Economische veranderingen en technologische ontwikkelingen lijken het eind in te luiden van de traditionele negen-tot-vijf werkmentaliteit. Betekent dit dat de dagelijkse sleur vervangen gaat worden door een nog zwaarder 24-uursritme? Ja en nee.
Volgens de experts hoeven we echt niet bang te zijn voor een werkdag van 24 uur. Veranderingen in arbeidscultuur geven juist ruimte om zelf te beslissen hoe, wanneer en waar we werken. Dat is tenminste de mening van Tomorrow's Work Forum, een organisatie die opgericht is door Microsoft en verder bestaat uit vertegenwoordigers van de Trades Union Congress (TUC), London School of Economics (LSE), het Chartered Management Institute (CMI) en het Chartered Institute of Personnel Development (CIPD).
Vermenging werk en privé Het Forum concludeert echter ook dat een vermenging van werk en privé onvermijdelijk is in de diensteneconomie waarin we leven. Tegenwoordig zijn steeds meer banen gebaseerd op het creëren en delen van kennis, precies het soort werk waarin mensen flexibel om kunnen springen met waar en wanneer ze werken. Bovendien maakt de hedendaagse technologie dit ook daadwerkelijk mogelijk. Hoewel mensen hierdoor meer vrijheid lijken te krijgen zelf hun werkdag in te delen, hangt er een prijskaartje aan deze vrijheid en flexibiliteit. De balans is immers zomaar doorgeslagen naar alleen nog maar werken of teveel vrijheid nemen in de tijd van de baas. Het succes is dan ook grotendeels afhankelijk van het vertrouwen tussen managers en werknemers.