zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Toyota stimuleert probleemoplossende managementcultuur



Een belangrijk hulpmiddel is het zogeheten A3-rapport. Dat is een stuk papier in het formaat A3, waarop een probleembeschrijving, onderliggende oorzaken, voorgestelde tegenmaatregelen en effecten van de implementatie worden beschreven. Het A3-rapport wordt constant herschreven en is een soort reisverslag richting de oplossing van een probleem. Problemen worden door Toyota toegewezen aan werknemers, die het vraagstuk aanpakken door er een A3 voor te maken. Procesverbetering wordt daardoor gedreven door het geven en accepteren van verantwoordelijkheid, en dus niet door autoriteit. Management-trainees worden begeleid door een senior manager (sensei). De leerling is na het A3-traject een betere probleemoplosser.

De A3-methode is niet alleen een methode om problemen gestructureerd op te lossen, maar zorgt er tevens voor dat kennis wordt overgedragen. Shook heeft elf jaar bij Toyota gewerkt en heeft zowel de rol van trainee als coach vervuld. In zijn boek beschrijft hij het A3-traject vanuit beide perspectieven.

Bron(nen):
In Logistiek (juni 2009)
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10