zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Lopen we nu voor? Of lopen we nu achter?

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   26-11-2012,   15:47 uur
 

Technologisch lijkt zo’n beetje alles mogelijk. We kunnen vanuit ons huis kunst over de hele wereld bekijken, naar de maan, met een parachute op de rand van de dampkring springen en enge ziekten genezen en voorkomen. Ik vraag me soms wel af wat het ons oplevert en wat de prijs is. Wat betekent al die technologische vooruitgang bijvoorbeeld voor jouw bedrijf, voor jouw werk als manager?

Technologisch kan je spreken van revoluties. Met onze infrastructuur beschikken we over ongekende mogelijkheden. Tegelijkertijd ervaar ik ook de onzekerheid die het oplevert en een grote druk. Je moet mee in de vooruitgang. De concurrenten zitten tegenwoordig overal, over de hele wereld. Niet alleen qua aanbod van producten, maar ook qua arbeid, transport en innovatie.



Pakken wat je pakken kunt!
De mens is van nature geneigd om dergelijke omwentelingen als een bedreiging te beschouwen, met onzekerheid en angst als gevolg. Er zijn wel mensen die hun best doen de voordelen te benoemen van deze nieuwe orde, maar bij de meesten leidt het tot een dramatische beperking van hun tijdshorizon. De lange termijn is onvoorspelbaar. Het grote graaien is daar misschien wel een gevolg van. Omdat je toch niet weet wat komen gaat, moet je nu maar pakken wat je pakken kunt. Zo komt de korte termijn economie te staan tegenover lange termijn continuïteit en leefbaarheid.

Nu voor later
In bedrijven neemt het korte termijn denken toe. Bonussen voor (korte termijn) aandeelhouderswinst. Balanced score cards voor snelle resultaten, in ieder geval op papier. Steeds snellere roulatie van managers. Wie houdt zijn bedrijf in stand als hij het goed kan verkopen? Het korte termijn denken is overal in bedrijven merkbaar, terwijl iedereen weet dat het in de meeste gevallen beter is om samen te werken aan de continuïteit van het bedrijf op de lange termijn.

Oud gedrag
De evolutie van de mens loopt achter op de revolutie van de technologie. Het is het ingebouwde vecht-vlucht gedrag dat ons mensen behoorlijk in de weg zit. Onzekerheid verlamt en zorgt dat we de rijen sluiten. Hoe groter we de risico’s ervaren, hoe meer korte termijn.

Technology, Entertainment and Design
Gelukkig zijn er wel mensen die deze neiging kunnen onderdrukken. Zij gaan op zoek naar de positieve verhalen en zorgen voor verspreiding. De TED filmpjes zijn hier een prachtig voorbeeld van. Technologie wordt door velen in de filmpjes weer in een perspectief geplaatst, met hoopvolle toepassingen, gericht op duurzaamheid en geluk.

Samen en delen
Hoewel het wellicht tegen je intuïtie in gaat, nodig ik iedereen uit om mee op zoek te gaan naar de mogelijkheden, de gunstige signalen en de goede voorbeelden. Wees overvloedig in de verspreiding ervan. Richt je ambities op de lange termijn en nodig medewerkers en collega’s om daar op een goede manier vorm aan te geven.

Wat een dominee!
Dat heb je als je iets leest dat echt raakt.
 

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
3-12-2012
 | 
14:57 uur
Prachtig beschouwend stukje met veel herkenbare punten.
Denk dat het niet alleen met snelle technologische ontwikkelingen te maken heeft. Ook met de faalbaarheid en houdbaarheid van eenzijdige (financiële) economische modellen. Niet de menselijke evolutie loopt achter, maar -een deel van- de mens accepteert de producten en gevolgen van die eigen evolutie niet meer. Ze zijn het dan zat dat bepaalde modellen, systemen en werkmethodes, tot welvaart- en welzijnsongelijkheid leiden en roofbouw (letterlijk en figuurlijk) op mens een aarde uitlokken. Dit is wat anderen misschien de transitie of paradigmashift noemen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10