zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Kantoortuin én speeltuin

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   20-10-2006,   05:22 uur
 

Speelt u wel eens op kantoor? Of is dat helemaal niet de bedoeling? Ingepakt in pakken en stropdassen moeten we de moeilijkste problemen oplossen, waar veel creativiteit voor nodig is. Maar waar halen we die in zo’n serieuze omgeving vandaan?

Productief plezier


In een coachgesprek met een manager vertelde hij mij over de lol die hij had met een medewerker. Ze zaten in dezelfde gang, maakten een geintje en uiteindelijke bekogelden ze elkaar met proppen papier. De volgende dag vond deze manager een speelgoedpistool met schuimrubberen munitie op zijn bureau. Terwijl hij er naar stond te kijken, vlogen de ‘kogels’ al om zijn oren. Heerlijk had hij het gevonden en ik verbaasde mij erover hoe lang het was geleden dat ik hoorde over echte lol op kantoor.

Denken is bewegen
Iedereen weet dat als je aan iets moeilijks werkt, het beter is daarvoor in beweging te komen. Denk maar aan de professor die loopt te ijsberen in zijn kamer. Daarom stel ik managers vaak voor om een wandeling te maken tijdens onze besprekingen. De manager met het speelgoedpistool vond dat een goed idee, maar dat geldt niet voor iedereen. Wandelen lijkt niet op werken, dus kan het ook eigenlijk niet tijdens werktijd, terwijl het echt helpt om tot diepere inzichten te komen.

Functioneel spelen
Ik weet dat ik beter presteer als ik het ‘kind’ in mijzelf de ruimte geef. Sommige bedrijven hebben van nature het karakter van een speeltuin omdat ze het noodzakelijk vinden het kind in hun medewerkers aan te spreken. Dat zijn bedrijven die van nature het karakter van een speeltuin hebben, zoals bijvoorbeeld jonge innovatieve internetbedrijven.
Een reclamebureau waar we onlangs waren heeft werkelijk het uiterlijk van een speeltuin. Overal staan en hangen voorwerpen in gangen en werkruimten die de geest prikkelen. Na een bezoek aan het herentoilet, met afbeelding in het urinoir en de projectie van een filmpje op de wand, voelde ik me uitgenodigd mijn ‘kind’ mee te nemen naar mijn afspraak.
Er zijn ook bedrijven met een zeer serieus imago, die medewerkers uitnodigen meer compleet op het werk te verschijnen, dus inclusief kind. Toen we bij de belastingdienst in Apeldoorn waren, het ICT-bolwerk van het bedrijf, waren we verrast door de speelsheid waarmee de vergaderruimtes waren ingericht. We konden kiezen uit ruimten die verschillend waren ingericht. Er was een witte, prikkelarme kamer met een tafel waar je op kon schrijven. Er was een ruimte met kussens op de grond, als een nomadentent, en een kamer ingericht met meubels van sloophout. Het uitzoeken van de ruimte was al een feest.

Heeft uw organisatie een speelkwartier of een speeltuin om de creativiteit te stimuleren?

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
heer M. Bleecke  |   | 
24-10-2006
 | 
12:23 uur
Lees het boek "Vis!" van Stephan C. Lundin, Harry Paul en John Christensen! Je ontdekt dat dit idee niet op zichzelf staat. Er staat ook een filmpje op internet over de filosofie van de vismarkt in Seattle. Opdat er nog veel plezier gemaakt zal worden op de werkplek. Dit komt de productiviteit en de resultaten van het werk ten goede!
harry vorenkamp  |   | 
27-10-2006
 | 
14:29 uur
Spelen is in bovenstaande voorbeelden eigenlijk al niet meer het goede werkwoord, want in de betekenis zoals het boven gebruikt wordt is het dus weer gewoon werk.

Overigens vind ik wel dat ook kantoren veel meer een reflectie kunnen zijn van de mensen die er graag willen werken. Met kleur en inrichting, met materialen en geuren kan als eindeffect zoveel meer productiviteit worden gehaald.

De mens komt in het productiviteitsdenken na de uitgebreide aandacht voor bedrijfsprocessen eindelijk aan de beurt. Dit zal meer aandacht geven aan het spelen in een kantoor, waarbij het mijninziens allang niet meer gaat om zitzakken en knuffelmuren.
Martin Booman  |   | 
12-11-2006
 | 
22:21 uur
Grappig dat Aart het heeft over het meenemen van zijn 'kind'. Het lijkt erop dat we in de loop der tijd ergens iets zijn kwijt geraakt. Spelen werd leren en leren werd werken.

Heel jammer, want spelen is leuk en dat niet alleen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen kan spelen in zijn of haar werk.
Wel is het belangrijk dat er een veilige omgeving is. Leidinggevenden spelen bij het scheppen van de juiste voorwaarden een belangrijke rol. Ze kunnen figuurlijk maar zeker ook letterlijk meer speelruimte geven aan hun medewerkers.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10