zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Gevraagd teamplayer

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   09-01-2013,   09:16 uur
 

Om een echte teamplayer te worden moeten de meesten van ons een behoorlijke weg afleggen. Het is vaak niet aangeboren, terwijl het voor steeds meer functies een vereiste is. Wat is de route die je aflegt om uiteindelijk te kunnen zeggen dat je een goede teamplayer bent?

Voor bijna iedere functie in bijna elk bedrijf vraagt men teamplayers. De complexiteit, de dynamiek en de hoge eisen aan het eindproduct maken samenwerking noodzakelijk. Als je een kei bent in teamwerk, kan je overal terecht en kan je zeker zijn van promotie. Veel mensen denken een teamplayer te zijn, maar het is duidelijk dat het niet iedereen van nature gegeven is. Ontwikkeling is gelukkig mogelijk en er zijn verschillende fasen te onderscheiden. In welke fase van ontwikkeling als teamplayer zit jij, als je eerlijk bent?



Zonder anderen geen feestje
Als je je team ziet als je publiek, waarvan je applaus verwacht en egostrelende opmerkingen, dan zit je in fase 1. Je bent overtuigd van je eigen kunnen en eigenlijk ben jij de enige die echt goed werk levert. Je zoekt erkenning voor je inspanningen en hebt de aandacht van je collega's nodig om gemotiveerd te blijven. Successen wil je wel samen met je collega's vieren, maar dan vooral ter meerdere eer en glorie van jezelf. Want een feestje in je eentje is geen feestje.

Nooit verwacht
Van fase 1 naar fase 2 is een geweldige stap. Dan moet je erkennen dat anderen ook wat weten en kunnen. Je vraagt voorzichtig gegevens of zelfs een adviesje aan je teamgenoten, ter bevestiging van je eigen ideeën, voor de zekerheid. Als je merkt dat dit je wat oplevert en plezieriger werkt dan in je eentje ploeteren, dan doe je het meestal ook vaker.

Krijg nou wat
Zodra je in de gaten krijgt dat je niet alleen vragen kunt stellen aan teamgenoten maar af en toe zelfs op hen kan leunen, dan kom je in fase 3. Je merkt dat je soms de verantwoordelijkheid kunt delen. Teamgenoten kunnen je verrassen met hun hulp en ondersteuning. Sommige collega's blijken ook goed in hun vak. Je bent nog steeds geen echte teamplayer, maar het komt al aardig in de richting.

Ieder haar rol
In fase 4 ontwikkel je je tot een echte teamplayer. Je sluit een verbond met je team om samen een doel te halen. Je weet dat je afhankelijk bent van elkaar om samen te werken en je werkt mee om er een netwerk van gelijkgestemden van te maken, die elkaar ondersteunen en die de successen samen delen en vieren. Het gaat niet meer om jou alleen, maar om het 'hogere doel' waarbij jij je rol in het team zo goed mogelijk wilt spelen en je anderen helpt om ook zo goed mogelijk te presteren.

Niet automatisch samen verder
De fase van ontwikkeling als teamplayer is niet alleen gekoppeld aan jou als persoon. In het ene team ben je mogelijk verder dan in het andere team, dat is bijv. afhankelijk van hoe je de veiligheid beleeft. Meestal groei je als team en doorloop je samen de fasen. Als een team vastloopt in een fase, of als een paar spelers het team belemmeren om door te groeien, dan kan een programma voor teamontwikkeling het team en de organisatie verder helpen.
 

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Margaret van Leeuwen-Jaspers  |   | 
15-01-2013
 | 
11:59 uur
Aart, ik geef jou gelijk hoe je het beste als teamleider kan werken. Ik ben teamleider geweest bij de Rabobank en heb deze stappen ook zo opgepakt. Daarom heb ik nu mijn eigen bedrijf om deze mensen bij bedrijven ook te helpen met hun teams.
A@rt  |   | 
15-01-2013
 | 
13:53 uur
Ha die Margaret,
De persoonlijke ervaring gaat je vast goed helpen om teams verder te ontwikkelen. En wanneer we rondkijken is er nog veel werk aan de winkel als het om teams gaat. Veel succes!
A@rt

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10