Als je je marktwaarde op peil wilt houden zal je moeten blijven leren. Dan is het belangrijk dat je een beetje makkelijk kan leren. Wie heeft jou geleerd hoe je moet leren? Ik ben er achter gekomen dat goede manieren van leren, evidence based, tegennatuurlijk zijn. Logisch dat we ze niet toepassen. Hoe stop je nieuwe kennis in je brein, hoe leer je een nieuwe vaardigheid, met zo min mogelijk tijd en energie, en dat het ook niet zo weer weglekt?
De neiging die we hebben is om kennis of vaardigheden in stukjes te hakken en dan stukje voor stukje tot ons te nemen. Dat blijkt niet op te schieten. Je kunt alles beter mixen en tegelijkertijd onder de knie proberen te krijgen. Als drummer van een bandje probeer ik mijn vaardigheid weer een niveau hoger te krijgen. Mijn eerste neiging is om een uurtje fills te oefenen, of een nieuw ritme. Beter is het om nieuwe ritmes meteen van een partituur te spelen, of mee te spelen met cd's, incl. de fills. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, maar uiteindelijk lukt het iedere keer weer. Dan heb ik niet alleen een nieuw ritme onder de knie, dan ben ik ook weer een betere drummer. De losse handelingen zitten namelijk in een verband. Als ik alleen losse handelingen leer, moet mijn brein dat later nog aan elkaar zien te plakken.
Nog een paar tips om sneller en makkelijker iets te leren.
A.V.P.O.
Afhankelijk Van Plaatselijke Omstandigheid: zoek variatie in de leerplek. We zijn geneigd om op een rustige, aangename, aparte plek te leren. Afgezonderd van het werk en van alles dat af kan leiden. Dan koppel je het geleerde ook aan die plek, waar je het dan makkelijk zal kunnen reproduceren. Wil je dat ook op andere plaatsen kunnen doen, zoek dan variatie in de leerplek. Ik speel met de band op verschillende locaties, steeds in andere omstandigheden, met ander geluid, afleiding en opstelling. Zo leren we als band steeds beter te spelen, ongeacht de situatie.
Take Five
Ga niet zitten en proberen het er in 1x in te stampen, dan is de kans groot dat je alles weer kwijt raakt. Het is effectiever om iets te leren, dan een pauze te nemen waarin het onderbewuste het geleerde als vanzelf verwerkt, en dan een tweede studiesessie te starten. Een goede pauze duurt net zo lang, dat je nog net niet bent vergeten wat je eerder hebt geleerd. Hoe meer je je best moet doen om het uit de soep van je brein te halen, hoe beter de tweede studieronde het geleerde versterkt. Te snel een tweede studieronde maakt het te gemakkelijk.
Bij blijven
Niet alleen wat we leren, maar ook hoe we leren en de kennis over 'hoe te leren' is de moeite waard om bij te houden. Er zijn veel mythes over leren en leerstijlen. Slimme leerlingen trappen daar niet in.