Pro-actief opleiden is voorwaarde voor latere functiemobiliteit
20 mei 2011 - Opleiden is randvoorwaardelijk voor een noodzakelijk mobiliteitsbeleid dat langer doorwerken moet faciliteren. Echter, er wordt vaak pas werk gemaakt van mobiliteit nadat iemand ongeschikt is geworden voor bepaald werk of boventallig.
Interessant artikel: pro-actief opleiden is voorwaarde voor latere functiemobiliteit. Sluit ik me bij aan: een dergelijk leerproces kost tijd, dus daar zou je tijdig mee moeten beginnen. Pro-actief opleiden alleen is echter niet voldoende. Er spelen meer aspecten een rol. Ik wil hieronder graag één aspect belichten: motivatie.
Een belangrijk aspect in opleiden is de motivatie van de werknemer. Vaak genoemd, maar minstens zo vaak onderschat. Zolang de medewerker niet gemotiveerd is, zal hij niet gauw aan een opleiding beginnen en zal een opleiding zelden het gewenste effect hebben. Pro-actief of niet. De motivatie van de medewerker wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door de mate van transfer van de opleiding naar de werkpraktijk. Mijn ervaring is dat als een medewerker een concreet beeld heeft van de inhoud van een opleiding en weet hoe hij de inhoud in zijn taken kan integreren, de motivatie om de opleiding te volgen stijgt.
Concretiseren van de opleiding naar de belevingswereld van de medewerker dus, daar gaat het om. Dit kan bijvoorbeeld door de inhoud van een opleiding direct te koppelen aan de taken van een medewerker. Dit werkt twee kanten op.
Ten eerste ziet de medewerker hoe een opleiding zich verhoudt tot de dagelijkse werkpraktijk: wat heb ik aan deze opleiding? Dit verhoogt de motivatie van de medewerker (gaan we tenminste vanuit) en de toepasbaarheid van de opleiding. Hierdoor stijgt het opleidingsrendement.
Ten tweede heeft een medewerker direct inzicht in de kennis en vaardigheden die hij nodig heeft voor een bepaalde taak. Hierdoor wordt een pro-actieve houding mogelijk gemaakt en gestimuleerd. De medewerker kan antwoord geven op vragen als: wat moet ik weten en kunnen om een bepaalde taak van mijn collega uit te kunnen voeren? Wat voor effect heeft deze nieuwe techniek op mijn taken? In welke opleiding zou ik dat kunnen bijleren? Deze pro-actieve houding is meestal het eerst zichtbaar binnen de eigen functie. De ervaring leert dat dit zich 'vanzelf' uitbreidt naar andere taken en functies. Als het opleidingsaanbod hierop aansluit, is pro-actief opleiden een feit.