zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Het moet positief zijn, anders is het helemaal fout

Door: Michel Hoetmer,   02-10-2012,   17:06 uur
 

Noem me gerust een zeurpiet of chagrijn, maar ik kan me ontzettend opwinden over al die gelukscoaches en goeroes die beweren dat wanneer u positief bent alle geluk u zal toelachen.

De conclusie dringt zich op: wanneer voor u de zaken niet helemaal naar wens gaan, dan is het uw schuld, want u denkt te negatief. Er is dus iets mis met uzelf en dat moet hoognodig gerepareerd worden.

Of steekt de wereld toch net iets anders inelkaar?


Deze lieden bezondigen zich aan een merkwaardige vorm van zwart/wit denken. Het bezorgt me de koude rillingen. Feitelijk hebben deze mensen een ontzettend negatief idee over de mensheid. In hun optiek lijken er slechts twee uitersten te bestaan: negatief en positief denken. In hun zendingsdrang zien ze meer negatief dan positief. De brede schakering tussen deze twee tegenpolen, gaat totaal aan ze voorbij.


 
Deze charlatans schreeuwen het van de daken: de wereld is maakbaar. U hebt zelf alles helemaal in de hand. Dump uw negatieve gedachten toch in de prullenbak! Luistert u niet naar hen? Dan is ellende uw deel.
 
Dergelijke goeroes zien enkele elementaire levensfeiten over het hoofd. U kunt gebeurtenissen verdelen in drie groepen, zaken:

1. Die u helemaal zelf in de hand hebt.
2. Waarop u enige invloed kunt uitoefenen
3 Die buiten uw invloedsfeer liggen.

Ik zal de laatste zijn die beweert dat wanneer u naar de categorieën 1 en 2 kijkt, positief denken geen nuttige resultaten oplevert. Natuurlijk: wanneer u het idee heeft dat iets met enige inspanning wel zal lukken, dan zullen positieve gedachten u verder brengen dan negatieve. Tenminste: wanneer u niet overdrijft.
 
Vorige week reed ik met de auto van Nederland naar Zweden. In de stromende regen iets voorbij Malmö op de E20 werd ik gepasseerd door een auto die er flink de gang in had. Ik reed voorzichtig en niet sneller dan 100. Zelfs dan voelde ik mijn auto, die is voorzien van prima banden, af en toe eventjes slippen. Maar zij reden optimistisch met hoge snelheid verder.
 
Na ruim 250 kilometer zag ik ze vlak voor Göteborg weer terug. In de kreukels. Zij werden in een ambulance gehesen. Ik bereikte veilig ons huis. Een zekere mate van voorzichtigheid kan kennelijk geen kwaad.
 
Op het weer heeft u geen invloed. Dan is het zaak om uzelf aan te passen aan de omstandigheden. Doet u het niet dan kan het verkeerd aflopen. Helaas waren ook anderen het slachtoffer van deze waaghals. Het zou je maar overkomen dat zo'n idioot je meeneemt en van de weg afdrukt. Daar heb je weinig tot geen invloed op.
 
Wat ik hiermee wil zeggen is dat toeval in ons leven een grote rol speelt. Kijk maar eens elke dag in de krant. Daar leest u hoe mensen getroffen worden door het ongeluk of geluk zonder dat ze er iets aan hebben kunnen bijdragen.
 
Idem dito met uw collega's. Die hebt u meestal niet zelf gekozen. Daar zitten leuke, aardige, sympathieke en regelrechte klootzakken tussen. Die laatste zult u van ze langs zal uw leven niet omkrijgen met positieve gedachten of complimentjes.
 
Eigenlijk speelt het toeval een veel grotere rol in ons leven dan wij vaak willen erkennen. Zelfs uw geboortejaar heeft invloed op het verdere reilen en zeilen in uw leven.
 
Je zou maar in 1920 of zo zijn geboren als man. Dan maakte je een aardige kans om te eindigen op de slachtvelden van de 2e wereldoorlog. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden noemen over verkeerde mensen die ons pad kruizen of de natuur die een beetje tegenzit.
 
Het idee is denk ik wel duidelijk: uiteraard hebben wij enige invloed op ons leven. Maar tal van zaken liggen totaal buiten onze invloedsfeer. Dan is het enige wat u kunt doen er het beste van maken. Soms gewoon er mee leren leven. Dat maakt niet iedereen vrolijk. Maar om deze mensen in een hoek te zetten als zijnde 'negatief' gaat me veel te ver. Het leven is nu eenmaal een aaneenschakeling van ups en downs. Helaas voor de één meer down dan up.
 
Zit het een keer tegen? Dan is dat geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Maar het is ook geen reden voor allerlei goeroes om u te vertellen dat er iets hopeloos mis met u is. In veel gevallen, denk aan een naaste die overlijdt, is het normaal dat u een tijdje in een dip zit. Daar komt u vanzelf weer uit.
 
Gelukkig hebt u daar ook geen pillen voor nodig. Wat dat aangaat ben ik een pure optimist: mensen zijn vreselijk sterk en veerkrachtig. Ik zou zeggen: maak er iets moois van en laat uw oren niet hangen naar idioten die menen te weten hoe u door het leven moet gaan.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:

Michel Hoetmer helpt ondernemers en verkopers nieuwe klanten te werven en meer te verkopen via praktische verkooptrainingen. Wilt u wekelijks praktische verkooptips ontvangen? Meld uzelf aan voor de gratis verkooptips van SalesQuest. 

Michel publiceerde de volgende boeken:

- Maak van de telefoon je vriend
Omgaan met bezwaren en tegenwerpingen
Sluit de deal!
Slim onderhandelen over prijzen

U kunt Michel ook volgen via Twitter of LinkedIn of Facebook.

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Wicky  |   | 
15-10-2012
 | 
11:34 uur
Helemaal eens ben ik het...
En inderdaad, de ''coachingindustrie'' lijkt in Nederland wél te groeien, terwijl de rest achterblijft....

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10