(ABM FN-Dow Jones) Nu het cijferseizoen definitief achter de rug is en beleggers zich opmaken voor de laatste weken van dit jaar, richt de aandacht zich vooral op de macro-economische agenda en politieke ontwikkelingen.
Algeheel rekent de markt halverwege deze maand op een renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. Vrijdag wordt het officiëlele Amerikaanse banenrapport gerapporteerd en beleggers willen dan een bevestiging zien dat de weg voor de Fed inderdaad vrij is om een week later de rente opwaarts bij te stellen.
"Deze [verhoging] gaat er bijna op zeker komen", aldus analist Corne van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. Verder zijn er voor komend jaar nog drie verhogingen ingeprijsd.
Ook gaan de Brexit-onderhandelingen momenteel een "cruciale" fase in volgens ING. Deze maand moet een akkoord gegeven worden door de Europese Unie dat er genoeg voortgang geboekt is op de momenteel bediscussieerde onderwerpen om daarna over het handelsakkoord te gaan praten.
De drie onderwerpen waar een akkoord over bereikt moet worden, zijn de rechten van burgers, de Ierse grens en de financiële regeling.
"Over het bedrag dat de Britten de EU verschuldigd zijn, lijkt een akkoord bereikt. De Britten tekenen bij het lijntje en zullen een bruto bedrag van 100 miljard overmaken, hetgeen netto tussen de 40 en 50 miljard zal betekenen", aldus econoom Bert Colijn van ING.
Maar maandag kan de markt eerst reageren op de ontwikkelingen dit weekend in Amerika. Het lukte president Donald Trump om zijn belastingplan ook door de Senaat te loodsen, hoewel dit lukte met slechts een minimale meerderheid van 51 tegen 49.
"We zijn een stap dichterbij een enorme belastingverlaging voor werkende families in heel Amerika", reageerde Trump op Twitter. "Ik kijk er naar uit om voor de Kerstmis de definitieve wet te ondertekenen", voegde hij toe.
Vermogensbeheerder Andre Van Eerden van Aberfeld Asset Management meent dat een goedkeuring al is ingeprijsd op de aandelenmarkt en slechts bij afkeuring de markt in beweging zou komen, beter gezegd "een tikje" zou krijgen.
Verder trok ABC News een bericht in van afgelopen vrijdag. De nieuwszender erkende dat het ten onrechte heeft gemeld dat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn bereid zou zijn om tegen Donald Trump te getuigen dat hij in opdracht van Trump contacten zou hebben gelegd met de Russen tijdens zijn campagne voor het presidentschap. Dit bericht zorgde vrijdag wereldwijd voor een negatieve koersreactie. De betreffende journalist is door ABC voor een periode van vier weken geschorst.
Flynn heeft vrijdag wel erkend tegenover federale agenten dat hij heeft gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur en dat hij zal meewerken naar het onderzoek dat hierover loopt.
Komende dinsdag zal er ook met veel aandacht worden gekeken naar de inkoopmanagersindices voor de dienstensector. Afgelopen week bleek al dat de industrie in de eurozone er erg goed voor staat. Zo noteerde de index voor de Duitse industrie op 62,5. Alleen in begin 2011 lag de index op een hoger niveau. Voor de gehele eurozone steeg de index naar 60,1, op april 2000 na de hoogte stand in de geschiedenis.
"De zoveelste indicator die het economische herstel in Europa bevestigt", zei marktanalist Juvyns tegen ABM Financial News. Interessant noemde Juvyns dat de industrie ook steeds meer begint bij te dragen aan de economische groei.
Juvyns meende dat op basis van de nieuwste inkoopmanagersindices gerekend mag worden op een verdere groeiversnelling in de eurozone in de komende kwartalen.
"Voor beleggers betekent het dat Europese aandelen in 2018 hoogstwaarschijnlijk opnieuw sterk zullen presteren", aldus de analist van JPMorgan. "Wij zien nog altijd kansen voor banken en de IT-sector."
Woensdag staan de Duitse fabrieksorders op de rol en krijgt de markt in de vorm van het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP een voorproefje voor het officiële rapport op vrijdag.
Donderdag komt er uit Duitsland de industriële productie en staat er in de eurozone een groeicijfer voor het derde kwartaal geagendeerd. Vrijdag is er productiecijfer uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook krijgen we inzicht in de gemoedstoestand van Joe Sixpack met de consumentenvertrouwensindex van de Universiteit van Michigan.
De bedrijfsagenda is vrijwel leeg. Er is een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Brunel, IEX en KPN. Ook houdt Aalberts Industries een beleggersdag.