nodig. En als je een keer niets gevangen of verzameld had, kreeg je toch te eten. Want wie weet had jij de volgende keer wel pech.
Genen
Dit zorgen voor elkaar en die samenwerking zit in onze genen, en dat verklaart voor een belangrijk deel waarom de mens zo’n succesvol dier is geworden. Toch zit er ook nog iets anders in onze genen. Die genen zijn namelijk zelfzuchtig, willen overleven en als het enigszins kan zich vermenigvuldigen. Dat betekent dat wij mensen ook altijd op zoek zijn naar de beste partners, en we ons proberen te onderscheiden van anderen.
In de tijd van de jager-verzamelaar kon je je vooral onderscheiden door succes te hebben in de jacht of doordat je met de goden kon praten. Maar toen de mens de landbouw uitvond, werd bezit (landbouwgrond, grootte van de kudde, goud, aantal slaven…) opeens een onderscheidende factor. Dat verklaart waarom we zo druk in de weer zijn met wie de grootste auto heeft, hoeveel vierkante meter je appartement in New York telt en welke plek je bezet op de Quote 500.
Ego’s
Deze neigingen, de behoefte om je te onderscheiden en de natuurlijke neiging om samen te werken, zitten allebei in ons. Bij mannen is die eerste neiging naar status, bezit en dergelijke echter sterker ontwikkeld dan bij vrouwen (uiteraard sterk generaliserend). Dat is ook niet zo verwonderlijk, want mannen hebben nu eenmaal meer kansen om hun genen te verspreiden dan vrouwen. Zij zullen zich daarom meer willen onderscheiden van andere mannen dan vrouwen.
Bij samenwerking in teams zit die neiging om je te onderscheiden ons echter nogal in de weg. Wie goed wil samenwerken, moet het eigenbelang namelijk opzij zetten voor het gemeenschappelijke belang. Van nature kunnen vrouwen dat dus beter dan mannen. Daar kunnen wij ook niet zoveel aan doen.
Wil je dus goed een functionerend team: neem meer vrouwen aan. Zorg in ieder geval voor een goede verdeling tussen mannen en vrouwen, zodat de mannen en hun ego’s niet de overhand krijgen.
Over de auteur:
Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs, De Organisatiefilosoof, De Zinmakers en De Laatste Manager. Ben helpt organisaties met het goede gesprek en met een gedragen verandering. Meer informatie vindt u op benkuiken.nl
Tja, zoals je aan de titel van een van mijn boeken kunt aflezen, houd ik niet zo van regels. Ik denk dat het gewoon business wise verstandig is om meer vrouwen aan te stellen en te zorgen voor een evenwichtige verdeling, ook in je raad van bestuur en raad van toezicht.