zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

45. 000 managers hebben het bewezen. . . Iedereen kan snellezen:)

Door: Wout Plevier,   08-01-2014,   20:09 uur
 

Mensen worden steeds meer overladen met informatie. Ook multitaskt men zich door het werk heen. De 1-focus-methode en snellezen voor professionals zijn hiervoor de perfecte remedie. Als u succes wilt boeken bij snellezen dan is het belangrijk dat u de onderstaande 10 pijlers van het Master Read System aanhoudt. Ze zorgen ervoor dat u uw oude leesgewoonten loslaat en inwisselt voor nieuwe (betere) gewoonten.

Pas dit systeem elke keer als u leest systematisch toe. Alleen op deze manier wordt het een routine en daarmee voor u een tweede natuur. Uw brein activeert dan bij de gedachte aan lezen automatisch de snelleesstrategie.



Zorg altijd voor een optimale leesomgeving: een rustige omgeving met voldoende (natuurlijk) licht en de juiste materialen binnen handbereik.
 
1.U begint pas met lezen als u gemotiveerd bent. Verminderde motivatie verzwakt uw focus en daarmee uw leessnelheid. Uw brein wil tijdens het lezen interessantere dingen doen en is er niet helemaal bij. Bent u niet gemotiveerd, activeer uzelf dan door het stellen van vragen.  Dit mogen algemene vragen zijn maar specifieke en persoonlijke vragen werken nog beter! Ook triggervragen over de schrijfstijl van de schrijver zorgen voor goede focus. Bijvoorbeeld:
  • Waar gaat het over?
  • Welke details zijn belangrijk?
  • Hoe kan ik de methode in 3 gebieden van mijn werk direct toepassen?
  • Welke drie fraseringen kloppen geheel niet?
  • Welke 5 tips geef ik de schrijver als ik hem tegenkom?
 
Door uzelf triggervragen te stellen activeert u uw brein om het antwoord op deze vragen te vinden en daarmee activeert u ook uw focus. 
Snellezen leer je bij Wout Plevier
 
2. Kijk vanuit een breed blikveld naar de tekst. U ziet dan letterlijk meer en bent daardoor in staat de grotere en logische woordgroepen in u op te nemen!
 
3. Ontspan en breng uw ademhaling omlaag. U kunt hiervoor een aantal dingen doen. Leg bijvoorbeeld uw hand vijf centimeter onder uw navel op uw buik. Adem langzaam in de richting van uw hand.
 
4. Ga rechtop zitten met beide voeten stevig op de grond. Houd uw hoofd recht en houd het leesvoer recht voor u op een afstand van 40 à 60 centimeter, bij voorkeur in een hoek van 45 graden ten opzichte van uw tekst.

Expert Snellezen Wout Plevier
 
5.Verken de stof voordat u gaat lezen. Blader rustig door en neem waar hoe de tekst is opgebouwd, welke schrijfstijl de auteur gebruikt en waar bepaalde informatie zich bevindt. Sla deze stap nooit over. Kijk in ieder geval naar:
 
a.            de voorkant en de achterkant van het boek of document boek;
b.            de inhoudsopgave;
c.            verwijzingen naar door de schrijver gelezen boeken, om uw persoonlijke kennis te activeren;
d.            kopjes;
e.            inleidingen;
f.            de eerste en laatste regel van de alinea, waar de kernzin vaak staat.
 
6. Maak uw vragen nu echt persoonlijk en specifiek. Dit zijn vragen over uw kennis, uw doel, de inhoud en de auteur. Die vragen dienen als focuspunt tijdens het lezen en als anker voor herhaling en samenvatting na het lezen.
 
7.Bepaal uw leesroute en uw leesmodus. In welke volgorde leest u de tekst en wat leest u wel en niet? Hoe snel leest u de tekst? Een snellezer varieert zijn snelheid aangepast op zijn doelstelling, tijd en de moeilijkheidsgraad van de tekst. Studerend lezen en het lezen van moeilijke teksten gaat met lage snelheid (nog steeds minimaal twee keer zo snel als uw oude, conventionele leessnelheid!). Teksten die u al eens gelezen heeft of die u alleen leest ter kennisname kunt u erg snel lezen, tot wel 10 x zo snel als voorheen.
 
8. Kijk letterlijk vanuit een zo breed mogelijk blikveld naar de tekst. U leest vanuit uw perifere gezichtsveld waardoor u niet meer enkel de details ziet maar waardoor de tekst in zijn geheel naar voren komt. Dit kunt u bereiken door dromend naar de tekst te kijken op zo'n manier dat u de boven- en onderhoeken van de pagina tegelijkertijd kunt zien. Uw ogen zijn scherpgesteld op een punt net achter uw leesvoer.  Voordat u begint met lezen brengt u door uw ademhaling uw hersenen naar de meest alerte en ontspannen leerstaat. In die staat leest u in een constant tempo zonder onderbrekingen. U verhoogt uw focus en leessnelheid door te lezen met een pointer, vinger, aanwijzer, regulator of markeerstift. Tijdens het lezen kijkt u niet terug en u staat niet stil bij begrippen die u niet begrijpt. U springt al zeker niet heen en weer door de tekst. U focust op lezen van grote blokken tekst (logische clusters) in plaats van losse woorden. U leest altijd op hoge snelheid (gemiddeld 100 woorden per minuut). Wanneer u net begint met snellezen concentreert u zich eerst op de snelheid. Later kunt u ook het begrip oefenen. In de training snellezen doen we het net zo.

 
9.Arceer kernwoorden en verbindt deze aan elkaar door in eigen woorden samen te vatten wat u precies hebt gelezen.  Verbeeld oude en nieuwe kennis en koppel deze aan elkaar. Gebruik al uw zintuigen en vaardigheden tijdens dit leesproces: de logische, rationele, analytische elementen van uw linkerhersenhelft én de creatieve, verbeeldende, ruimtelijke elementen van uw rechter hersenhelft. Zo gebruikt u meerdere krachtige geheugentechnieken om de informatie eenvoudig en snel op te slaan. Verwerk dit multidimensioneel waarnemen in een visueel schema zoals een mindmap.
 
10.Ontspan na het lezen van het gehele stuk even en roep die informatie terug die u nodig heeft. Communiceer dit in mondelinge, schriftelijke of visuele vorm aan uzelf of anderen.

Snellezen leer je via www.wintijddoorsnellezen.nl
 
Zet 'm op en laat maar eens weten hoe het u vergaat. Wat wint u aan tijd en rendement?

Wout Plevier

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Niels Malotaux  |   | 
18-01-2014
 | 
12:25 uur
Hoe kan iemand meer dan 100% tijd winnen?
Wouter Plevier  |   | 
18-01-2014
 | 
15:31 uur
@niels het is metaforisch bedoeld. Je wint 67% op KE leestijd. Daarnaast win je ook nog een 50% op je tijdindeling en door verhoogde focus ook nog eens 50% op je doelmatigheid. Kortom, je wordt effectiever en bespaart heel veel tijd. Zelfs als je enkel stap 1t/m 7 en 9 uitvoert win je veel aan tijd en effectiviteit. Hoe kun jij efficiënter en effectiever worden Niels?
Niels Malotaux  |   | 
18-01-2014
 | 
18:48 uur
Ik focus niet speciaal op lezen, maar als project coach help ik projecten effectiever en efficienter (= effectief + tijd) te worden. Beter resultaat in 30% minder tijd is gemakkelijk. Ik focus op 'kwaliteit op tijd': het juiste resultaat op het juiste moment.
Wout Plevier  |   | 
19-01-2014
 | 
19:36 uur
@Niels als het rendement oplevert dan is tijdefficient werken met resultaat op het juiste moment altijd key! En technieken voor snellezen, snelleren, structureren helpen allemaal daarbij.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10