(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed het dinsdag rustig aan, in het spoor van Wall Street, waar ook gas terug werd genomen na de recordstanden van maandag. De AEX sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 552,03 punten. De AMX won 0,4 procent, net als de AScX.
Op Wall Street werden maandag nieuwe records neergezet en kwam de Nasdaq voor het eerst zelfs even boven de magische grens van 7.000 punten uit. Dinsdag waren beleggers wat voorzichtiger, in afwachting van de stemming over het Amerikaanse belastingplan in het Huis van Afgevaardigden die vanavond naar verwachting plaats zal vinden. Later deze week volgt dan ook de stemming in de Senaat, waarna de wet nog voor de kerst moet worden ondertekend door president Donald Trump. Het plan zorgt er onder meer voor dat het vennootschapsbelastingtarief in de Verenigde Staten omlaag gaat van 35 procent naar 21 procent.
"Er zijn momenteel weinig andere aspecten die de markt bewegen. Beurzen lijken zich wereldwijd te richten op de belastinghervorming van Trump, maar het is nog maar de vraag of beleggers op andere beurzen mee kunnen profiteren van de euforie die daardoor is ontstaan", waarschuwde marktanalist Ron van der Does van IG.
"Daarbuiten kan er een besef ontstaan dat de rally van de afgelopen maanden voor een groot gedeelte ingegeven is door het slagen van dit plan. Als dit dan uit de weg is kan er een 'buy the rumour, sell the fact' situatie ontstaan. Beleggers kunnen dan winst nemen doordat het goede nieuws uit de markt is", aldus de marktvorser.
Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de Duitse Ifo index die het ondernemersvertrouwen weergeeft in de grootste economie van de eurozone. De index daalde van 117,5 in november naar 117,2 in december, terwijl economen een ongewijzigd niveau hadden voorspeld.
Verder bleek dat de lonen in de eurozone in het derde kwartaal minder sterk zijn gestegen dan in de drie maanden ervoor. De lonen stegen op jaarbasis met 1,6 procent, na een toename met 2,1 procent in het tweede kwartaal. Marktanalist Van der Does wees erop dat hoewel het cijfer niet het meest toonaangevende is voor de eurozone, het wel iets zegt over of een toename van de inflatie een realistische mogelijkheid is. "De loonontwikkeling is namelijk een van de belangrijkste componenten van de inflatie." Maandag bleek uit inflatiecijfers uit de eurozone nog een lichte opleving in november, tot 1,5 procent op jaarbasis.
De Amerikaanse woningbouw vertoonde in november een onverwachte stijging. De toename van 3,3 procent week af van de prognose dat de woningbouw met 3,1 procent zou dalen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen in Amerika daalde in november evenwel met 1,4 procent.
Olie werd dinsdag circa 0,3 procent duurder. De euro verhandelde rond het slot in Europa op 1,1816 dollar. Dinsdagochtend vroeg noteerde het muntpaar rond 1,1795.