Ik start deze week met een talentontwikkelingsprogramma voor high-potentials. Een van de belangrijkste breinwetten is dat men het beste leerresultaat behaalt als het denkproces, het leergedrag, en de omgeving op één lijn samenwerken. Kortom: Iedereen zet zich 100% samen in om voor het beste resultaat te gaan. Hoe krijgt u dit voor elkaar? Leefregels en principes zijn het antwoord. Leer hoe u een droom of koers van idee tot realiteit maakt en uzelf en uw team(s) kunt empoweren!
Trainingen hebben vaak te laag effect!
Hoe vaak zien we niet dat in-company trainingen te weinig effect hebben? Dit komt vanuit mijn perceptie enerzijds door de eendimensionale manier waarop de trainer de training verzorgt: modellen, theorie, oefening, evaluatie. Anderzijds komt dat doordat de deelnemer niet 100% voor zijn opleidingstraject gaat. In het geval van mijn talentontwikkelingsprogramma signaleer ik nu al compleet het tegenovergestelde: ik krijg deze week een groep met supergemotiveerde high-potentials. de manager en teamleden zijn heel erg betrokken en benieuwd wat het opleidingstraject hen samen gaat brengen. Gaaf! Tijd om als trainer eens alles uit de kast te trekken.
Talentontwikkeling als inspiratiebron
Geïnspireerd door de training die ik ga draaien, volgt hier een leuke korte opdracht om uw eigen leefregels te ontwerpen. U kunt dit ook uitvoeren met uw team: het resultaat is dan het gedragsprotocol van uw team. Het leuke hieraan is dat dit geen loze zinnen zijn. Voor mij vormen ze mijn leefstrategie, waarop ik gecoacht kan worden en waarmee ik mezelf elke dag opnieuw kan uitdagen. Ik vertrouw erop dat ze u ook kunnen helpen.
Alles begint met energie: een idee, droom of creatie Ik geloof dat alles begint met energie. Als mensen passie en drive hebben om ergens voor te gaan, dan is het begin gemaakt. Het enige dat u dan nog nodig hebt is:
een goed plan;
duidelijke doelen met een realistische tijdlijn;
gecommitteerd gedrag om elke dag actief te werken aan het tot leven wekken van uw droom;
focus om uw aandacht op dit onderwerp te blijven houden;
een goede strategie;
regelmatige evaluaties om te zien of u nog op het goede pad zit;
een omgeving die u inspireert, stimuleert en soms confronteert om het beste uit uzelf te blijven halen.
Korte opdracht
In de volgende korte opdracht onderzoekt u welke eigenschappen u nodig heeft om uw talenten te activeren om het beste en het mooiste uit uzelf en uw omgeving te halen.
Taak 1: definieer 10 leefprincipes die volgens u een talent om kunnen zetten in een droom.
Mijn eigen top tien is op dit moment:
Continu open staan voor nieuwe impulsen, andere culturen, nieuwe mensen en blijven ontdekken waar ik passioneel en bevlogen over ben.
Mijn huidige droom elke dag visualiseren en aanscherpen en een duidelijk beeld vormen en zien, wanneer ik succes zou ervaren bij het realiseren van mijn droom.
Doelgericht werken aan het realiseren van de droom door het volgen van een concreet plan.
Mezelf 100% committeren aan dit plan (dit gaat automatisch).
Er elke dag mee bezig zijn. Elke dag zet ik concreet stapjes en genereer voortdurend reacties om feedback te krijgen en daarvan te leren. Mijn tijdsindeling is hierop gebaseerd.
Nieuwe paden durven te bewandelen.
'Opgeven is geen optie'
Me niet laten afleiden door de meningen en ambities van andere mensen en omstandigheden en geconcentreerd blijven op mijn doelen.
Zaken echt anders aan te durven pakken en mezelf onderscheiden ten opzichte van mijn omgeving. Ik blijf wel contact houden met de motivaties en behoeften van de mensen in mijn omgeving door open te staan voor en betrokken te communiceren met de hen.
Verantwoordelijkheid nemen. Ik ben en niemand anders is verantwoordelijk voor mijn eigen leven en dromen en ik gebruik al mijn talenten om mijn leven en dromen verder te realiseren: muziek, film, studio, trainers- en coachingsvaardigheden, vitaliteit, sociale interactie met anderen, mijn vermogen anderen te inspireren.
Deze punten gelden voor mij als trainer, coach en entertrainer en zijn ook toepasbaar binnen mijn organisatie. Ze zijn samen de drijfveer achter mijn huidige talentshow de BrainBoost Experience: multidimensioneel entertainment om managers en teams te inspireren het allerbeste uit zichzelf te halen en vol in actie te komen.
Proactief gedrag is de sleutel!
Is succesvol koersen werkelijk zo eenvoudig? U merkt het al: om blijvend succes te hebben is dus een bepaalde mate van proactief gedrag een belangrijke factor. Veel mensen praten en denken na over dromen, maar een droom en ook talent komt nooit tot leven door deze continu te analyseren. Een droom moet u doorleven! Dit geldt ook voor waarden. Waarden van een organisatie komen nooit tot leven als leidinggevenden deze niet actief in eigen gedrag uitdragen naar de medewerkers.
Waarom gaan we niet voor onze hoogste droom? Slechts weinigen hebben het lef om vol voor hun droom of de ambitie van een team of organisatie te gaan. Mensen houden over het algemeen van veiligheid en de gemiddelde mens leeft graag in zijn comfortzone. U weet dan immers wat u hebt en loopt weinig risico. Veiligheid is af en toe best fijn maar u ontwikkelt er geen zelfvertrouwen door. Iets doen waar u best lef voor moet laten zien, het toch doen en succes boeken, leidt onvermijdelijk tot meer zelfvertrouwen!
'It is in the face of risk, that humans realise what they’re really made of.' Wout Plevier en Iwan Marckmann topcoachprogramma 2011.
Gelukkig is het leven zo ontworpen dat mensen door het doolopen va"n levensfases gedwongen worden met enige regelmaat toch uit deze comfortzone te stappen en hun ambities, wensen en verlangens te stretchen.
Hebben mensen eigenlijk een vrije keuze? National Discovery Channel zond in december 2013 de documentaire Through the Wormhole" uit met Morgan Freeman als presentator. Men liet zien dat uit onderzoek blijkt dat mensen nog steeds 'dieren' zijn die liever veilig meebewegen in het grote systeem dan dat ze de vrijheid van eigen keuzes voorop stellen. Op basis hiervan kon men menselijk gedrag heel accuraat door middel van wiskundige analyses voorspellen: uitbreken van economische crises, oorlogen, sociale tendensen enzovoorts.
De invloed van onze maatschappij op pro actief gedrag
Wellicht maakt onze maatschappij dat we minder denkend en zelfsturend worden. Men stuurt in bedrijven veelal op cijfers en resultaten en (te) weinig op ontwikkeling van talent, passie, hartskeuzes en goed samenwerken. Het ego van menig bestuurder en directielid gaat nog steeds voor eigenbelang en te weinig voor duurzaam generiek belang. Dit werkt voor de organisatie wellicht op korte termijn om te overleven, winst te maken en te groeien. Echter voor het brein en de ontwikkeling en motivatie van individuen en teams is het op middellange en lange termijn funest. Uit recent onderzoek blijkt dat daardoor de koersen van bedrijven enorm slecht te voorspellen zijn.
Geen invloed?
Het lijkt alsof we daar weinig invloed op kunnen uitoefenen. Lijkt, omdat het te groot en daardoor onvatbaar wordt. Ik inspireer u daarom graag met het idee dat een revolutie altijd start met een idee, de droom en persoonlijke ambitie van een individu om het anders te gaan doen. Het is dus veel sterker om uw ambities, dromen en wensen uit uw eigen persoonlijkheid te halen in plaats uw invloed te laten bepalen door de mening, percepties van derden. U mag uiteraard wel inspiratie opdoen bij anderen. Dit brengt u vaak weer op nieuwe ideeën. Als u de basisbeslissing maar bij uzelf houdt. Kortom u durft voor uw ideeen en dromen te gaan staan en uw leven erop in te richten. U gaat voor de hoogste vorm van zelfontplooiing.
Hoe doet u dat?
Wat houdt pro activiteit dan precies in en wat is de relatie met zelfsturing? Iemand die proactieve initiatieven ontplooit, daagt de bestaande ‘status-quo’ uit, vraagt naar het ‘waarom’ van zaken en anticipeert op kansen. Dit soort gedrag is belangrijk om beweging te krijgen maar wil niet automatisch zeggen dat het direct het resultaat oplevert wat u wenst. Het vergt vaak ook wat lef. Uw talenten, parate kennis, expertise en een ondersteunende omgeving helpen allemaal bij het bereiken van uw doelstellingen en dromen.
De basis voor dit proactief gedrag is zelfsturing. Als u proactieve initiatieven wilt ontwikkelen, moet u zelf het pad uitstippelen dat naar uw doel leidt. Uiteraard mag u uw omgeving daarbij inschakelen. Die helpt meestal graag. Ook de criticasters kunt u mobiliseren, door de waarheid en kansen in hun feedback te signaleren.
Conclusie
Ik daag u uit de bovenstaande opdracht uit te voeren. Laat aan uzelf zien dat u pro actief bent. Deel dan hier uw conclusie. De leukste inzendingen ontvangen het audiobestand Concretiseer uw droom!
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656
https://woutplevier.nl
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.
Helder, concreet en doorgrond stuk dat ik vanuit mijn eigen praktijk dubbel en dwars kan onderstrepen.
Voor mij persoonlijk komen een aantal van de leidende principes overeen met die van Wouter. Zelf maak ik echter niet of nauwelijks gebruik van een plan.
Ik ervaar dat zolang ik mijn droom en roeping in mijzelf levend hou - regelmatig terugkeer naar mijn innerlijke stem en daar trouw aan blijf - de werkelijkheid zich manifesteert in een wijze die in lijn ligt met mijn pad.
Dat vraagt paradoxaal genoeg dat ik mijn droom ook weer los kan laten en gewoon durf te vertrouwen in de dingen die ik dagdagelijks doe en onderneem. Hoe ver die ook van mijn droom lijken af te wijken.
Waarbij ik mij elke keer weer verwonder hoe concreet de externe realiteit mijn vage innerlijke cocktail aan dromen etc. vormt en realiseert. Overigens nooit zoals ik het in mijn hoofd had voorgesteld.
Wouter dank voor deze parel en ik kijk uit naar je volgende artikel!
Ogenschijnlijk ben je dus goed alligned. Intuitief reageren kan heel goed werken als je goed in verbinding staat met je gevoel en ook aandacht kan geven aan de dingen waar je brein naar toe gaat. Immers stel je voor dat alles waar je aandacht naar toe gaat zou kunnen intepreteren en vandaaruit krachtige beslissingen kunnen nemen, zou je dan sneller beter alligned raken en ingetuned en in verbinding met je omgeving. Mmmmmm interessante vraag.
De leefprincipes werken voor de meeste mensen beter omdat gedachten vaak de vrije loop en daarmee overhand nemen.
Groetjes Wout
Menno Dijkstra
|
|
16
-
01
-
2014
|
08
:
20
uur
Geweldig artikel. Heb weer wat tips
( inspiratie ) gekregen om mijzelf te verbeteren en mijn medewerkers sterker te maken.
Men denkt wel eens dat (Executive) 'talent', of de 'High Potentials' in een bepaalde reichting te duwen is. Steeds vaker blijkt dat helemaal niet zo het geval.
Men heeft geen idee doorgaans van de 27 jaar regel. Een persoon is doorgaans pas op zijn 27e levensjaar volwassen te noemen. uiteraard is de ene wat vroeger dan de ander.
Tot die tijd is men vooral lekker met zichzelf bezig en zoveel mogelijk de 'leukere' dingen van het bestaan. Hun 'attention span' groeit in die tijd en is dan pas rond die tijd volledig te benutten.
Talent
Het woord word te hooi en te gras tevoorschijn gehaald. In 90% van de gevallen ziet men de cumulatie opleiding, wens en genomen professionele werkrichting als indicatoren talent te bepalen. Ik wil het dan hier even niet hebben over allerhande assesment methodieken.
Het vreemde is dan telkens wel weer dat in artikelen als deze word beschreven hoe dat 'Talent' nou toch telkens maar weer het beste met bepaalde zaken om zou moeten gaan om....
Ik ken zelf maar enkele echte Talent managers, die op juiste manier met dat talent weten om te gaan. De rest is feitelijk telkens weer een commercieel verhaal. En dat talent? Dat talent is niet geheel achterlijk en weet dat ook.
Wil je het hebben over echt talent, zoek dan naar een klinische methode talent en persoonlijkheid inzichtelijk te maken. Kijk dan in welke richting dat Talent zich werkelijk wil richten en of investeren voor en door dat talent, een zinvolle exercitie is.
Irma Winsser
|
|
28
-
01
-
2014
|
09
:
25
uur
Hoi Wouter,
In mijn beleving is het streven je droom te realiseren van wezenlijk belang. Elke dag ben ik hiermee bezig. Zelf ben ik altijd werkzaam geweest in het onderwijs. Ik had een droom nl. een eigen cafe. Dit heb ik in 2000 gerealiseerd. Na enige tijd toch weer in het onderwijs. Een illusie armer, maar een ervaring rijker. Na enige jaren onderwijs begon het toch weer te kriebelen en besloot ik zelfstandig ondernemer te worden. Heb van te voren in kaart gebracht wat mijn kwaliteiten en competenties waren en ben aan de slag gegaan. Heb doelen gesteld, mijn visie bepaald en ben pro-actief aan de slag gegaan.Dagelijks werk ik met veel plezier en enthousiasme aan mijn doel en droom.
Bijstellen van plannen en het volgen van ontwikkelingen is mij niet vreemd. Het belangrijkste voor mij is dan ook dat je goed moet luisteren, kijken en vervolgens handelen.
Het allerbelangrijkste vind ik PLEZIER. Dus....
SMILE EVERYDAY EN NO LIMITS.
De 27 jaar regel gaat in dit traject op. De high potentials zijn tussen de 33 en 38 jaar en hebben allemaal al meer dan 5 jaar werkervaring. Overigens is de 27 jaar regel ook weer afhankelijk van de persoon. Talent, drive, helderheid over richting, doorzettingsvermogen en motivatie kan op elke leeftijd ontstaan.
In veel gevallen worden talenten gebombardeerd tot talent en in een ontwikkelingsprogramma geplaatst. In mijn geval is dat niet het geval. Ze hebben de ambitie, ze hebben het talent en dat wordt door iedereen erkend. Maar nu komt er iets anders om de hoek kijken: prohibited learning. Men heeft een zwaardere les en uitdaging nodig om het beste uit zichzelf te kunnen laten zien. Daar wordt nu actief aan gewerkt. Dus er wordt eigenlijk heel secuur met dat woord talent om gegaan. Talentontwikkeling is eenvoudig als je snapt hoe het precies werkt. Daarvoor is wezenlijk inzicht in het brein nodig. De klinische methode is 1 manier die mede kan helpen.
@Irma, ik ben het met je eens dat dit een continue proces is. Goed dat je op deze manier jouw talenten ontwikkelt. In kern volgen veel te weinig mensen hun droom en hun werkelijke talent. Talent hoeft dus ook niet altijd iets direct met je werkt te maken te hebben en de ontwikkeling kan toch gebruikt worden om medewerkers te stimuleren 100% tevreden te werken. Help een ander met zijn droom en vaak betaalt dit zich dubbel en dwars terug. Zoals Monsterboard die een medewerker hielp in zijn droom om zanger te worden en daarvoor alle kanalen aanschakelde. Gaaf hoor!
Bij toeval stuitte ik op bovenstaande bijdrage. Ik wil je graag mijn complimenten geven! Het is de uitdaging om naar ons 'inner voice' te luisteren!! Jouw bijdrage biedt dan ook veel herkenning!
Graag bericht ik je over het zeer bijzondere boek van Leo van der Hoeven, getiteld Boek Opstaan in het donker (subtitel Wake up Hero!).
Zijn biografie gaat over bovenstaande thema's, over business, geld, succes, the sky was the limit, daarna meerdere grote tegenwinden.... wat leidde tot de grote ommezwaai in zijn, ons leven!
Voorheen adviseerde Leo als succesvol Personeels- en Organisatieadviseur zo'n 100-tal organisaties in Nederland. In het hier en nu ontvangen we regelmatig in ons Guesthouse in Mallorca, directeuren, managers uit Nederland voor een compact Coachingsprogramma. Afijn, ik begrijp dat is van jou ook een activiteit!
Boek Opstaan in het donker, wordt door lezers een pageturner genoemd, en ontving al veel lovende kritieken. Lees hiertoe de reviews op Managementboek en op bol.com.
Het boek krijgt de hoogste score van 5 sterren.
Een grote aanrader dus om te lezen!
Wij vernemen na het lezen zeer graag de bevindingen.
Ik wens je met jouw activiteiten veel succes toe!!
Hartelijke groet vanaf Mallorca,
Petra van der Hoeven
(PR & Marketing boek Opstaan in het donker)