zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Open en eerlijk communiceren

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   15-01-2013,   10:29 uur
 

Het hele management zit op de hei om het jaarplan te bespreken. De cijfers en de plannen liggen klaar. Iedereen heeft de verslagen voor zich liggen. De laptop is aangesloten op de beamer. Zie je het voor je?

Stel je nu ook voor dat in de hoek van de kamer een grote olifant staat. Niemand zegt er een woord over. Iedereen doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Met elkaar voeren ze serieuze gesprekken over de onderwerpen op de agenda. Ondertussen loopt de olifant een kast omver. Als hij zijn slurf op tafel legt schuiven mensen wat met hun stoel om hem wat ruimte te geven. Maar geen woord er over. Er zijn al wel wat afhakers. Teamleden die geblokkeerd raken omdat het eigenlijk nergens over gaat. Ondertussen heeft de olifant twee plantenbakken opgegeten en hij blijft maar groeien. Maar wie wil en durft de olifant op de agenda te zetten? Wie durft de confrontatie met het team aan?



Je vindt ze overal
In bijna elk team dat wij tegenkomen zijn er wel olifanten, soms grappige kleintjes, soms een hele kudde volwassen dieren. Het officiële gesprek dat men met elkaar voert heeft dan niets met de werkelijkheid te maken. Het team praat niet over de vraagstukken die er echt toe doen. Als je dat wat langer volhoudt, dan worden die  kleine schattige beestjes enorm groot en onbeheersbaar.

Over het hoofd zien
Niet iedereen heeft een jachtinstinct voor het detecteren van olifanten. Als je ze niet ziet, kan je wel de signalen oppikken die aangeven dat ze er mogelijk toch zijn.
- Afspraken worden niet nagekomen, deadlines niet gehaald. Collega's zijn teleurgesteld, verdrietig of kwaad, en daar blijft het bij.
- Tijdens de vergadering stemt iedereen in, gaat vervolgens zijn eigen gang, en komt daar ook nog mee weg.
- Het echte gesprek vindt plaats in de gang of in 1:1 gesprekjes achter gesloten deuren. De olifant krijgt daar zelfs een naam.
- Bij een voorstel van de directeur valt het te lang stil, waarna iedereen instemmend knikt.
- Regelmatig komen verrassingen uit de lucht vallen. De directeur vraagt zich af: 'Hoe kan het nou, dat niemand dat heeft zien aankomen?'

 Geen selectief geheugen
Wat te doen? In ieder geval niet spontaan gaan zitten wijzen, zeker niet als hij wat groter is. Als je dat in het verkeerde gezelschap op het verkeerde moment doet kunnen ongelukken gebeuren, bijv. in de loopbaan.

Het antwoord
Timing is dus belangrijk en het werkt meestal goed om zoiets samen aan te pakken. Zoek naar de mogelijke oorzaken? Waarom gaat het zoals het gaat? Meestal zijn er meerdere redenen en er is dan ook niet maar één oplossing. Zorg voor een goede strategie om het probleem samen aan te pakken.

Praatjes
Waarschijnlijk zeggen ze bij jullie in het team ook dat het belangrijk is om 'open en eerlijk' te communiceren. Dat is meestal een loze uitspraak. Bedenk eens wat een tijd dat kost, en je wilt toch niet weten wat er in al die hoofden omgaat? Als er dan ook nog een olifant is, dan is dat het bewijs dat het wel meevalt met die open en eerlijke communicatie. Niet te spontaan dus, eerst even nadenken.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
15-01-2013
 | 
16:01 uur
Maar hoe ga je het aanpakken als je een dergelijke kamer olifant in je team hebt? Ik denk dat, als je de juiste timing al gevonden hebt, deze mensen snel op de tenen getrapt zijn.
A@rt  |   | 
15-01-2013
 | 
16:54 uur
Ha die Adriana,
Meestal hebben die olifanten een dikke huid en zijn minder gevoelig voor signalen. Dat maakt ook dat ze zich soms niet eens bewust zijn van de, vaak indirecte, feedback die ze krijgen van hun teamgenoten. Toch kan soms iets kleins, een muis, de olifant aan het dansen krijgen. Zorg wel dat je weet waar de uitgang is. Ook kan een dompteur uitkomst bieden. Dit lijkt mij niet iets om in je eentje aan te pakken.

A@rt

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10